Ιστορικά μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας

μαγαζιά
Advertisement

Στην Αθήνα όσα χρόνια και αν ζήσεις, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο που δεν θα έχεις δει, κρυμμένο σε άλλες εποχές, το οποίο λειτουργώντας ως χρονομηχανή θα σε ταξιδέψει ώστε να αναθεωρήσεις την τραγική της σημερινή εικόνα και να αναπολήσεις εκείνα τα 60s που αγαπάς.

Advertisement

Από το πρώτο καφεκοπτείο μέχρι και την πρώτη παμπ που κράταγαν άυπνη κάποτε το πόλη μας, η πρωτεύουσα και το άρθρο αυτό νοσταλγεί εκείνα τα χρόνια που η Ομόνοια ήταν ιστορική πλατεία και οι βίλες στόλιζαν την Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το Ζάππειο.

Κάθε φορά που θα προσπαθήσεις να κατέβεις στο κέντρο και τα καταφέρεις τα ιστορικά αυτά σημεία ίσως γεμίσουν εποικοδομητικά την ημέρα σου δοκιμάζοντας γευστικά μονοπάτια μπλεγμένος μέσα στην ιστορία που σου προσφέρει αφιλοκερδώς αυτή η χώρα.

Πρώτο στη λίστα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το μαγαζί που έφερε τον καφέ στην Ελλάδα και τον ονόμασε Bravo Ελληνικό. Πρόκειται για το Καφεκοπτείο Μόκκα στην Πανεπιστημίου του Χρήστου Σαμούρκα που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1922. Μετά το 1950, στην Μεταπολεμική Αθήνα, το καφεκοπτείο έγινε αλυσίδα υπό τα ηνία του Θεόδωρου Σαμούρκα και του Δημήτρη Αποστολίδη οι οποίοι ευθύνονται, όπως λέγεται, και για την μετονομασία του Τούρκικού καφέ σε Ελληνικό με την αθάνατη διαφήμιση της δεκαετίας του 60 “Εμείς τον λέμε Ελληνικό”!

Από το 1999, το παραδοσιακό καφεκοπτείο στεγάζεται στο πανέμορφο νεοκλασικό της οδού Αθηνάς και συνεχίζει υπό τη διεύθυνση του Δημήτριου Αποστολίδη και του εγγονού του, Νικόλαου Ψωμά, οι οποίοι αναζητούν και προσφέρουν τις καλύτερες ποικιλίες καφέ από τη Βραζιλία και την Αιθιοπία.

kafesbravo.freeminds.gr

Περνώντας στον κόσμο της διασκέδασης και της Αθηναϊκής νύχτας αυτό που ξεχωρίζει όχι μόνο για το ευρωπαϊκό του στυλ, καθώς στεγάζεται σε κελάρι, αλλά και για την ιδιαίτερη εξυπηρέτησή του, είναι το bar Rue De Marseille στην οδό Μασσαλίας στο Κολωνάκι. Εγκαταστάθηκε στο ημιυπόγειο της ίδιας οδού τη δεκαετία του ’60 και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας έγιναν εδώ οι πρώτες συνελεύσεις για την κατάληψη της Νομικής.

Η αύρα του μαγαζιού ενισχύεται από έργα του Πικάσο, του Κλιμτ και την επιβλητική φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα με το πούρο. Όλα μαζί αφήνουν το πολιτικό στίγμα τους στο χώρο για αυτό και οι πιο πιστοί πελάτες του είναι λογοτέχνες, ποιητές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί με πιο σημαντικούς τους Καρούζος, Μερκούρη, ο Β. Παπακωνσταντίνου και Κατερίνα Γώγου.

ruedemarseille.freemnds.gr

Τα εκατοντάδες πολύχρωμα μπουκάλια και τα λαμπιόνια του έχουν κοσμήσει τις σελίδες του «Guardian» και του «National Geographic» πολλές φορές. Πρόκειται για το παλιότερο αποστακτήριο της Αθήνας με την επωνυμία Brettos, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά στο ισόγειο ενός νεοκλασικού στην καρδιά της Πλάκας το 1909 παρακαλώ.

Ο ιδρυτής του, ο Μιχαήλ Βρεττός, ξεκίνησε παράγοντας εκεί ούζο, μπράντι, λικέρ και μαστίχα και ο επισκέπτης μπορεί είτε να δοκιμάσει επιτόπου το ποτό που επιθυμεί είτε να αγοράσει το μπουκάλι και να το πάρει μαζί του. Είναι ένας χώρος γεμάτος παράδοση με χαμηλή μουσική που έρχεται από ένα μικρό ραδιοφωνάκι και τους τουρίστες να κάνουν ουρά για να το επισκεφτούν.

brettos.freeminds.gr

Κλείνοντας την πόρτα της νύχτας, σε ένα μικροσκοπικό υπόγειο στην Πλατεία Θεάτρου θα συναντήσουμε την παλιότερη ταβέρνα της Αθήνας, η οποία αποτελεί μια πραγματική χρονομηχανή σε άλλες εποχές. Ο χρόνος εδώ πρέπει να έχει σταματήσει κάπου στο 1940: ξύλινα τραπεζάκια με πικροδάφνες σε βαζάκι και βαρέλια που γεμίζουν χάλκινες κούπες κρασιού.

Εδώ θα γευθείς απλές παραδοσιακές συνταγές που θα έβρισκες 50 χρόνια πριν στο τραπέζι της γιαγιάς σου , όπως ρεβίθια στην πλάκα, μπακαλιάρο παστό και πατάτες γιαχνί με σέλινο και όλα αυτά με συντροφιά το διάσημο χύμα κρασί από την Παιανία. Αυστηρά και μόνο άσπρο. Ο ιδιοκτήτης του ανέλαβε το Δίπορτο το 1957, όμως το κτίριο, στο οποίο βρίσκεται χτίστηκε το 1895.

tavernadiporto.frteeminds.gr
tavernatodiporto.freeminds.gr

Η εικόνα της κατάμεστης Ευριπίδου δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το αφιέρωμα. Από το 1886, που ξεκίνησε να λειτουργεί η Δημοτική Αγορά της Αθήνας, η ευρύτερη περιοχή του Μοναστηρακίου συνδέθηκε με το εμπόριο τροφίμων και υφασμάτων. Συγκεκριμένα στην Ευριπίδου, από το ύψος της Αιόλου έως τη Μενάνδρου, υπάρχουν 15 καταστήματα μπαχαρικών και 12 τροφίμων.

Σε αυτό το πολιτισμικό σκηνικό με τους κρυμμένους θησαυρούς, κάθε μέρα πολλοί Αθηναίοι σπεύδουν για μία βόλτα στην παλιά Αθήνα και ένα ουζάκι στην Πλάκα, αφήνοντας για λίγο τα εμπορικά κέντρα της νέας εποχής. Το Ελιξήριον του Περικλή Κόνιαρη λειτουργεί από 1959 στον αριθμό 41 επί της Ευριπίδου και κρατά τη μόδα της βοτανοθεραπείας ακόμα στο προσκήνιο.

Ένα παραμυθένιο μαγαζί με 1.100 είδη βοτάνων και μπαχαρικών στο οποίο αυτό που θα αποκομίσετε δεν θα είναι μόνο μυρωδιές της Ανατολής αλλά και φαρμακευτικές συμβουλές για τις ευεργετικές ιδιότητες των αφεψημάτων.

elixir.freeminds.gr

Μένοντας στην ίδια όδο, στον αριθμό 1 της Ευριπίδου βρίσκεται εδώ και 60 χρόνια το Αμπαζούρ που εξειδικεύεται σε χειροποίητα καπέλα για φωτιστικά δαπέδου ή οροφής. Κόρη του ιδρυτή και σημερινή ιδιοκτήτρια, η Ολυμπία Περβολαράκη περιγράφει αυτό το παραδοσιακό επάγγελμα ως «υψηλή ραπτική», αφού για κάθε κατασκευή αμπαζούρ, από την επιλογή χρώματος, υφασμάτων και σχεδίου έως το ράψιμο και τη διακόσμηση, απαιτούνται αμέτρητες ώρες δουλειάς.

Για το τέλος αφήσαμε ίσως το πιο γνωστό από όλα τα προαναφερθέντα ιστορικά μαγαζιά που κακώς ή καλώς οι νέοι Αθηναίοι τα αγνοούν, ωστόσο αυτά κατάφεραν μέσα στη κρίση να ανταπεξέλθουν στους σύγχρονούς ρυθμούς του καταναλωτισμού διατηρώντας την ποιότητα των υπηρεσιών τους στα ίδια επίπεδα με τότε.

Δεν είναι άλλο από το θρυλικό Zonar’s με ιδρυτή τον Έλληνα ομογενή Κάρολο Ζωναρά. Λειτουργεί από το 1939 και ξεχωρίζει για το προνομιούχο σημείο του πίσω από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και για την διακόσμηση του με λαμπερούς πολυελαίους, κρύσταλλα και καθρέπτες. Ήταν το στέκι της κοσμικής Αθήνας κάτι που κατέχει μέχρι και σήμερα για αυτό ποτέ δεν θα το βρείτε άδειο. Ο καφές και τα γλυκά του έρχονται από το εξειδικευμένο προσωπικό ντυμένο σαν υπηρέτες παλατιού και σε κάνουν να νιώθεις πως ανήκεις στα μεγάλα σαλόνια της κοινωνίας.

zonars.freeminds.gr

Τα σοκάκια της Αθήνας σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και θα εκπλαγείς από το πόσα μυστικά σου κρύβουν. Οι ιστορίες που υπάρχουν πίσω από κάθε κτίριο προδίδει την μεγάλη παράδοση και πολιτιστική μας κληρονομιά για την οποία σήμερα κάθε τουρίστας επιλέγει να μας επισκεφτεί. Εσύ πόσο καλά ξέρεις την πόλη σου;

Προηγούμενο άρθροΦωτογραφίες από την εποχή του πολέμου στην Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΧωρίς ταυτότητα 1962-1963