20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Έβελυν Σιούπη: 30 χρόνια επιτυχίες

Διαβάζοντας όλες αυτές τις μέρες σε διάφορα...

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...
Κατηγορία:

Ευτυχία 2019-2020

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 2019
Κυκλοφορία: 19 Δεκεμβρίου 2019
Διάρκεια: 123'
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής
Σενάριο: Κατερίνα Γιατζόγλου
Συγγραφέας: ***
Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική συνθεση: Μίνως Μάτσας
Εταιρία παραγωγης: Tanweer Productions
Παραγωγός: ***
Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Κίτσου,Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ασπασία Στρατηγού, Βασίλης Προδρόμου, Κατερίνα Ευγενικού
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Ευτυχία σε μεγαλύτερη ηλικία), Κάτια Γκουλιώνη (Ευτυχία σε νεαρή ηλικία), Πυγμαλίων Δαδακαρίδης (Γιώργος Παπαγιαννόπουλος), Θάνος Τοκάκης (Λουκάς), Ντίνα Μιχαηλίδη (Μαριόγκα, μητέρα Ευτυχίας), Παύλος Ορκόπουλος (Κώστας Νικολαϊδης), Ευαγγελία Συριοπούλου (Μαίρη Νικολαϊδη), Λίλα Μπακλέση (Καίτη), Ανδρέας Κωνσταντίνου (Νίκος Αλεξίου), Ευγενία Σαμαρά (Ρέα Μανέλλη), Αντώνης Λουδάρος (Μάνος Χατζιδάκις), Κρατερός Κατσούλης (Μανώλης Χιώτης), Ματθίλδη Μαγγίρα (Ρένα Βλαχοπούλου), Κατερίνα Διδασκάλου (Μαρίκα Κοτοπούλη), Λεωνίδας Κακούρης (Βασίλης Τσιτσάνης), Χάρης Μαυρουδής (Απόστολος Καλδάρας), Χρύσα Ρώπα (Σωτηρία Μπέλλου), Γιάννης Δρακόπουλος (Φραγκίσκος Μανέλλης), Φοίβος Δεληβοριάς (κομφερασιέ), Κωνσταντίνος Αρνόκουρος (Γιώργος, άντρας Καίτης), Παύλος Κουρτίδης (χορευτής ζεϊμπέκικου), Μπάμπης Κλαλιώτης (πορτιέρης ξενοδοχείου), Τάσος Παπαδόπουλος (ψιλικατζής), Βασίλης Αθανασόπουλος (Ζήσης Αποστόλου), Βασίλης Μπούτσικος (Μηνάς), Θάνος Τσακαλίδης (Εύμηλος), Πέτρος Αποστολόπουλος (ηθοποιός θεάτρου), Ευμορφία Αναστασίου (γειτόνισσα), Θάλεια Παπαδάκη (Μάρω), Σίμος Δρακόπουλος (σερβιτόρος), Στέλιος Ψαρουδάκης (δημοσιογράφος), Νίκος Ζωιόπουλος (Τάκης), Βασίλης Ψυχογιόπουλος, Ντίνα Αβαγιανού, Χρήστος Καπενής (νεαρός γενειοφόρος), Φίλιππος Φιλόγλου (μπουζουκτσής), Φοίβος Παπακώστας (νεαρός Α' που κλωτσάει τον Λουκά), Βασίλης Φακανάς (νεαρός Β' που κλωτσάει τον Λουκά), Θανάσης Νικολακόπουλος (Κυριάκος), Πέτρος Χυτήρης (τζογαδόρος με ναργιλέ), Θοδωρής Προκοπίου (ταμίας γκαλερί), Γιάννης Χαρκοφτάκης (ηθοποιός θιάσου), Νίκος Ζεγκίνογλου (πρεζάκιας), Γιάννης Ζωγράφος (ρεμπέτης), Δημήτρης Πελέκης (φαντάρος)

Η ταινία, “Ευτυχία” προβλήθηκε τη σεζόν 2019-2020 και έκοψε 667.217 εισιτήρια. Ήρθε στην 1η θέση σε 13 υποψηφιότητες.

Η “Ευτυχία” είναι ελληνική δραματική βιογραφική ταινία του 2019, σε σενάριο Κατερίνας Μπέη και σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Πρωταγωνιστούν η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η ταινία βασίζεται στον ταραχώδη βίο και το σπουδαίο έργο που κληρονόμησε η ελληνική μουσική από τη μεγαλειώδη πένα της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Αντλεί έμπνευση από τα πάθη και τις αδυναμίες αυτής της πληθωρικής, αντισυμβατικής και πρωτοπόρου γυναίκας, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στο λαϊκό τραγούδι.

Η μοναδική της προσωπικότητα αποτυπώθηκε στους στίχους της που έγιναν μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες, όπως τα “Περασμένες μου αγάπες”, “Όνειρο απατηλό”, “Είμαι αητός χωρίς φτερά”, “Ηλιοβασιλέματα”, “Η φαντασία”, “Είσαι η ζωή μου”, “Μαντουμπάλα”, “Στ΄ Αποστόλη το κουτούκι”, “Πετραδάκι, πετραδάκι”, “Μου σπάσανε τον μπαγλαμά”, “Δυο πόρτες έχει η ζωή”, “Το τελευταίο βράδυ μου”, “Ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι.

Ευτυχία

-Μέχρι την παρεμβολή του Διονύση Σαμιώτη, πέρασαν δύο χρόνια που υπήρχε η θέληση να γίνει η ταινία αλλά δεν υπήρχαν τα απαραίτητα κεφάλαια.

-Ο Άγγελος Φραντζής επιλέχθηκε από τον παραγωγό, την εποχή που ολοκλήρωνε το Ακίνητο Ποτάμι. Ο σκηνοθέτης διάβασε πρώτα το σενάριο, και ενέκρινε τη συμμετοχή του.

-Σύμφωνα με τον Σαμιώτη, πολύτιμη για την έναρξη γυρισμάτων ήταν η χρηματοδότηση με 250 χιλιάδες ευρώ από το ΕΚΟΜΕ μέσω επιστροφής επένδυσης (cash rebate).

-Επιλέχθηκε την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου να ενσαρκώσουν δύο ηθοποιοί, η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, καθότι η ταινία κάλυπτε το χρονικό διάστημα από το 1922 μέχρι το θάνατό της. Ο Άγγελος Φραντζής δήλωσε ότι για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα έπειθε η χρήση μίας ηθοποιού.

Η Κάτια Γκουλιώνη και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη χρειάστηκε να περάσουν αρκετό χρόνο μαζί με πρόβες και αυτοσχεδιασμό, αλλά και να παίξει η μία τις σκηνές της άλλης, με απώτερο σκοπό να ταιριάζουν οι ερμηνείες τους.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη δεν ήταν καπνίστρια, αλλά για τις ανάγκες της ταινίας αναγκάστηκε να καπνίσει πολλά άφιλτρα τσιγάρα.

-Στην ταινία εμφανίστηκαν 71 ηθοποιοί και 900 κομπάρσοι, ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε 32 διαφορετικούς χώρους. Λόγω της δυσκολίας να γυριστεί ταινία εποχής στην Αθήνα, κατασκευάστηκαν κάποια σκηνικά, όπως η γειτονιά στην οποία έμενε η Ευτυχία μετά το διαζύγιό της

eutixia 2

-Κόβοντας συνολικά 667.217 εισιτήρια, δεν έγινε μόνο η ελληνική εμπορική επιτυχία της χρονιάς, αλλά και μία από τις εμπορικότερες του ελληνικού κινηματογράφου. Έφτασε να προβάλλεται επί 36 εβδομάδες. Σε καμία όμως άλλη χώρα δεν πήρε διανομή.

-Η ταινία άνοιξε στη δεύτερη θέση του ελληνικού box office το τετραήμερο 19 με 22 Δεκεμβρίου 2019, με 51.471 εισιτήρια από 109 αίθουσες πανελλαδικά, πίσω από την πρεμιέρα του Star Wars: Skywalker, η Άνοδος.

Έκλεισε την πρώτη εβδομάδα προβολής με 84.843 εισιτήρια. Στο δεύτερο τετραήμερο προβολής η ταινία σχεδόν διπλασίασε τα εισιτήρια που έκοψε το πρώτο τετραήμερο.

Η ταινία έκοψε το τετραήμερο 101.348 εισιτήρια από 126 οθόνες, περνώντας έτσι στην κορυφή του ελληνικού box office, ενώ τα συνολικά της εισιτήρια το πρώτο δεκαήμερο προβολής είχαν φτάσει τα 186.196 εισιτήρια.

Η ταινία παρέμεινε στην κορυφή του box office και την τρίτη εβδομάδα προβολής, με μικρή πτώση, κόβοντας 91.782 εισιτήρια, ενώ την επόμενη μέρα, την αργία των Θεοφανίων, έκοψε άλλα 19.831 εισιτήρια, φτάνοντας τα 331.431 εισιτήρια.

Παρέμεινε στην κορυφή του Box office την 4η εβδομάδα προβολής, με 63.261 εισιτήρια, την πέμπτη εβδομάδα έχασε την πρωτιά από το 1917 για περίπου 1.000 εισιτήρια, αλλά ξεπέρασε τα 500.000 εισιτήρια συνόλου καριέρας.

Επανήλθε στην κορυφή την 6η εβδομάδα προβολής, με 31.803 εισιτήρια και πτώση 24%, φτάνοντας τα 571.159 συνολικά εισιτήρια.

Η ταινία επανήλθε στο τοπ 10 το τετραήμερο 20-23 Αυγούστου, την 36η εβδομάδα κυκλοφορίας, με 701 εισιτήρια, φτάνοντας σε σύνολο τα 667.217 εισιτήρια.

-Το τραγούδι Ευτυχία γράφτηκε από τον Μίνω Μάτσα, σε στοίχους Σοφίας Καψούρου, κι ερμηνεύεται από τους: Γιώργος Νταλάρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Μαρία Κίτσου.

Στις νέες εκτελέσεις των κλασικών κομματιών ακούγονται οι: Σταυρούλα Εσαμπαλίδη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ασπασία Στρατηγού, Βασίλης Προδρόμου και Κατερίνα Ευγενικού.

eutixia 3

Κριτική της ταινίας, “Ευτυχία”

Η ταινία έχει λάβει καλές προς μέτριες κριτικές. Ο Χρήστος Μήτσης χαρακτήρισε την παραγωγή φροντισμένη και σχολίασε θετικά τις ερμηνείες, όμως θεώρησε ότι δεν αναπτύχθηκε η σχέση της πρωταγωνίστριας με τα τραγούδια της και ότι το χιούμορ δεν ήταν αρμονικό.

Έδωσε στην ταινία 2,5 από 5 αστέρια. Την ίδια βαθμολογία έδωσε και ο Αιμίλιος Χαρμπής της “Καθημερινής”, ο οποίος σχολίασε ιδιαίτερα θετικά την ερμηνεία της Κάτιας Γκουλιώνη, αλλά ανέφερε ότι στην ταινία υπάρχουν «αρκετές υπερβολές και κάποιες γραφικότητες».

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, από τη “Lifo”, χαρακτήρισε την ταινία έξοχο πορτρέτο και σχολίασε θετικά τις ερμηνείες, ιδιαίτερα της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη και του Πυγμαλιώνα Δαδακαρίδη και έδωσε στην ταινία 3,5 από 5 αστέρια.

Ο Ηλίας Φραγκούλης από το “freecinema.gr” χαρακτήρισε την ταινία με 4 στα 5 αστέρια, και εγκωμίασε τις ερμηνείες, τη συνέργεια σκηνοθεσίας και σεναρίου και το δέσιμο των τραγουδιών.

eutixia 4

Βραβεύσεις της ταινίας, “Ευτυχία”

Στα βραβεία Ίρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η ταινία, “Ευτυχία” κέρδισε 8 βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων καλύτερης ταινίας, από 13 υποψηφιότητες, τις περισσότερες από κάθε ταινία εκείνη τη χρονιά.

Αναλυτικά κατέκτησε τα βραβεία:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης
Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου: Κάτια Γκουλιώνη
Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου: Θάνος Τοκάκης

Βραβείο Μακιγιάζ: Δήμητρα Γιατράκου
Βραβείο Ήχου: Νίκος Μπουγιούκος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Άρης Λουζιώτης
Βραβείο Ενδυματολογίας: Ιουλία Σταυρίδου
Βραβείο Σκηνογραφίας: Μιχάλης Σαμιώτης, Γιάννης Παπαδόπουλος

Περίληψη της ταινίας, “Ευτυχία”

Η ταινία αφηγείται τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, στιχουργού με πολυτάραχη ζωή και έντονη προσωπικότητα σε διαδοχικά φλασμπάκ κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης για την πρωταγωνίστρια.

Η ταινία αρχίζει το 1922, με την Μικρασιατική Καταστροφή και την μετεγκατάσταση της Ευτυχίας μαζί με την μητέρα και τις κόρες της από το Αϊδίνιο στην Αθήνα. Στην Αθήνα την υποδέχεται ο άντρας της, Κώστας Νικολαΐδης, ένας πλούσιος άντρας με τον οποίο όμως δεν είναι ερωτευμένη.

Η Ευτυχία προσπαθεί να ξεφύγει από τον γάμο της και αρχίζει να ασχολείται με τις Τέχνες, αρχικά μέσω της υποκριτικής. Εκείνη την περίοδο αρχίζει να σημειώνει στίχους σε χαρτάκια.

Συνάπτει ερωτικό δεσμό με τον ηθοποιό Νίκο Αλεξίου και τον ακολουθεί στους περιοδεύοντες θιάσους, αλλά χωρίζουν μετά από καυγά, όταν ο μεθυσμένος Νίκος την βρίσκει να τζογάρει τον μισθό της στα χαρτιά.

eutixia 5

Γνωρίζει την Μαρίκα Κοτοπούλη, όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτή η ζωή δεν της αρέσει και εγκαταλείπει την υποκριτική. Ο σύζυγός της δεν της δίνει διαζύγιο, οπότε και αναγκάζεται να φύγει μαζί με μόνο μία από τις κόρες της, γεγονός που της προκαλεί έντονη θλίψη.

Θέλει να πάρει την μεγάλη κόρη της, αλλά όταν εκείνη τρέχει να ξεφύγει, εκείνη γυρνάει και παίρνει την μικρή. Στο νέο της σπίτι υποδέχεται στην οικογένειά της τον Λουκά, ένα ομοφυλόφιλο νεαρό ο οποίος της κάνει τα χατίρια, όπως π.χ. της αγοράζει τσιγάρα.

Αρχίζει να έχει σχέση με τον Γιώργο Παπαγιαννόπουλο, αστυνόμο με λογοτεχνικά ενδιαφέροντα, τον οποίο γνώρισε στη βιβλιοθήκη. Αργότερα τον παντρεύεται, ενώ παράλληλα η καριέρα της ως στιχουργός εξελίσσεται.

Η Ευτυχία αρχίζει σιγά σιγά να προσελκύει την προσοχή των λαϊκών τραγουδιστών και συνθετών, αρχίζοντας από τον Βασίλη Τσιτσάνη, και ταυτόχρονα ωριμάζει, αλλά οι τοκογλύφοι την κυνηγούν για χρέη που απέκτησε λόγω του εθισμού της στα χαρτιά. Τελικά ο πρώτος της άντρας της δίνει διαζύγιο.

Ο θάνατος της μητέρας της εκείνη την περίοδο είναι ένα γεγονός συντριπτικό για την ίδια. (Έως εκείνο το χρονικό σημείο την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου υποδυόταν η Κάτια Γκουλιώνη, ενώ πλέον την υποδύεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη).

Στην οικογένεια έχουν επιστρέψει και οι δύο κόρες, με τη μεγάλη κόρη να παντρεύεται τον ηθοποιό Φραγκίσκο Μανέλλη, με τον οποίο αποκτά μια κόρη. Η Ευτυχία εξακολουθεί να γράφει στίχους και να τους μοιράζει στους συνθέτες της εποχής, όπως ο Απόστολος Καλδάρας, και της αποδίδουν σταθερό εισόδημα, το οποίο όμως ξοδεύει στην χαρτοπαιξία.

Ο Γιώργος ανακαλύπτει ότι έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο αποκρύπτει από τους υπόλοιπους, αν και ο Λουκάς το μαθαίνει. Ένα βράδυ που η οικογένεια γιορτάζει, εκείνος καταρρέει και πεθαίνει. Η χήρα πλέον Ευτυχία συνεχίζει να γράφει στίχους, όμως επειδή δεν πλήρωνε τα ενοίκια, η οικογένεια αναγκάζεται να μετακομίσει.

Η κόρη της έχει φύγει στο εξωτερικό, καθώς ο Φραγκίσκος διώκεται για την πολιτική ιδεολογία του, αλλά μαθαίνει ότι την απατά και χωρίζουν. Μια μέρα που γυρίζει μαζί με την κόρη της, η Μαίρη χάνει τις αισθήσεις και μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου μερικές μέρες αργότερα καταλήγει. Λίγο αργότερα, η Ευτυχία γράφει ένα τραγούδι για τον Μάνο Χατζιδάκι.

Η ταινία τελειώνει με την Ευτυχία να κάθεται σε ένα παγκάκι, όπου την συναντούν η μητέρα της, ο άντρας της και η κόρη της.

Στην ίδια κατηγορια

Ο ροζ γάτος 1985-1986

Η ταινία, "Ο ροζ γάτος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1985-1986.-Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση της...

Τα τσακάλια 1981-1982

Η ταινία, "Τα τσακάλια" προβλήθηκε τη σαιζόν 1981-1982 σε σενάριο και σκηνοθεσία, Γιάννη Δαλιανίδη...

Μάντεψε τι κάνω τα βράδια 1983-1984

Η ταινία, "Μάντεψε τι κάνω τα βράδια" προβλήθηκε τη σαιζόν 1983-1984 και έκοψε 163.933...

Ένας ήρωας στη Ρώμη

Περίληψη: "Πως βρέθηκα μονάχος να χαίρομαι μια ελευθερία που δεν ήξερα ότι μου ανήκει;"...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο