Φωτογραφίες από την εποχή του πολέμου στην Θεσσαλονίκη

oi anamniseis mas 44990 e1491558419130 1
oi anamniseis mas 44990 e1491558419130 1

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στα βουνά της Αλβανίας, σε χωριά των Βαλκανίων, εγκλήματα πολέμου και στιγμές καθημερινότητας αποτυπώνονται μέσα από τις φωτογραφίες της έκθεσης που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε.

 width=
Η επιλοχίας Φλόρα Σάντες του σερβικύ στρατού περπατά στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 1917 με τη βοήθεια μπαστουνιού μετά τον τραυματισμό της από βουλγάρικη χειροβομβίδα Ariel Varges.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει εντυπωθεί στη μνήμη των ανθρώπων κυρίως ως ένας μηχανοποιημένος πόλεμος χαρακωμάτων στο Δυτικό Μέτωπο, ο οποίος στοίχισε έναν μέχρι τότε αδιανόητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των στρατιωτών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Στα Βαλκάνια, αντίθετα, ο πόλεμος μαινόταν στα χωριά και τις πόλεις, εκεί δηλαδή όπου ζούσε ο ανυπεράσπιστος άμαχος πληθυσμός.

 width=
Σερβόπουλα μα πηλίκια του αυστρο-ουγγρικού στρατού παίζουν τους στρατιώτες.

Η έκθεση παρουσιάζει τις δουλειές πέντε φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν τον πόλεμο αυτόν και την καθημερινότητά του στα Βαλκάνια, την περίοδο 1914-1918. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν ένα εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.

 width=
Οικογένεια Σέρβων προσφύγων ετοιμάζει φαγητό σε δρόμο χωριού.

Ο Αμερικανός Lewis Hine φωτογράφισε παιδιά-θύματα του πολέμου. Θέμα της δουλειάς ενός άλλου Αμερικανού φωτογράφου, του Ariel Varges, είναι η Θεσσαλονίκη μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Ο Ρώσος Sampson Tchernoff κατέγραψε την υποχώρηση του σερβικού στρατού στα βουνά της Αλβανίας. Δύο ανώνυμοι φωτογράφοι, τέλος, που ανήκαν στον γερμανικό και τον γαλλικό στρατό αντίστοιχα, φωτογράφισαν την καθημερινότητα του πολέμου στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού.

 width=
Ο σκελετός Ζέππελιν εκτίθεται στην προκυμαία. Κατερρίφθη το βράδυ της 5ης Μαϊου1916.
 width=
Ανδρες της 27ης Μεραρχίας παίζουν μπάντμιντον σε χωριό της Θεσσαλονίκης Φωτογραφία του Ariel Varges.
Προηγούμενο άρθροΜια σπάνια συνέντευξη του Σπύρου Ζαγοραίου
Επόμενο άρθρο10 πράγματα για τον Παύλο Σιδηρόπουλο