Τάκης Σαγιώρ 1940-

Τάκης Σαγιώρ
Advertisement

Ο Τάκης Σαγιώρ γεννήθηκε στις 24 Μαίου 1940. Από τους πρώτους μεγάλους χορευτές της Ελλάδας. Σκηνοθέτησε και έντυσε με τις εμπνευσμένες χορογραφίες του, επιθεωρήσεις των μεγαλύτερων συγγραφέων του τόπου μας: Σακελλάριου, Πρετεντέρη, Λυμπερόπουλου, Νικολαΐδη, Καραγιάννη, Μακρίδη, Ελευθερίου, Δαλιανίδη, Μαστοράκη κ.α.

Advertisement

Εμφανίστηκε στα θέατρα: Ακροπόλ, Μπουρνέλη, Μινώα, Παρκ κ.α.

Τάκης Σαγιώρ 1940-
ΟΤάκης Σαγιώρ καιη Λουίζα Μελίντα.

Σαν ηθοποιός στην τηλεόραση, στο έργο: Μαρία Πλυδούρη, με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Γιάννη Φέρτη και στον κινηματογράφο σε 20 ελληνικές ταινίες.

Για πολλά χρόνια, πάνω στη σκηνή ή πίσω από αυτή, είναι ο καλλιτέχνης που κινεί τα νήματα στις έξοχες χορογραφίες του. Χορογραφίες κλασικές ή μοντέρνες, χορογραφίες με σημερινό ύφος ακόμη και στο ρυθμό της ραπ.

Ο Τάκης Σαγιώρ γεννήθηκε και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία στην Κέρκυρα.

Σε ηλικία 15 ετών, έρχεται στην Αθήνα και κάνει μαθήματα χορού στη σχολή της Κικής Μανιάτη. Στη συνέχεια, μπαίνει στη σχολή χορού της Έλλης Ζουρούδη, αλλά το όνειρό του παρέμενε η ηθοποιία, την οποία ήθελε να ακολουθήσει από μικρό παιδί.

Το 1962 έγινε το ξεκίνημά του, ως σολίστ χορού, στην «Όμορφη πόλη» των Μίκη Θεοδωράκη, Μιχάλη Κακογιάννη και Μποσταντζόγλου.

Το 1965 ήρθε η μεγάλη επιτυχία, όταν συναντήθηκε με την ξανθιά καλλονή Λουίζα Μελίντα. Γνωρίστηκε μαζί της στη σχολή χορού, όταν δεκαεξάχρονο κορίτσι ήρθε από τη Βραζιλία. Ερωτεύθηκαν και σύντομα παντρεύτηκαν. Ο Τάκης Σαγιώρ και η Λουίζα Μελίντα έγιναν ζευγάρι στη ζωή και στον χορό.

Ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν την καριέρα τους από το εξωτερικό. Βρέθηκαν να δουλεύουν στο Μόναχο με την Κατερίνα Βαλέντε. Στο “Ντόιτς Θίατερ” συνάντησαν τη Μάρλεν Ντίτριχ. Είχε έρθει ως γκεστ σταρ με 12 χορεύτριες, καλλονές από το Lindo. Με Σαρλ Αζναβουρ, με τη Νανα Μούσχουρη και πολλούς άλλους…

Το 1970 έρχεται στην Ελλάδα, μετά από ενδιάμεσους σταθμούς στο εξωτερικό και εμφανίζεται δίπλα στον Τόνη Μαρούδα, όπου ο μεγάλος Κώστας Πρετεντέρης τον είδε και του έδωσε την ευκαιρία στην τηλεόραση στα: “Παιχνιδίσματα”.

Ακολούθησαν τα: “Κυριακή χωρίς σύννεφα”, “Γειτωνιά”, “Από τον παππού στον εγγονό” του Γιώργου Μουζάκη και άλλες εκπομπές…

Το 1973 και ενώ ήταν ήδη γνωστός στην τηλεόραση, ένας άλλος ογκόλιθος του θεάματος, ο Γιάννης Δαλιανίδης, του εμπιστεύθηκε τις χορογραφίες στο θέατρο Μπουρνέλη στο έργο “Στρήκινγκ στο πλοίο των τρελών”, που έγραψε μαζί με τον Νίκο Μαστοράκη.

Στη συνέχεια και για εκείνον και για την Λουίζα Μελίντα, ήρθαν όλα πολύ εύκολα. Εμφανίστηκαν στα μεγαλύτερα θέατρα με τους σημαντικότερους ηθοποιούς και συγγραφείς της εποχής. Στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, με εξίσου πολύ σημαντικούς δημιουργούς και τραγουδιστές.

Αργότερα, ο Τάκης Σαγιώρ έμεινε για λίγο διάστημα μακριά από τα φώτα, από τη δημοσιότητα, από το θέατρο. Επέστρεψε στην Κέρκυρα και άνοιξε μια σχολή χορού.

Τα τελευταία χρόνια ζεί στην Αθήνα και απέχει από κάθε επαγγελματική δραστηριότητα!

Τάκης Σαγιώρ: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1963Μικροί και μεγάλοι εν δράσει
1964Δίψα για ζωή
1964Κάτι να Καίη
1966Οι άγγελοι της αμαρτίας
1967Η Κόρη μου η Ψεύτρα
1969Στον ίσκιο του θεού
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Η Γειτονιά μαςΥΕΝΕΔ
1972|1972Χαρούμενη ΚυριακήΕΙΡΤ
1974|1974Λούνα ΠαρκΕΙΡΤ
1976|1976Αθάνατες ιστορίες αγάπηςΥΕΝΕΔ
1979|1979Η Μεγάλη ΠαρέλασηΕΡΤ
1991|1991Ο κανονιέρης και η βεντέταΑΝΤ1

Ευχαριστούμε θερμά το takis-sagior.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΗ Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου 1968-1969
Επόμενο άρθροΤο ραντεβού της Κυριακής 1959-1960