Πέτρος Λύκας

Πέτρος Λύκας
Advertisement

Ο Πέτρος Λύκας ήταν Έλληνας μοντέρ και σκηνοθέτης. Αποτέλεσε τον βασικό μοντέρ της Φίνος Φιλμς σε μερικές από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Advertisement
Πέτρος Λύκας

Ο Πέτρος Λύκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1927 και σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου. Από το 1960, ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ, με πρώτη ταινία του τον Κατήφοροτου 1961. Έγινε γρήγορα ο βασικός μοντέρ της εταιρείας και προϊστάμενος του τμήματος μοντάζ, ενώ σε αρκετές ταινίες εργάστηκε και ως βοηθός σκηνοθέτη.

Ήταν ο μοντέρ σε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες όπως, Η Αλίκη στο ναυτικό, Τζένη Τζένη κ.α.

Το 1969 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, Το Κορίτσι Του 17. Ήταν μια προσωπική ταινία, της οποίας επίσης έκανε την παραγωγή, έγραψε το σενάριο, και έκανε το μοντάζ.

Πρόκειται ένα σκοτεινό δράμα που αφηγείται την περιπλάνηση στην Αθήνα μιας ψυχασθενούς που αποδρά από την κλινική όπου νοσηλευόταν, αφού σκότωσε ένα νοσοκόμο που αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Η ταινία κέρδισε πέντε βραβεία στο 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, ανάμεσα τους το καλύτερης ταινίας καθώς και σκηνοθεσίας και μοντάζ για το Λύκα.

Ο Πέτρος Λύκας σκηνοθέτησε μια δεύτερη και τελευταία κινηματογραφική ταινία το 1973, το Θέμα συνειδήσεως, ένα αστυνομικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Ύστερα από το κλείσιμο της Φίνος Φιλμ το 1977, ο Λύκας εργάστηκε κυρίως στην τηλεόραση, όπου σκηνοθέτησε τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ.

Ανάμεσα στις δουλειές του ήταν η τηλεοπτική προσαρμογή του βιβλίου, Το Καπλάνι της Βιτρίνας της Άλκης Ζέη.

Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης για πολλά χρόνια.

Έφυγε από την ζωή στις 24 Ιανουαρίου 2007.

Προηγούμενο άρθροH πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ
Επόμενο άρθροΚώστας Πρετεντέρης