21 C
Athens
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Έβελυν Σιούπη: 30 χρόνια επιτυχίες

Διαβάζοντας όλες αυτές τις μέρες σε διάφορα...

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...
Κατηγορία:

Τα κόκκινα φανάρια 1963-1964

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 1963
Κυκλοφορία: 02 Δεκεμβρίου 1963
Διάρκεια: 132' Λεπτά
Είδος: Δραματική
Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Σενάριο: Αλέκος Γαλανός
Συγγραφέας: Αλέκος Γαλανός
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Μουσική συνθεση: Σταύρος Ξαρχάκος
Εταιρία παραγωγης: Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης
Παραγωγός: Θεοφάνης Δαμασκηνός
Τραγούδι: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Ζαμπέτας
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Τζένη Καρέζη (Ελένη), Γιώργος Φούντας (Μιχαήλος), Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Πέτρος), Μάνος Κατράκης (καπετάν Νικόλας), Μαίρη Χρονοπούλου (Μαίρη), Φαίδων Γεωργίτσης (Άγγελος), Αλεξάνδρα Λαδικού (Άννα), Ελένη Ανουσάκη (Μυρσίνη), Νότης Περγιάλης (γέρος), Ηρώ Κυριακάκη (Κατερίνα), Κώστας Κούρτης (Ντόρης), Κατερίνα Χέλμη (Μαρίνα), Θόδωρος Κεφαλόπουλος, Σούλα Νικηφορίδου, Γιώργος Ξύδης, Λιάκος Νεοφώτιστος (μικρός), Ξένη Δράμαλη, Δέσπω Διαμαντίδου (μαντάμ Παρί), Κώστας Σταυρινουδάκης (μπάρμαν)

Η ταινία, “Τα κόκκινα φανάρια” προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 473.686 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση σε 92 ταινίες.

-Διασκευή του θεατρικού έργου, “Το Σπίτι Με Τα Κόκκινα Φώτα”.

-To 1964 η ταινία, “Τα κόκκινα φανάρια”ήταν υποψήφια για βραβείο Όσκαρ, στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Τo Όσκαρ κέρδισε η ταινία του Φελίνι 8½. Επίσης, προτάθηκε να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών, όπου απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

-Πρόκειται για μια από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, κατά πολλούς η πλέον εμβληματική. Όσο κι αν ποτέ δεν υπάρχουν 100% αντικειμενικοί λόγοι για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό, δεν μπορεί κανείς να μην δεχθεί ότι η ταινία, “Τα κόκκινα φανάρια” αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

-Σενάριο εξαιρετικό, σκηνοθεσία μοναδική, κορυφαίοι ηθοποιοί, υπέροχη μουσική, φωτογραφία πραγματική τέχνη, όλα συντελούν σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να καθηλώσει ακόμα και τον πλέον αρνητικά προκατειλημμένο του ελληνικού σινεμά, τον πλέον δύσκολο και απαιτητικό θεατή.

-Πρόκειται για ένα δημιούργημα που έβαλε τις ελληνικές ταινίες στο «κάδρο» του παγκόσμιου κινηματογράφου, δεδομένου ότι σημείωσε διεθνή επιτυχία. “Τα κόκκινα φανάρια” (αγγλικός τίτλος “The Red Lanterns”) γυρίστηκαν το 1963, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και παραγωγή της Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης.

Τα κόκκινα φανάρια 1963-1964
Σκηνή από την ταινία, “Τα κόκκινα φανάρια”.

Βασίλης Γεωργιάδης θέλησε να δείξει ότι και οι γυναίκες της Τρούμπας έχουν ψυχή, τα δικά τους όνειρα για μια ζωή καλύτερη, πιο ανθρώπινη.

-Η μουσική έχει την ίδια σχεδόν βαρύτητα στην επιτυχία όσο έχει η σκηνοθεσία και οι ηθοποιοί της. Η υπέροχη – σχεδόν «σπαρακτική» κάποιες φορές – μουσική είναι του Σταύρου Ξαρχάκου, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Στα “Κόκκινα φανάρια” ακούγονται τραγούδια-μύθοι, όπως η “Άπονη ζωή”, το “Σου ‘φερα νερό στις χούφτες”, το “Στα χέρια σου μεγάλωσαν” και πολλά άλλα.

