Φιλοποίμην Φίνος: Γνωρίζατε ότι …

Φιλοποίμην Φίνος
Advertisement

Ο Φιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε το 1908 στην Τιθορέα Λοκρίδος. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όταν ο ίδιος ήταν ακόμα σε νηπιακή ηλικία. Ο πατέρας του, αν και γιατρός, είχε γίνει ένας από τους πιο γνωστούς κινηματογραφικούς επιχειρηματίες. Είχε κινηματογραφικές αίθουσες στην Αθήνα και την επαρχία, με πιο γνωστή το Αλκαζάρ, το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο θερινό σινεμά της Αθήνας. Ένα μέρος που αποτελεί σημείο αναφοράς στην πορεία του Φιλοποίμενα, αφού εκεί δέχθηκε τα πρώτα ερεθίσματα της έβδομης τέχνης, εκεί άρχισε να οραματίζεται…

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Φ. Φίνου και μας τις αποκαλύπτει…

Φιλοποίμην Φίνος: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Είναι γνωστό ότι ο Φίνος μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου το 1939 ως σκηνοθέτης με την ταινία, “Το τραγούδι του χωρισμού” που όμως δεν είχε επιτυχία. Όμως λίγοι γνωρίζουν ότι έκανε το μοντάζ σε τρεις ταινίες της πρώτης περιόδου της Φίνος Φιλμ. Αυτές ήταν οι : “Χαμένοι άγγελοι” στην οποία η Ειρήνη Παπά έκανε το ντεμπούτο της.
Οι Γερμανοί ξανάρχονται” του Αλέκου Σακελλάριου με τον Βασίλη Λογοθετίδη. Και η δραματική δημιουργία, “Ο μεθύστακας” που έγραψε και σκηνοθέτησε ο καλός του φίλος Γιώργος Τζαβέλας.

finos papamixail
Αλίκη Βουγιουκλάκη, Φιλοποίμην Φίνος και Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην Τήνο για τη βάπτιση του μικρού Γιαννάκη, το 1970!!!

2ον. Αν και έχει γραφτεί ότι ο Φίνος εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα στην δραματική ταινία, “Κατήφορος” αυτό δεν ισχύει αφού ποτέ δεν του άρεσε να βρίσκετε μπροστά από την κάμερα.

3ον. Όταν το 1955 ο Γιώργος Τζαβέλλας του πήγε να διαβάσει το σενάριο της σπονδυλωτής ταινίας, “Η κάλπικη λίρα“, ο σπουδαίος παραγωγός αρνήθηκε να κάνει την παραγωγή καθώς πίστευε ότι δεν δεν θα είχε επιτυχία. Έκρινε όμως λάθος αφού η ταινία ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς.

4ον. Κάτι παρόμοιο συνέβη και το 1960 όταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης του πήγε το σενάριο της αισθηματικής κωμωδίας, “Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα“. Θεώρησε πως θα υπήρχαν γκρίνιες μεταξύ των σπουδαίων ηθοποιών που θα πρωταγωνιστούσαν κι έτσι του απάντησε αρνητικά και το μετάνιωσε.

5ον. Όταν το 1963 η Τζένη Καρέζη βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της παραγωγής που έκανε στην ταινία, “Η νύφη το ‘σκασε”. Ο Φίνος την βοήθησε και έκτοτε η αγαπημένη ηθοποιός εισήλθε στην οικογένεια της Φίνος Φιλμ μέχρι το 1968 πρωταγωνιστώντας σε πετυχημένες καλλιτεχνικά και εισπρακτικά ταινίες.

6ον. Το ίδιο έκανε και με τον Θανάση Βέγγο. Όταν ο αγαπητός ηθοποιός το 1969 αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στην εταιρία του ο Φίνος ήταν αυτός που τον βοήθησε να σταθεί στα πόδια του και να ξεκινήσει μια δεύτερη καριέρα στην μεγάλη οθόνη.

7ον. Το 1975 αρνήθηκε να κάνει την παραγωγή και στην πολυβραβευμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, “Ο θίασος”.

8ον. Ο Νίκος Φώσκολος του είχε προτείνει να αναλάβει την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς, “Ο άγνωστος πόλεμος”. Όμως ο Φίνος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος στο να δουλέψει για την τηλεόραση.

9ον. Μόνο μία φορά αναφέρθηκε το όνομα του σε κάποια ταινία. Το είπε ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην σπαρταριστή κωμωδία του 1966, “Οι κυρίες της αυλής“.

10ον. Η μοναδική ταινία της εταιρίας του που ποτέ δεν είδε ήταν η τελευταία που βγήκε μέσα από τα θρυλικά της Φίνος φιλμ. Πρόκειται για την κωμωδία, “Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται” με πρωταγωνιστή τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο που έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες δύο μόλις εβδομάδες πριν τον θάνατο του.

Προηγούμενο άρθροΓνωρίζατε ότι ο Γιάννης Φύριος …
Επόμενο άρθροΓιάννης Φύριος: Αδημοσίευτη φωτογραφία από το γάμου του
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.