Ο Γιάννης Σμαραγδής γεννήθηκε στις Γωνίες Μαλεβιζίου του Ηρακλείου, στις 25 Απριλίου 1946 και είναι Έλληνας σκηνοθέτης.

Μεγάλωσε στo Ηράκλειο Κρήτης και σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίστηκε το 1972 με τη μικρού μήκους ταινία, Δύο τρία πράγματα (12’), η οποία βραβεύτηκε στην Ελλάδα και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ στον Καναδά.

Έχει διδάξει ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και σενάριο και σκηνοθεσία σε σχολές κινηματογράφου.

Ως συγγραφέας ο Γιάννης Σμαραγδής έχει εκδώσει τα βιβλία Γεωγραφία του μη ορατού (1995), Καβάφης – λογοτεχνική μορφή του σεναρίου Καβάφης (1996) και το διήγημα, Η ελαφίνα της πλατείας Χαλανδρίου (2006).

Για περισσότερες βιογραφίες συντελεστών πατήστε ΕΔΩ.

Φιλμογραφία

Καζαντζάκης (KAZANTZAKIS), 2017
Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι, (GOD LOVES CAVIAR), 2012
El Greco, 2007
Καβάφης, (CAVAFY), 1996
Το Τραγούδι της Επιστροφής, 1983
Κελί Μηδέν, 1975

Τηλεόραση – ντοκιμαντέρ

Αναζητώντας τον Ιωάννη Βαρβάκη (ντοκιμαντέρ), 2009
Σπύρος Λούης (δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ), 2004
Χριστιανικά Μνημεία (ντοκιμαντέρ), 2004
Τα Χαϊδεμένα παιδιά (τηλεοπτική σειρά) 2001
Η Δε Πόλις Ελάλησεν (σειρά 32 ντοκιμαντέρ), 1993
Μειδιώμεν καθ’οδόν (σειρά, ντοκιμαντέρ) 1989
Χαίρε Τάσο Καρατάσο ( Τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων) (AVE TASO KARATASO), 1987
Χατζημαννουήλ (τηλεοπτική σειρά 13 επεισοδίων), 1985
Καλή σου Νύχτα κυρ’ Αλέξανδρε… (τηλεταινία), 1981
Δύο τρία πράγματα. (ταινία μικρού μήκους), 1972

Γιάννης Σμαραγδής