30.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
Κατηγορία:

Γυμνοί στο χιόνι 1973-1974

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1974
Κυκλοφορία: 25 Μαρτίου 1974
Διάρκεια: 93'
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζερβουλάκος
Σενάριο: Γιώργος Ζερβουλάκος
Συγγραφέας: ***
Φωτογραφία: Άρης Σταύρου
Μουσική συνθεση: Λίνος Κόκοτος
Εταιρία παραγωγης: Φίνος Φιλμ, Κύκλος Φιλμ
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Ελένη Βιτάλη
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Αιμιλία Υψηλάντη, Χρήστος Σπυρόπουλος, Αλίκη Ζάννου, Ελένη Δακορώνια, Δημήτρης Ζακυνθινός, Τούλα Δράκου, Νίκος Βανδώρος, Δημήτρης Αρώνης, Κώστας Ρήγας, Ελένη Βιτάλη

Η ταινία, “Γυμνοί στο χιόνι” προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 39.044 εισιτήρια. Ήρθε στην 30η θέση σε 44 ταινίες.

-Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της “Φίνος Φιλμ” και της “Κύκλος Φιλμ”. Η διανομή και εκμετάλλευση της ταινίας δεν ανήκει στην “Φίνος Φιλμ“.

-Πρόκειται για μια αισθηματική ταινία με έντονο το δραματικό στοιχείο. Κατ’ αρχάς εντοπίζεται σε μια ασυνήθιστη κινηματογραφικά περιοχή, το Πήλιο και μάλιστα σε συνθήκες βαριάς βαρυχειμωνιάς. Αυτό από μόνο του ορίζει το πλαίσιο όχι μόνο στη χωρική αλλά κυρίως στην ανθρωπογενή διάσταση της ταινίας.

gimnoi sto xioni 1

Πράγματι το θέμα είναι η μοναξιά και πρώτιστα η μοναξιά της γυναίκας και εν προκειμένω της Ελίζας. Μιας γυναίκας που μετά τον απροσδόκητο θάνατο του άντρα της προσπαθεί να βρει τον εαυτό της στην απομόνωση και στο συγγραφικό της έργο. Η ισορροπία της διαταράσσεται και αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον έρωτα της για τον Αλέξη και στο μητρικό της ένστικτο και την διαπίστωση της διαφοράς ηλικίας.

Έρχεται όμως η στιγμή που η λογική καταρρέει και η ζήλια κυριαρχεί ως το συναίσθημα – οδηγός των πράξεων για να μας υπενθυμίσει ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων μπορεί να είναι απρόβλεπτη όταν οι καταστάσεις το επιτρέψουν. Το πάθος κυριαρχεί και κάθε αποτέλεσμα μπορεί να είναι πιθανό.

gimnoi sto xioni 2

-Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Γιώργου Ζερβουλάκου και μπορώ να πω ότι τα πήγε πολύ καλά. Το σενάριο δεν έχει κενά ούτε υπερβολές, ενώ και τα γυρίσματα δίνουν τον αέρα της δραματικότητας που επιδιώκει. Παίζει πολύ με την χρονική εναλλαγή και το back-forth δίνει κλιμάκωση στην αγωνία και στο ενδιαφέρον του θεατή για την εξέλιξη και την κατάληξη.

-Η ταινία, “Γυμνοί στο χιόνι” επίσης έχει την τύχη να παίρνει πολύ καλές ερμηνείες από τους 3 κύριους πρωταγωνιστές, με κορυφαία την Αιμιλία Υψηλάντη. Μια ηθοποιός που διακρίθηκε για το ήθος και την παρουσία της ενώ δεν της λείπει και η εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση που την κατατάσσει ιστορικά κατά τη γνώμη μου στις πιο ολοκληρωμένες μορφές του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου. Πολύ καλοί επίσης είναι και ο Χρήστος Σπυρόπουλος (με λίγες ωστόσο παρουσίες συνολικά, άγνωστο τι απέγινε μετέπειτα) και η Αλίκη Ζάννου που δίνει δροσιά με τα νιάτα και την ομορφιά της.

-Σε ένα στιγμιότυπο του έργου, ο Αλέξης και η Ελίζα ακούνε ένα δίσκο ο οποίος σύμφωνα με το σενάριο ανήκει στο hard rock συγκρότημα Moving sand. Δεν βρήκαμε στοιχεία γι’ αυτό, ούτε καν αν υπήρξε πραγματικά τέτοιο συγκρότημα.

Περίληψη της ταινίας, “Γυμνοί στο χιόνι”

Πήλιο, Δεκέμβριος. Σε μια απομονωμένη περιοχή του βουνού ζει μία συγγραφέας μόνη της, η Ελίζα Βλάμη (Αιμιλία Υψηλάντη). Κάποια μέρα βρίσκει στο χιόνι μισοθαμμένο έναν νεαρό, τον Αλέξη Λόγγο (Χρήστος Σπυρόπουλος). Θα τον φροντίσει στο σπίτι της και θα τον βοηθήσει να ανακάμψει. Αργότερα θα ανακαλύψει ότι είναι δραπέτης από τις φυλακές αλλά δεν θα τον καταδώσει. Μεταξύ των δύο αναπτύσσεται ένα θερμό ειδύλλιο.

Η απροσδόκητη άφιξη της κόρης της Ελίζας, Αγνής (Αλίκη Ζάννου) περιπλέκει τα πράγματα. Μεταξύ των δύο νεαρών αναπτύσσεται ένας αόρατος πλην διάχυτος ερωτικός δεσμός. Η Ελίζα το αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να τον εξαλείψει, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Η συνεύρεση των δύο νεαρών θα είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι. Η Ελίζα θα σκοτώσει τον Αλέξη και θα καταστρέψει τη ζωή της.

Στην ίδια κατηγορια

Μια Ιταλίδα απ’ τη Κυψέλη 1968-1969

Η ταινία, "Μια Ιταλίδα απ' τη Κυψέλη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 396.882...

Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη 1972-1973

Η ταινία, "Ο άνθρωπος που γύρισε από τη ζέστη" προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973 και...

Το μεροκάματο του πόνου 1963-1964

Η ταινία, "Το μεροκάματο του πόνου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 197.223 εισιτήρια....

Ο άνθρωπος της καρπαζιάς 1968-1969

Η ταινία, "Ο άνθρωπος της καρπαζιάς" προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 416.181 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία