Ο Κώστας Δούκας γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1895 και ήταν Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος. Σπούδασε στην Εμπορική Σχολή και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στην Τράπεζα Αθηνών. Ωστόσο, εγκατέλειψε τη σιγουριά προκειμένου να ακολουθήσει το όνειρο της υποκριτικής.
Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Κώστα Δούκας και μας τις αποκαλύπτει…
Κώστας Δούκας: Οι άγνωστες πτυχές
1ον. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1952 στην κοινωνική ταινία του Τζανή Αλιφέρη, “Ένας αλήτης με καρδιά”.
Συνολικά ο Κώστας Δούκας έπαιξε σε 35 ταινίες από το 1952 έως τον θάνατο του το 1967 σε ηλικία 72 ετών.
2ον. Ένας από τους πιο επιτυχημένους ρόλους της κινηματογραφικής του καριέρας είναι αυτός του ξενιτεμένου Γιάννη στην ηθογραφική ταινία του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, “Ο Φανούρης και το σόι του“. Η αμοιβή του σε αυτή την ταινία ήταν 5.000 δραχμές ενώ αρχικά τον ρόλο αυτόν ήταν να τον ερμηνευσει ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Για άγνωστο όμως λόγο κατέληξε στον Κώστα Δούκα και ομολογουμένως ήταν πολύ καλός.
3ον. Μπαίνοντας στο 1960 ο αγαπημένος ηθοποιός γυρίζει τέσσερις ταινίες με τις δύο από αυτές να έχουν αφήσει εποχή. Η μια μάλιστα έφτασε μέχρι και τα βραβεία Όσκαρ διεκδικώντας πέντε χρυσά αγαλματίδια και κερδίζοντας τελικά ένα. Αυτό του καλύτερου τραγουδιού. Πρόκειται για την ταινία του Ζυλ Ντασέν, “Ποτέ την κυριακή” και το τραγούδι, “Τα παιδιά του Πειραιά”.
Η δεύτερη πιο γνωστή ταινία που γύρισε ο Κώστας Δούκας εκείνη τη χρονιά ήταν, “Τα κίτρινα γάντια” όπου υποδύθηκε τον Στρατηγό Χατζηαντωνίου γείτονα του παθολογικά ζηλιάρη Ορέστη Καλλιγαρίδη (Νίκος Σταυρίδης).
4ον. Λόγω υπερκόπωσης το 1961 ο Κώστας Δούκας δεν γύρισε καμία ταινία άλλα το 1962 επέστρεψε στα κινηματογραφικά πλατό με έξι ταινίες.
Πιο γνωστή από αυτές είναι η κωμωδία του Ορέστη Λάσκου, “Μην είδατε τον Παναή”με τον Θανάση Βέγγο ως πρωταγωνιστή.
5ον. Πολλοί πίστευαν ότι μετά “Τα κίτρινα γάντια” το 1960 θα παρέμενε στην Φίνος Φιλμ. Άλλα κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Ξανασυνεργάστηκαν όμως άλλη μια φορά στην επιτυχημένη μουσική κωμωδία, “Μερικοί το προτιμούν κρύο” όπου υποδύθηκε τον πατέρα της Ρένας Βλαχοπούλου, της Ζωής Λάσκαρη, της Χλόης Λιάσκου και του Ντίνου Ηλιόπουλου.
6ον. Το 1963 ο καλός του φίλος Κώστας Χατζηχρήστος του πρότεινε να συμπρωταγωνιστήσει μαζί του στην κωμωδία των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, “Της κακομοίρας”. Αυτό συνέβη μετά την άρνηση λόγω οικονομικών του Βασίλη Αυλωνίτη που είχε παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο στο θέατρο.
Οι περισσότερες σκηνές που είχε με τον “Ζήκο” ήταν εκτός σεναρίου και βασιζόταν στους υπέροχους αυτοσχεδιασμούς τους.
7ον. Μια από τις τελευταίες του χαρακτηριστικές εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη ήταν στην ηθογραφική κωμωδία του Γιώργου Τζαβέλλα, “Η γυνή να φοβήται τον άνδρα“. Με τον Τζαβέλλα ο Κώστας Δούκας γνωριζόταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και ήταν πολύ καλοί φίλοι. Αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε κάποια ταινία του.
Στην γυνή υποδύθηκε τον εργολάβο δίχως όνομα που γκρεμίζει το σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας.
Μάλιστα έχει πει και μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις της ταινίας άλλα και γενικά του Ελληνικού κινηματογράφου.
“Μπούρδα Καραβάγγο το φελέκι μου”.
Τα δικά του γυρίσματα κράτησαν μόνο δύο ημέρες και ήταν όλα σε στούντιο.
8ον. Την ίδια χρονιά έπαιξε και στην, “Μοντέρνα Σταχτοπούτα” όπου μπορεί ο ρόλος του να μην ήταν μεγάλος ήταν όμως ο πρώτος μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη με την οποία παραλίγο να συνεργαζόντουσαν σε μια άλλη ταινία λίγα χρόνια πιο πριν.