Ντίμης Δαδήρας

Ο Ντίμης Δαδήρας ήταν Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Ωστόσο, υπήρξε και σεναριογράφος σε διάφορες ταινίες. Έχει τιμηθεί και με Βραβείο Σκηνοθεσίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ταινία του, “Στα σύνορα της προδοσίας”.

Επίσης, με πολλά βραβεία έχουν τιμηθεί και τέσσερις ακόμα ταινίες στις οποίες υπέγραψε τη σκηνοθεσία: Όχι (1969), Η χαραυγή της νίκης (1971), Ο Ιπποκράτης και η δημοκρατία (1972), Η μεγάλη απόφαση (1977). Ενώ, έχει σκηνοθετήσει και στο θέατρο.

Ντίμης Δαδήρας 1924-1973
Ντίμης Δαδήρας, Μαρίνα Χαρίτου, Αγγελος Αντωνόπουλος και μέλη του συνεργείου.

Ο Ντίμης Δαδήρας γεννήθηκε την 01 Δεκεμβρίου του 1924 στην Κωνσταντινούπολη, ήτοι δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, κατόπιν, το 1927 έμεινε στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην Αθήνα, όπου εκεί μεγάλωσε.

Πατέρας του ήταν ο Παναγιώτης Δαδήρας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της Ολύμπια Φιλμ, η οποία άρχισε τη λειτουργία της το 1931.

ΟΝτίμης Δαδήρας, στην Αθήνα, σπούδασε Νομικά και πολιτικές επιστήμες, όμως, η δουλειά του πατέρα του τον κέντρισε και ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο.

Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ήταν το 1953, με την ταινία, “Το τραγούδι του πόνου”, ταινία της εταιρείας Νίκολς Φιλμ.

Το 1959, πήγε στην εταιρεία του πατέρα του, γυρίζοντας την ταινία, “Το νησί των γενναίων”, η οποία ήταν και η πρώτη του μεγάλη επιτυχία.

Ενώ, από το 1960, ξεκίνησε η συνεργασία του με τη Γκιζέλα Ντάλι, με την οποία γύρισε 7 ταινίες. ΗΓκιζέλα Ντάλι, αργότερα, έγινε και η σύζυγός του.

ΟΝτίμης Δαδήρας σκηνοθέτησε πάνω από 50 ταινίες, μεταξύ άλλων: Ραντεβού στην Κέρκυρα (1960), Ένας Δον Ζουάν για κλάματα (1960), Ο άνδρας της γυναίκας μου (1963) Η κόμησσα της φάμπρικας (1969), Η Μεσόγειος φλέγεται (1970), Το σφάλμα (1974), Οι φανταρίνες (1979), Γκαρσονιέρα για δέκα (1981) και άλλες πολλές, συνεργαζόμενος με σπουδαίους ηθοποιούς της εποχής, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Κώστας Πρέκας, ο Γιάννης Γκιωνάκης, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος κ.ά.

Ενώ το 1973, έκανε και το ντεμπούτο του, ως σκηνοθέτης στο θέατρο, με τον θίασο της Μιράντας Κουνελάκη.

ΟΝτίμης Δαδήρας έφυγε από τη ζωή, από καρδιακή προσβολή στις 6 Σεπτεμβρίου του 1982, σε ηλικία 57 χρονών.

Ντίμης Δαδήρας: Φιλμογραφία

Τίτλος ταινίαςΤίτλος ταινίας
1953Το τραγούδι του πόνου 
1954Ο Γολγοθάς μιας ορφανής 
1955Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 
1956Τρία κοθώνια του Συντάγματος 
1958Το τρελλοκόριτσο 
1958Χαρούμενοι αλήτες 
1959Το αγοροκόριτσο 
1959Το νησί των γενναίων 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1960Μωρό μου 
1960Ραντεβού στη Βενετία 
1960Ραντεβού στην Κέρκυρα 
1961Ποιά είναι η Μαργαρίτα 
1962Αγάπη γραμμένη με αίμα 
1962Αμαρτωλές 
1962Ο άντρας της γυναίκας μου 
1962Πεζοδρόμιο 
1963Σκάνδαλα στο νησί του έρωτα 
1964Τρία κορίτσια από την Αμέρικα 
1965Ο φτωχός εκατομμυριούχος 
1965Ου κλέψεις 
1966Ο παρθένος 
1967Μιας πεντάρας νιάτα 
1967Ο 13ος
1967Ο αχόρταγος 
1968Στα σύνορα της προδοσίας 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Καυτή εκδίκηση 
1969Όχι 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1971Η χαραυγή της νίκης 
1972Αντάρτες των πόλεων 
1972Η Μεσόγειος φλέγεται 
1972Ιπποκράτης και Δημοκρατία 
1974Το σφάλμα 
1975Η δαιμονισμένη 
1975Ισιδώρα 
1975Στα δίχτυα του τρόμου 
1975Μικαέλα ο γλυκός πειρασμός 
1977Η μεγάλη απόφασις 
1978Η βαλίτσα του παπά 
1978Τελευταία πτήση 
1979Οι φανταρίνες 
1979Τζακ ο καβαλλάρης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι 
1980Ο Κώτσος στην Ε.Ο.Κ. 
1981Γκαρσονιέρα για δέκα 
1981Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ 
1981Ο Κώτσος έξω από το Ν.Α.Τ.Ο. 
1981Ο σεξοκυνηγός 
1982Εδώ και τώρα αγγούρια 
1982Πανικός στα σχολεία 
1982Φυλακές ανηλίκων 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1973|1973ΙσιδώραΕΙΡΤ
1974|1974Αληθινές ιστορίεςΕΙΡΤ
1976|1976Λέσχη μυστηρίου: Αυστηρώς προσωπικόΕΡΤ
1977|1977Ο ΤαξιτζήςΥΕΝΕΔ
1977|1977Υποψίες: ΕφιάλτηςΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Η τελευταία άνοιξηΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ξενοδοχείον πολυτελείαςΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ο 13ος επιβάτηςΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Ο δολοφόνος φορούσε σμόκινΕΡΤ
1977|1977Υποψίες: Το ψέμαΕΡΤ
1977|1977ΥποψίεςΕΡΤ

el.wikipedia.org