Νίκος Δημόπουλος

Νίκος Δημόπουλος
Advertisement

Ο Νίκος Δημόπουλος γεννήθηκε το 1926 και ήταν Έλληνας κινηματογραφιστής, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους διευθυντές φωτογραφίας στην Ελλάδα.

Advertisement

Ο εξαιρετικός φωτογράφος Νίκος Δημόπουλος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 να εργάζεται κοντά στον Φίνο σαν βοηθός φωτογράφου.

Πολύ σύντομα, έγινε από τους πιο σημαντικούς οπερατέρ του ελληνικού κινηματογράφου και ιδιαίτερα της Φίνος Φιλμ, όπου και κινηματογράφησε πάνω από 70 ταινίες.

Το 1964 προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η ταινία μικρού μήκους – ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο ίδιος με τίτλο «Κύπρος, το Νησί των Παληκαριών».

Από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του στην Ελλάδα ήταν η εξαιρετική φωτογραφία της ταινίας «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο» (1965), του Βασίλη Γεωργιάδη – πρώτη ταινία της κοινοπραξίας που είχε κάνει τότε ο Φίνος με την εταιρία Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης η οποία προβλήθηκε σε πολλές χώρες και διεθνή φεστιβάλ (Κάννες, Κάρλοβυ Βάρυ), κερδίζοντας πολύ θετικά σχόλια, αλλά και την υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας το 1966.

Το 1975 ο Νίκος Δημόπουλος εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία, όπου εργάστηκε για πολλά χρόνια, κινηματογραφώντας πολλές σειρές της Αυστραλιανής τηλεόρασης. Την τελευταία του πνοή άφησε στη Μελβούρνη, σε ηλικία 86 ετών.

Έφυγε από την ζωή στις 13 Μαρτίου 2012.

Προηγούμενο άρθροH πρώτη ταινία της Φίνος Φιλμ
Επόμενο άρθροΚώστας Πρετεντέρης