27.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ήξερες ότι η Άννα Παναγιωτοπούλου…

Η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και...

Ποια ηθοποιός κάνει τις υψηλότερες τηλεθεάσεις με τις ταινίες της

Ο Χρήστος Κωνσταντίνου αποκαλύπτει ποια ηθοποιός της...

Ελένη Προκοπίου: Ο επίγειος παράδεισος της στο Ξυλόκαστρο

Στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο και κυριολεκτικά πάνω στο...

Τα νησιά του Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 11ο

Τα Χανιά στην «Ελεύθερη Κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου αναπνέουν με τα ίδια λιγοστά αποθέματα οξυγόνου έξω και μέσα στη θάλασσα.

Μια πόλη πιο μελαγχολική από τη θέα της αυγής στο απέραντο γαλάζιο και μάλλον βυθισμένη σε ένα παρελθόν από το οποίο δεν προσπάθησε να ξεφύγει ποτέ, αγχομαχά κι αυτή πάνω στα συντρίμμια μιας ερωτικής ιστορίας που όλοι θα ήθελαν να μείνει για πάντα ως άλλο «ναυάγιο» στο βυθό της θάλασσας. Και να μην ανασυρθεί ποτέ και για κανένα λόγο.

Εκεί τοποθετεί ο Γιώργος Πανουσόπουλος ακόμη μια μοντέρνα ελληνική τραγωδία που ξετυλίγεται με τους ρυθμούς του καυτού ελληνικού καλοκαιριού, με τη ζέστη να ανάβει τα πάθη, τον ήλιο να καίει τις λάθος επιλογές και το βαθύ μπλε σαν όνειρο και σκληρή πραγματικότητα να πνίγει την αλήθεια. Η Ολγα και ο Λευτέρης είναι δύο θύματα ενός ανομολόγητου μυστικού, δύο εραστές που συναντιούνται μόνο στο σκοτάδι, μέσα σε διπλοκλειδωμένα δωμάτια ή σε υγρές σπηλιές του νησιού τους την ώρα που αυτό ηρεμεί σε μεσημεριανή σιέστα ή αποκοιμιέται μετά από μια θορυβώδη ημέρα.

Τα νησιά του Ελληνικού Κινηματογράφου Μέρος 11ο
Σκηνή από την ταινία, “Ελεύθερη Κατάδυση”.

Σε παράλληλη δράση, μια επίφαση κανονικής ζωής και μια που βρίσκεται σε διαρκή αναμονή συγκρούονται στην «Ελεύθερη Κατάδυση» ελευθερώνοντας ένα σαρωτικό άνεμο ερωτισμού, ιδρώτα και αίματος, καθώς ο Πανουσόπουλος ζουμάρει στα εξαντλημένα από την επιθυμία πρόσωπα και κορμιά των ηρώων του καθώς προσπαθούν να αναπνεύσουν, να ζήσουν στα φανερά και να αφήσουν για πάντα πίσω τους τα ναυάγια του παρελθόντος, για τα οποία δεν είναι υπεύθυνοι.

Σε μια τελική σκηνή και ένα τελικό πλάνο από τα ωραίοτερα του ελληνικού σινεμά, και αφού τα ναυάγια δεν βρίσκονται πια στο βυθό, οι έρωτες αποδεικνύονται καταστροφικοί όσο οφείλουν και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι «σχολιάζει» με μοντέρνα ενορχήστρωση το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, το λιμάνι των Χανίων μοιάζει πιο θλιμμένο και από την ίδια την ιστορία της «Ελεύθερης Κατάδυσης», ένα τοπίο βυθισμένο στα προαιώνια ανομολόγητα πάθη που όταν βγουν στην επιφάνεια είναι αδύναμα να εμποδίσουν τη μοίρα.

Ελεύθερη Κατάδυση του Γιώργου Πανουσόπουλου (1995) / Σενάριο: Λεία Βιτάλη, Γιώργος Πανουσόπουλος, Δέσποινα Τομαζάνη, Βασίλης Αλεξάκης, Μανίνα Ζουμπουλάκη / Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις / Πρωταγωνιστούν: Καρυοφαυλλιά Καραμπέτη, Αλέκος Συσσοβίτης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Αντώνης Αντωνίου, Ηλίας Λογοθέτης, Μπέατα Ασημακοπούλου.

Σωτήρης Μουστάκας: Αφιέρωμα σε ένα μεγάλο ηθοποιό

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν από τους πρώτους ηθοποιούς της κλασικής επιθεώρησης, καλός κωμικός κι...

Όσα δεν γνωρίζαμε για την Ειρήνη Κουμαριανού

Η Ειρήνη Κουμαριανού γεννήθηκε στο Γαλάτσι το 1931 και υπήρξε αρχικά μαθήτρια του Ελληνικού...

Θέμης Μάνεσης: Ο μάγκας, Μένιος Τσαπάρας

Πρόκειται για έναν ηθοποιό ο οποίος κατέκτησε το ελληνικό κοινό και έκανε μεγάλη επιτυχία...

Όλγα Καρλάτου: Από ηθοποιός δικηγόρος στις Βερμούδες

Η Όλγα Καρλάτου υπήρξε μία από τις ομορφότερες διεθνείς Ελληνίδες ηθοποιούς, μία από τις...