17.3 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΑιμιλία Υψηλάντη 1942-

Σχετικές αναρτήσεις

Αιμιλία Υψηλάντη 1942-

Η Αιμιλία Υψηλάντη γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις 22 Απριλίου του 1942 και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών. Την ίδια περίοδο φοιτούσε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Η πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή έγινε το 1968 στο έργο του Γιαλαμά-Πρετεντέρη «Ο Λεωνίδας δεν τρώει λουλούδια». Από εκείνη την περίοδο ερμήνευσε με επιτυχία πολλούς ρόλους σε έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

ipsilantaimilia
Η Αιμιλία Υψηλάντη.

Η Αιμιλία Υψηλάντη εμφανίστηκε στο σινεμά το 1969 με την ταινία «Ποιος Θανάσης» και μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές με πιο σημαντικές τις «Οι Γενναίοι του Βορρά» και «ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».
Αυτό που την χαρακτήριζε και την χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα είναι ότι παρά την πολύ σημαντική επιτυχία της στο χώρο της υποκριτικής, εκείνη διατηρούσε και διατηρεί χαμηλό προφίλ γιατί πολύ απλά δεν ήταν λάτρης στα φώτα της δημοσιότητας.

Το 1978, η Υψηλάντη έγινε Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ενώ το 1981 εξελέγη βουλευτής με το ΚΚΕ. Επίσης, υπήρξε για 11 χρόνια και συνδικαλίστρια και Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Από εκεί και πέρα δεν εξελέγη ξανά βουλευτής αλλά έως και σήμερα υποστηρίζει και παρακολουθεί τη δράση του ΚΚΕ. Ωστόσο, έχει ιδρύσει και μία καλλιτεχνική εταιρεία την «Αργώ», η οποία συμμετείχε σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις.

Αιμιλία Υψηλάντη: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1969Ένας άφραγκος Ωνάσης 
1969Η ωραία του κουρέα 
1969Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του 
1969Ποιος Θανάσης
1970Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές 
1970Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ 
1970Ο Θανάσης, η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα 
1970Ο ακτύπυτος κτυπήθηκε 
1970Οι γενναίοι του Βορρά 
1971Η αρχόντισσα του κάμπου 
1971Η ηλιογέννητη 
1971Καταναλωτική κοινωνία 
1971Οι εγωισταί 
1971Υποβρύχιον Παπανικολής 
1972Η τελευταία άνοιξη 
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα 
1974Γυμνοί στο χιόνι 
1980Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο 
1983Ο φονιάς 
1995Άρτεμις 
2001Κι αύριο μέρα είναι 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1972|1972Κάπου υπάρχει η αγάπη μου ΥΕΝΕΔ
1973|1973Εν τούτω νίκα ΥΕΝΕΔ
1973|1973Ποιος Είναι ο Ένοχος ΥΕΝΕΔ
1980|1980Πορεία 090ΥΕΝΕΔ
1989|1989Η Πανσέληνος ΕΤ2
1989|1989Ο Λούσιας ΕΤ1
1994|1994Χαραυγή Mega 
2007|2007Το Κόκκινο Δωμάτιο: 1965Mega
2021|2021Καρτ Ποστάλ ΕΡΤ1

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Τσιβιλίκας 1942-2012
Επόμενο άρθροΦέρμης Γιάννης

Σχετικές αναρτήσεις

Η γέφυρα της ευτυχίας 1964-1965

Η ταινία, "Η γέφυρα της ευτυχίας" προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 33.938 εισιτήρια. Ήρθε στην 80η θέση σε 93 ταινίες. Περίληψη της ταινίας, "Η...

Ένα γελαστό απόγευμα

Περίληψη: Ο Δημήτρης Βενιέρης είναι ανερχόμενος πολιτικός όμως εκβιάζεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους για τις πράξεις του πατέρα του ως καταδότη και συνεργάτη...

Έρωτας στους αμμόλοφους

Περίληψη: Ένας δραπέτης (Ανδρέας Μπάρκουλης) ξεβράζεται σε μια ερημική παραλία όπου συναντά την Άννα, μια όμορφη αλλά περίεργη κοπέλα, που περιπλανιέται στους αμμόλοφους, συντροφιά...

Τελευταίες αναρτήσεις