Η ταινία, “Δελησταύρου και υιός” προβλήθηκε τη σαιζόν 1956-1957 και έκοψε 106.356 εισιτήρια. Ήρθε στην 5η θέση σε 30 ταινίες.
-Το 1965, η ταινία διασκευάστηκε, από την εταιρεία, “Αφοί Ρουσσόπουλοι – Γ.Λαζαρίδης – Δ.Σαρρής – Κ.Ψαρράς Ε.Π.Ε.”, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου με τον τίτλο Υιέ μου… Υιέ μου… Τον αξέχαστο ρόλο του Βασίλη Λογοθετίδη τον υποδύεται στη διασκευή ο Λάμπρος Κωνσταντάρας.
-Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά, από το ομώνυμο έργο των Σακελλαρίου και Γιαννακόπουλου.
-Στην ταινία αντικατοπτρίζονται τα ήθη της εποχής, σύμφωνα με τα οποία ο έρωτας και ο γάμος ταιριάζουν μόνο στους νέους, οι οποίοι οφείλουν να συμπεριφέρονται με σοβαρότητα και κοσμικότητα, διαφορετικά γίνονται γελοίοι στα μάτια της κοινωνίας.
-Ντεμπούτο για τη Μαρίκα Κρεββατά.
-Η Σούλη Σαμπάχ ακούγεται στο “Τα νιάτα τ’ αφιλότιμα”.
Περίληψη της ταινίας, “Δελησταύρου και υιός”
Η ταινία αναφέρεται στις ερωτικές υποθέσεις ενός πατέρα κι ενός υιού, αλλά και το πώς περιπλέκονται.
Ο Γιώργος (Δημήτρης Νικολαΐδης) που σπούδαζε στη Σουηδία, υιός του Αντώνη Δελησταύρου (Βασίλης Λογοθετίδης), επιστρέφει στην πατρίδα του. Ο Αντώνης, που είναι χήρος εδώ και χρόνια, αναθέτει στον υιό του τη διεύθυνση του εργοστασίου του, ώστε να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις και να ξαναφτιάξει τη ζωή του.
Εντούτοις, κάθε φορά που γνωρίζει μια ενδιαφέρουσα δεσποινίδα, συναντά πάντα μπροστά του τον ίδιο αντίζηλο: τον υιό του. Αρχικά χάνει τη Ρένα (Ίλυα Λιβυκού), που τη λογάριαζε για σίγουρη, όπως χάνει και τη φιλενάδα της Ρένας, την Μπίλυ (Τζένη Καρέζη), την οποία προσέγγισε δειλά και προσεχτικά όταν έχασε τη Ρένα.
Κάθε φορά, ο υιός του ήταν εκεί. Τελικά αποφασίζει να φλερτάρει με τη θεία της Μπίλυ, την Αμαλία (Μαρίκα Κρεββατά), χήρα, η οποία ζει κι αυτής μόνη της, για πάρα πολύ καιρό. Εν τέλει, δεν ήταν χήρα, αφού ο σύζυγος, που νόμιζε για νεκρό, επέστρεψε. Κι ο Αντώνης για άλλη μια φορά μένει σαν την καλαμιά στον κάμπο.