12 C
Athens
Κατηγορία:

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου 1968-1969

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1969
Κυκλοφορία: 01 Ιανουαρίου 1969
Διάρκεια: 185'
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Απόστολος Τεγόπουλος
Σενάριο: Πάνος Κοντέλλης
Συγγραφέας: ***
Φωτογραφία: Τάκης Καλαντζής
Μουσική συνθεση: Γιώργος Μανίσαλης
Εταιρία παραγωγης: Κλακ Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Νίκος Ξανθόπουλος, Άντζελα Ζήλεια
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Νίκος Ξανθόπουλος (Βασίλης Καρατζόγλου/Αριστείδης Καρατζόγλου), Άντζελα Ζήλεια (Άννα Καρατζόγλου), Μιράντα Κουνελάκη (Κατερίνα), Κατερίνα Βασιλάκου (Μαρία), Αλέκος Ουδινότης, Κώστας Μπαλαδήμας, Νίκος Πασχαλίδης, Γιώργος Κωβαίος, Ιάκωβος Ψαρράς, Τάσος Δαρίος, Νίκος Νεογένης, Γιάννης Αλεξανδρίδης, Νίκος Θηβαίος, Χάρης Πισιμίσης, Γιάννης Τότσικας, Γιώργος Πάλλης, Μάριος Μαρκόπουλος, Γιώργος Γρηγορίου, Αντώνης Κατσαρής, Δημήτρης Φωτιάδης, Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Γιουβανέλης (παιδί), Μαρί Πανταζή, Ρένα Γαλάνη, Κία Μπόζου, Βαγγέλης Καζάν, Δημήτρης Μπισλάνης, Μήτσος Λυγίζος, Θόδωρος Έξαρχος (Γιώρικας), Στέλιος Βόκοβιτς, Στέφανος Στρατηγός, Θόδωρος Μορίδης (Τομ Ανδρεάδης), Ελένη Ζαφειρίου (Μαρία Καρατζόγλου, μάνα Βασίλη), Δήμος Σταρένιος, Λυκούργος Καλλέργης (Εμίν Αγάς)

Η ταινία, “Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου” προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 395.589 εισιτήρια. Ήρθε στην 12η θέση σε 108 ταινίες.

-Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας διλογίας, με θέμα τις περιπέτειες του τραγουδιστή Βασίλη Καρατζόγλου. Το πρώτο μέρος είναι η Ξεριζωμένη Γενιά, που γυρίστηκε έναν χρόνο νωρίτερα. Και τα δύο έργα είναι επικών διαστάσεων με διάρκεια τρεις ώρες περίπου το καθένα.

Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου 1968-1969
Ο Νίκος Ξανθόπουλος στη ταινία, “Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου”.

-Είναι αξιοσημείωτη η σεκάνς κατά την οποία μια αρκούδα επιτίθεται στον Νίκο Ξανθόπουλο στο δάσος. Πρόκειται όμως για τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο, ντυμένο αρκούδα. Αλλά στο ίδιο έργο παρουσιάζεται μια αληθινή αρκούδα, η οποία χορεύει στους ρυθμούς του ντεφιού ενός περιπλανώμενου μουσικού, που έχει πάθει αμνησία και διαμένει στην Τουρκία.

-H ταινία αυτή έχει αγαπηθεί πολύ από το Ποντιακό και το Μικρασιατικό γενικότερα, στοιχείο.

-Η ταινία θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως “λαϊκή όπερα”.

-Η “Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου” κατατάσσεται σε μια ειδική ομάδα ταινιών, που δεν ήταν μεν μιούζικαλ, ωστόσο επειδή ακούγονταν σε αυτές περισσότερα από 4 τραγούδια, ονομάστηκαν «μουσικές ταινίες».

Ο Νίκος Ξανθόπουλος διέθετε μια χαρακτηριστική και γνήσια λαϊκή φωνή, η οποία τον βοήθησε να ερμηνεύει με ένα δικό του, ξεχωριστό τρόπο τα τραγούδια που του ανέθεταν.

-Στην ταινία ακούγονται μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αραμπάς περνάει», «Είσαι το παιδί μου», «Μπεκλεντίμ ντε γκελμεντίν», «Σαμπαχτάν κάλκτιμ».

-Στο τέλος των τίτλων η παραγωγός εταιρία αναφέρει τα εξής: “Η “Κλακ Φιλμς” πιστή στην πορεία που χάραξε δίνει σήμερα μια ταινία μνημείο στις παραδόσεις του Ελληνικού λαού!”.

Περίληψη της ταινίας, “Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου”

Ένας λαϊκός τραγουδιστής, ο Βασίλης (Νίκος Ξανθόπουλος), που συντηρεί τη μητέρα και την αδελφή του, προσπαθεί να βρει τον πατέρα του και να τον φέρει πίσω στην οικογένεια.

Πληροφορείται ότι δεν είναι νεκρός, αλλά έχει συλληφθεί από τους Τούρκους, μετά την καταστροφή της Σμύρνης. Ταξιδεύει στην Τουρκία και ψάχνει να βρει τον πατέρα του σε διάφορες πόλεις.

Τελικά, ανακαλύπτει έναν άντρα, τον οποίο οι Τούρκοι φωνάζουν “Γκιαούρ Ντοκτόρ” και ο οποίος μοιάζει εκπληκτικά στον πατέρα του. Ο Βασίλης θα κάνει τα πάντα για να τον φέρει πίσω στην Ελλάδα.

Στην ίδια κατηγορια

Ο εαυτούλης μου 1963-1964

Η ταινία, "Ο εαυτούλης μου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 80.053 εισιτήρια. Ήρθε...

Επιχείρησις Απόλλων 1967-1968

Η ταινία, "Επιχείρησις Απόλλων" προβλήθηκε τη σαιζόν 1967-1968 και έκοψε 316.511 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Ούτε γάτα ούτε ζημιά

Πλοκή: Ο Λαλάκης (Βασίλης Λογοθετίδης), ένας άτακτος σύζυγος, λέει στη γυναίκα του (Ίλυα Λιβυκού)...

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 1955-1956

Η ταινία, "Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας" προβλήθηκε τη σαιζόν 1955-1956 και έκοψε 48.086 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο