Όταν ο Ντίνος Ηλιόπουλος μεταναστεύσε στην Αμερική για να ξεπληρώσει τα χρέη του

Ντίνος Ηλιόπουλος
Advertisement

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος έκανε σπουδαία καριέρα τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και στις περίφημες βιντεοκασέτες. Τον είχαν παρομοιάσει ως Έλληνα “Φρεντ Αστέρ” καθώς ήταν πληθωρικός επί σκηνής και βέβαια αεικίνητος.

Advertisement

Ο Ντίνος Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου του 1915. Ο Πελοποννήσιος στην καταγωγή πατέρας του ήταν μεγαλέμπορος και η μητέρα του καταγόταν από την Υεμένη. Μετά το οικονομικό κραχ του 1929, η πολυάριθμη οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Mασσαλία, όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο, με πρώτη γλώσσα τα γαλλικά.

Όπως οι περισσότεροι ηθοποιοί της πρώτης γραμμής το 1963 αποφάσισε να γίνει θιασάρχης

Αγόρασε το θέατρο “Γκλόρια” στο οποίο φιλοδοξούσε να ανεβάσει σπουδαίες παραστάσεις και να πραγματοποιήσει όλες τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες.

iliopoulos xatzixristos
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος και ο Κώστας Χατζηχρήστος επί του TSS OLYMPIA ταξιδεύοντας προς την Αμερική το 1960.

Η τραγική σχέση του με τα χρήματα και η πτώχευση

Δυστυχώς οι προσδοκίες του και η επένδυση του τον οδήγησαν στον οικονομικό του αφανισμό αν και ο ίδιος είχε πέραν της υποκριτικής σπουδάσει και οικονομικά. Έτσι, διεύθυνε το θέατρο μόνο με το φιλότιμο και όχι με οικονομικό σχεδιασμό θέλοντας όλα να είναι πλούσια και δίνοντας δουλειά σε όσους περισσότερους συναδέλφους του μπορούσε.

Επίσης, ως θιασάρχης ελεύθερου θεάτρου πλήρωνε πάντα τις πρόβες και το φαγητό των ηθοποιών, όταν σχεδόν κανένας άλλος επιχειρηματίας του χώρου δεν το έπραττε.

Ποτέ του δεν πούλησε ακριβά τον εαυτό του και αυτό ήταν το παράπονο της γυναίκας του

Την ίδια λογική είχε και όταν διαπραγματευόταν την αμοιβή του, για τη συμμετοχή του σε μια εμπορική ταινία. Η γυναίκα του πάντα του έλεγε “πήρες λίγα”, διαπίστωση που έκανε και ο ίδιος λέγοντας “Αισθάνομαι ότι πάντα λείπει ένα μηδενικό από την αξία μου, στο τέλος του αριθμού της αμοιβής μου”.

Η αποτυχημένη παράσταση το 1966

Η θεατρική παράσταση “Κονσέρτο για Τρομπόνι” δεν αγαπήθηκε από το κοινό. Η εν λόγω παράσταση ήταν σουρεαλιστικού περιεχομένου, και έπεσε “βαριά” για τα δεδομένα της εποχής ενώ ο δημοφιλής ηθοποιός εμφανιζόταν φορώντας ξανθιά περούκα με μπούκλες.

iliopoulos fotopoulos
Ντίνος Ηλιόπουλος και Μίμης Φωτόπουλος, σε στιγμές χαλάρωσης.

Άρχοντας στις πληρωμές του αν και κατεστραμμένος οικονομικά

O Ντίνος Ηλιόπουλος πλήρωνε τους ηθοποιούς και άφραγκος γυρνούσε σπίτι με τα πόδια. Είχε πλέον πτωχεύσει και η οικογένειά του υπέφερε οικονομικά ενώ ο ελληνικός κινηματογράφος “είχε πάρει την κάτω βόλτα” και σε κάποια μεγάλα στούντιο της εποχής δεν ήταν αρεστός. Γι’ αυτό αναγκαζόταν να παίζει στα θέατρα ακόμη δεύτερους ή τρίτους ρόλους.

Το ταξίδι στην Αμερική και τον Καναδά.

Για τον μεγάλο ηθοποιό υπήρχε μόνο μια λύση. Να ξενιτευτεί στην Αμερική και τον Καναδά για να καταφέρει να “ξελασπώσει” οικονομικά. Άφησε πίσω του δύο μωρά παιδιά, τη γυναίκα, τους φίλους του και όλα όσα είχε αγαπήσει όταν πρωτοήρθε από τη Μασσαλία στην Ελλάδα. Με τον θίασο που σχημάτισε, έπαιξε σε 60 πολιτείες τα έργα Θεσμοφοριάζουσες, “Ζητείται ψεύτης“, “Το δικαστήριο των γυναικών”, “Ο Αριστοφάνης συναντά το Ζορμπά” και “Ο κόσμος ανάποδα. Στα σχεδόν δύο χρόνια που έλειψε, κατάφερε να ισορροπήσει οικονομικά.

Γυρνώντας στην Ελλάδα, συνέχισε και πάλι τη σπουδαία καριέρα του, δίπλα στα μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο άνθρωπος που χάρισε απλόχερα το γέλιο, πρωταγωνίστησε στο πιο κακόγουστο αστείο της μοίρας. Στην πτώχευσή του.

Το έργο του ως παρακαταθήκη

Στο ενεργητικό του περιλαμβάνονται σπουδαίες παραστάσεις και ταινίες. Ωστόσο αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι η συμμετοχή του σε τρεις δίσκους – ο ένας με σατιρικά του Γεώργιου Σουρή, δύο βιβλία με ευθυμογραφήματα, μία ποιητική συλλογή και φυσικά η αυτοβιογραφία του με τίτλο “Ένας Hλιόπουλος ονόματι Nτίνος”, που εκδόθηκε το 1999 από την “Άγκυρα”.

Προηγούμενο άρθροΑγάπη μου Ουά-Ουά 1973-1974
Επόμενο άρθροΠρο παντός ψυχραιμία 1950-1951