39.3 C
Athens
Κατηγορία:

Νικήτας Τσακίρογλου

Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στην παράσταση “Τα Κόκκινα Φανάρια” (1962) και καθιερώθηκε ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Εθνικού.

Νικήτας Τσακίρογλου

Στον κινηματογράφο πρώτη του ταινία ήταν οι “Προστάτες” το 1973. Πήρε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στον κινηματογράφο.

Συμμετείχε στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, στο “Αμφιθέατρο” του Σπύρου Ευαγγελάτου και σε προσωπικούς θιάσους.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου τιμήθηκε με το βραβείο “Κατίνα Παξινού” το 1973 και με το βραβείο α’ ανδρικού ρόλου “Αιμίλιος Βεάκης” το 1997. Συμμετείχε με το Εθνικό Θέατρο στην Πνευματική Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 και στη Σεούλ το 1988.

Έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Το 1997 ίδρυσε την Πολιτιστική Εταιρεία “Επιλογή”, ενώ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2004, ο τρίτος μόλις ηθοποιός που αποτελεί διευθυντή κρατικού θεάτρου (μετά τον Αλέξη Μινωτή και το Νίκο Κούρκουλο).

Αποτέλεσε τον 14ο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ από την ίδρυσή του το 1961, ενώ είναι ο πρώτος που τοποθετήθηκε για δεύτερη συνεχή τριετή θητεία. Κατά την περίοδο διεύθυνσής του ήρθε αντιμέτωπος με τα χρόνια οικονομικά προβλήματα του ΚΘΒΕ, που χειροτέρεψαν λόγω και της οικονομικής κρίσης.Τελικά ανακοίνωσε το Μάιο του 2009 την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι παντρεμένος από το 1966 με την ηθοποιό Χρυσούλα Διαβάτη κι έχουν αποκτήσει μια κόρη και δύο εγγόνια.

Για περισσότερες βιογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

Φιλμογραφία

Θέμα συνειδήσεως (1973)
Ιωάννης ο βίαιος (1973)
Οι προστάτες (1973)
Τα χρώματα της ίριδος (1974)
Ισιδώρα (1975)
Ο ήλιος του θανάτου (1978)
Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978)
Οι νταντάδες (1979)
Εμφύλιος λόγος (1979)
Ελευθέριος Βενιζέλος 1910-1927 (1980)
Παραγγελιά (1980)
Ο ρεπόρτερ (1982)
Ξαφνικός έρωτας (1984)
Βαριετέ (1985)
Απουσίες (1987)
Δεξιότερα της δεξιάς (1989)
Ισημερία (1991)
Η άλλη όψη (1991)

Νικήτας Τσακίρογλου

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα