15.8 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΘάνος Τζενεράλης 1910-1989

Σχετικές αναρτήσεις

Θάνος Τζενεράλης 1910-1989

Ο Θάνος Τζενεράλης γεννήθηκε το 1910 και ήταν Έλληνας ηθοποιός.
Σοβαρός με επιβλητική φυσιογνωμία, ξεκίνησε από βαθύφωνος του λυρικού θεάτρου, αλλά πολύ σύντομα έδωσε ένα σπουδαίο «παρών» στο ελεύθερο θέατρο και στον ελληνικό κινηματογράφο.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών και ξεκίνησε την καριέρα του το 1940 στη Λυρική Σκηνή, όπου και παρέμεινε ως το 1950. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το ελεύθερο θέατρο, με σημαντικότερη συνεργασία το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.), στο οποίο είχε πολυετή θητεία.

Στον κινηματογράφο ο Θάνος Τζενεράλης πρωτοεμφανίστηκε το 1949 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Τελευταία Αποστολή» για να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Φίνο σε εκλεκτές ταινίες που έγραψαν ιστορία.

Στο σύνολο της καριέρας του έπαιξε σε 31 κινηματογραφικές ταινίες εκ των οποίων οι 12 της Φίνος Φιλμ, στις οποίες και ανέδειξε το ταλέντο του. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν συμπρωταγωνιστής στις περισσότερες ταινίες του Μεγάλου ηθοποιού, Βασίλη Λογοθετίδη.

Οι πλέον χαρακτηριστικοί ρόλοι του ήταν στις ταινίες της Φίνος Φιλμ «Έλα στο Θείο» (1950), «Μια Ζωή την Έχουμε» (1958), «Ηλίας του 16ου» (1959), «Μανταλένα» (1960). Εξαιρετικές ήταν οι ερμηνείες του στις ταινίες «Σάντα Τσικίτα», (1953) και «Δεσποινίς ετών 39» (1954) της Μήλας Φιλμ, καθώς και στην «Κάλπικη Λίρα» της Ανζερβός το 1955.

Εμφανιζόταν και ως Θανάσης Τζενεράλης ενώ στην κινηματογραφική ταινία, “Το Στραβόξυλο” του 1952 εμφανίζεται ως Αθανάσιος Τζενεράλης.

Μετά τη συμμετοχή του στην ταινία «Μανταλένα» το 1960, εμφανίστηκε ξανά στον κινηματογράφο το 1975 στην ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Το Χρονικό μιας Κυριακής». Από τότε και μέχρι το τέλος της ζωής του αποσύρθηκε εντελώς από τα κοινά.

Ο Θάνος Τζενεράλης έμενε στην Βουλιαγμένη και είχε μια κόρη. Πέθανε στις 5 Μαρτίου 1989 ξεχασμένος αφού ο ίδιος το ήθελε. Κηδεύτηκε χωρίς τη παρουσία ομότεχνού του, στο Α΄Νεκροταφείο.

Θάνος Τζενεράλης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1949Τελευταία αποστολή 
1950Έλα στο θείο
1950Ο Μεθύστακας 
1951Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν 
1952Άγγελος με χειροπέδες 
1952Η Αγνή του λιμανιού 
1952Ο άλλος 
1952Ο γρουσούζης 
1952Ο φαταούλας 
1952Το στραβόξυλο 
1953Ο καπετάν Σοροκάδας 
1953Οι ουρανοί είναι δικοί μας 
1953Σάντα Τσικίτα 
1953Το σωφεράκι 
1954Ανοιχτή θάλασσα 
1954Δεσποινίς ετών τριάντα εννέα 
1954Οι παπατζήδες 
1955Γλέντι λεφτά κι αγάπη 
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1956Η άγνωστος 
1956Η θυσία της μάνας 
1957Η μοίρα γράφει την ιστορία 
1957Της νύχτας τα καμώματα 
1958Ένας ήρως με παντούφλες 
1958Μια ζωή την έχουμε! 
1958Μια λατέρνα μια ζωή 
1958Ο λεφτάς 
1959Ο Ηλίας του 16ου
1960Μανταλένα 
1961Φτωχαδάκια και λεφτάδες 
1975Το Χρονικό μιας Κυριακής 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Σχετικές αναρτήσεις

Μπονάτσος Βλάσσης

Ο Βλάσσης Μπονάτσος (Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 1949 - 14 Οκτωβρίου 2004) ήταν ροκ τραγουδιστής, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής. Γιος δικαστικού και καθηγήτριας πιάνου με καταγωγή από...

Θάνος Λειβαδίτης 1934-2005

Ο Θάνος Λειβαδίτης ήταν ηθοποιός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής. Γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών (στο εργαστήρι...

Αριστοτέλης Ανθίδης 1905-1975

Ο Αριστοτέλης Ανθίδης γεννήθηκε στο Κάιρο το 1905. Το πραγματικό του επώνυμο ήταν Μαστραπάς.Την δεκαετία του 1920 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου...

Τελευταίες αναρτήσεις