Γνώριζες ότι ο Στάθης Ψάλτης …

Στάθης Ψάλτης
Advertisement

Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε από τους σημαντικούς κωμικούς της γενιάς του, με σπουδαίο ταλέντο που το σπατάλησε στην επιθεώρηση και σε ανάλαφρες κινηματογραφικές κωμωδίες. Γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας στις 27 Φεβρουαρίου του 1951, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σε ηλικία 11 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Αιγάλεω. Από μικρός ήταν πλασμένος για ηθοποιός, όπως είχε πει σε συνέντευξή του.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Στάθη Ψάλτη και μας τις αποκαλύπτει…

psaltis finou

Στάθης Ψάλτης: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Ο Στάθης Ψάλτης είχε παίξει σε 33 κινηματογραφικές ταινίες και μόνο σε έξι βιντεοταινίες. Την πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη την έκανε το 1972 σε ηλικία 21 ετών. Υποδύθηκε τον κοσμηματοπώλη στην περιπέτεια του Όμηρου Ευστρατιάδη, “Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα”.

2ον. Ο πρώτος του κινηματογραφικός πρωταγωνιστικός ρόλος και μάλιστα διπλός ήταν το 1981 στην τρελή κωμωδία, “Τροχονόμος Βαρβάρα“. Ενώ ο τελευταίος του ήταν στην επίσης κωμωδία του Γιάννη Χαρτοματζίδη, “Απαγωγή στα τυφλά” το 1989.

3ον. Με την Καίτη Φίνου ήταν το απόλυτο κινηματογραφικό δίδυμο της δεκαετίας του ΄80 αφού συμπρωταγωνίστησε σε 15 ταινίες από το 1982 (Βασικά καλησπέρα σας) έως το 1989 (Απαγωγή στα τυφλά).

4ον. Η πιο ακριβή ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν στην θεότρελη κωμωδία, “Ψηλός, λιγνός και ψεύταρος” που έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1985.

5ον. Στις περισσότερες ταινίες του ο Στάθης Ψάλτης αυτοσχεδίαζε κάτι που του επέτρεπαν να κάνει όλοι οι σκηνοθέτες πλην του Γιάννη Δαλιανίδη.

6ον. Εισπρακτικά η πιο πετυχημένη του ταινία ήταν η κωμωδία, “Βασικά καλησπέρα σας” αν και σε αυτη δεν είναι μόνο ο ίδιος ο βασικός πρωταγωνιστής άλλα ένας από τους τρεις. Οι άλλοι δύο είναι ο Σταμάτης Γαρδέλης κι ο Πάνος Μιχαλόπουλος.

7ον. Η ταινία, “Καζαντζάκης” αποτέλεσε για τον αγαπημένο ηθοποιό το κύκνειο άσμα του στον κινηματογράφο. Δυστυχώς όμως, αυτή ήταν και η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη. Δεν μπόρεσε να την δει αφού πέθανε λίγες μόνο εβδομάδες μετά το τέλος των γυρισμάτων. Ωστόσο ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής του είχε στείλει να δει κάποιες από τις δικές του σκηνές.

Προηγούμενο άρθροΕυπαλίνειο όρυγμα: Το αξεπέραστο θαύμα των αρχαίων Ελλήνων
Επόμενο άρθροΤα Σκυλιά της Νύχτας: H σπάνια γαλλική ταινία με την Ξένια Καλογεροπούλου και τη Ζέτα Αποστόλου
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.