Γνώριζες ότι ο Βασίλης Αυλωνίτης …

Βασίλης Αυλωνίτης
Advertisement

Ο Βασίλης Αυλωνίτης γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιανουαρίου του 1904 και ήταν από τους σημαντικότερους κωμικούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Η σκηνή τον έλκυε από παιδί και το ταλέντο του ήταν πηγαίο. Ωστόσο, δεν σπούδασε υποκριτική και η πρώτη εμφάνισή του ως ηθοποιός ήταν μάλλον τυχαία.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Βασίλη Αυλωνίτη και μας τις αποκαλύπτει…

Βασίλης Αυλωνίτης: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Ο αγαπημένος ηθοποιός πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε σε 79 ταινίες σε μια καριέρα που διήρκεσε 40 χρόνια.
Η πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν στην βουβή ταινία του Αχιλλέα Μαδρά, “Μαρία Πενταγιώτισσα” όπου μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούσε κι ο Αιμίλιος Βεάκης ενώ τον ομώνυμο ρόλο υποδύθηκε η Αμερικάνικης καταγωγής σύζυγος του σκηνοθέτη, Φρίντα Πουπελίνα.

avlonitis fotopoulos

2ον. Θα περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια μέχρι ο Βασίλης Αυλωνίτης να βρεθεί ξανά μπροστά από την κάμερα υποδυόμενος έναν βαρήκοο στρατιώτη στο κοινωνικό δράμα του Γιάννη Χριστοδούλου, “Διπλή θυσία”. Πρόκειται για μια ταινία που πέρασε από 40 κύματα εώς ότου ολοκληρωθεί, αφού η Γερμανική κατοχή σταμάτησε για πάρα πολλούς μήνες τα γυρίσματα της. Κι όταν αυτά συνεχίστηκαν ήταν με αρκετές αντικαταστάσεις στους ηθοποιούς άλλα και στο σενάριο. Το οποίο αρχικά έγραψε ο Δημήτρης Χρονόπουλος και το ολοκλήρωσε ο Δημήτρης Γιαννουκάκης.

3ον. Η καριέρα του θα πάρει ανοδική πορεία από το 1954 και έπειτα όταν και θα περάσει το κατώφλι της Φίνος Φιλμ για να πρωταγωνιστήσει στην αξέχαστη κωμωδία, “Η ωραία των Αθηνών“.
Έκτοτε με την συγκεκριμένη κινηματογραφική εταιρία θα συνεργαστεί σε άλλες εννιά ταινίες με πιο πετυχημένη απ όλες την τελευταία το 1965 που είχε τίτλο, “Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο“.

4ον. Ωστόσο ο Βασίλης Αυλωνίτης έγινε απόλυτος πρωταγωνιστής όταν το 1955 υποδύθηκε τον Παυλάρα στην θρυλική ταινία της Φίνος Φιλμ, “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο” η οποία δύο χρόνια μετά απέκτησε και συνέχεια κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η αμοιβή του στην πρώτη ταινία ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη του Μίμη Φωτόπουλου. Στην δεύτερη όμως ήταν ισάξια καθιερώνοντας τον έτσι ως έναν από τους πιο καλοπληρωμένους κωμικούς της γενιάς του.

5ον. Απο το 1959 έως το 1965 ο Βασίλης Αυλωνίτης συγκρότησε ένα αρκετά επιτυχημένο θίασο με τους Νίκο Ρίζο και Γεωργία Βασιλειάδου με τους οποίους συνεργάστηκε και στον κινηματογράφο αρκετές φορές. Για την ακρίβεια με τον Νίκο Ρίζο σε 21 ταινίες και με την Γεωργία Βασιλειάδου σε 18.
Η πρώτη φορά που ήταν ζευγάρι (παντρεμένοι) με την ωραία άσχημη του Ελληνικού κινηματογράφου ήταν στην δραματική ταινία του Ντίνου Δημόπουλου, “Το αμαξάκι”.

6ον. Η πρώτη έγχρωμη ταινία που πρωταγωνίστησε ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν η κωμωδία του Ορέστη Λάσκου, “Μικροί και μεγάλοι εν δράσει” στο πλευρό του Λάμπρου Κωνσταντάρα και της Μαίρης Αρώνη. Έκανε πρεμιέρα στους κινηματογράφους το 1963 και έκοψε 327.419 εισιτήρια κατακτώντας την 7η θέση εκείνης της σεζόν. Αρχικά τον ρόλο του ήταν να τον υποδυθεί ο Νίκος Σταυρίδης που για άγνωστους όμως λόγους αυτό δεν συνέβη ποτέ κι έτσι ο Βασίλης Αυλωνίτης έκανε και το ντεμπούτο του στον έγχρωμο κινηματογράφο.

7ον. Το 1969 ο Φίνος τον κάλεσε στο γραφείο του και του πρότεινε τον ρόλο του “Νωματάρχη” στην ταινία, “Η νεράιδα και το παλικάρι“. Η αμοιβή όμως που ζήτησε ήταν αρκετά υψηλή με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος να δώσει τον ρόλο στον νεαρό, Νίκο Τσούκα που κυριολεκτικά τον απογείωσε με την απολαυστική ερμηνεία του.

8ον. Η τελευταία φορά που το όνομα του σπουδαίου Έλληνα κωμικού εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη ήταν στις αρχές του 1970. Συμπρωταγωνίστησε με τον Νίκο Δαδινόπουλο και την Καίτη Παπανίκα στην αισθηματική δραματική ταινία, “Η αριστοκράτισσα κι ο αλήτης”.
Δυστυχώς όμως λίγες μόνο εβδομάδες μετά την πρεμιέρα υπέστη καρδιακή προσβολή και έφυγε ξαφνικά από’ τη ζωή σε ηλικία 66 ετών.

Προηγούμενο άρθροΜάρκος Γιακουμόγλου
Επόμενο άρθροΓυμνοί στο χιόνι: Το ρίσκο του Φίνου και η μοναδική, Aιμιλία Υψηλάντη
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.