Στην ταινία, “Τα κόκκινα φανάρια” εμφανίζεται ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, που ερμηνεύει κάποια από τα παραπάνω τραγούδια, ενώ δυναμική εμφάνιση πραγματοποιεί και ο Γιώργος Ζαμπέτας με το τραγούδι του “Ο πιο καλός ο μαθητής”.

-Η ταινία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στο στούντιο Άλφα με σκηνικά του σκηνογράφου και ενδυματολόγου, Πέτρου Καπουράλη.

-Ξεχωριστή η παρουσία του Μάνου Κατράκη, έστω και σε δεύτερο ρόλο, ενώ και η Μαίρη Χρονοπούλου ερμηνεύει με απόλυτη μαεστρία τον ρόλο της.

-Στα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο εμφανίζεται ο νεαρός Φαίδων Γεωργίτσης, ο οποίος τα πηγαίνει πολύ καλά δίπλα σε αυτά τα «ιερά τέρατα» που τον βάζει ο Βασίλης Γεωργιάδης να παίξει.

-Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Ελένη Ανουσάκη σε έναν ρόλο ιδιαίτερα αισθησιακό, με πολλές αποκαλυπτικές σκηνές, οι οποίες όμως παραμένουν πεισματικά σκηνές τέχνης και ποτέ ακραίες. Η ίδια ερμηνεύει στη ταινία, “Τα κόκκινα φανάρια” εξαιρετικά την μετεξέλιξη του χαρακτήρα που υποδύεται από ένα κορίτσι αμήχανο στο τι θα αντιμετωπίσει, σε μια ιερόδουλη απόλυτα συνειδητοποιημένη και προετοιμασμένη για τις αλλαγές που έρχονται.

Περίληψη της ταινίας, “Τα κόκκινα φανάρια”

Εφτά γυναίκες, εφτά ιστορίες. Η Ελένη (Τζένη Καρέζη), μια κοπέλα που μεγάλωσε στις όχθες του Δούναβη και σπούδασε γλυπτική στο Βουκουρέστι, αλλά ο πόλεμος την έφερε στην Ελλάδα. Η «πριγκιπέσα», όπως την αποκαλούν, που συναντά κρυφά έναν νεαρό φοιτητή, τον Πέτρο (Δημήτρης Παπαμιχαήλ), ο οποίος δεν γνωρίζει τη ζωή που κάνει. Η Ελένη είναι έρμαιο στα χέρια του Μιχαήλου (Γιώργος Φούντας), του αδυσώπητου πατρώνου της, που απειλεί να τα πει όλα αν εκείνη δεν υποκύψει στις επιθυμίες του.

Η Μαίρη (Μαίρη Χρονοπούλου), που ερωτεύεται παράφορα τον Άγγελο (Φαίδων Γεωργίτσης), ένα ξανθό αγόρι το οποίο μαζί της γνώρισε για πρώτη φορά τον έρωτα.

Η Μαρίνα (Κατερίνα Χέλμη), παράφορα ερωτευμένη με έναν σωματέμπορο, τον Ντόρη (Κώστας Κούρτης), εξαρτά όλη της την ύπαρξη απ’ αυτόν.

Η Άννα (Αλεξάνδρα Λαδικού) που κρατάει καλά φυλαγμένο το μεγάλο μυστικό της, την ύπαρξη ενός παιδιού, το οποίο εκείνη σπουδάζει κρυφά και αγαπά τον επί χρόνια πελάτη της καπετάν Νικόλα (Μάνος Κατράκης).

Η Μυρσίνη (Ελένη Ανουσάκη), μια νεόκοπη ιερόδουλη, η μόνη που βλέπει τις αλλαγές που έρχονται.

Η μαντάμ Παρί (Δέσπω Διαμαντίδου), η μεγαλύτερη σε ηλικία, είναι η “μάνατζερ” των κοριτσιών και ερωτευμένη με τον Μιχαήλο.

Η Κατερίνα (Ηρώ Κυριακάκη), η καθαρίστρια του σπιτιού, είναι μια ταλαιπωρημένη και μεσόκοπη γυναίκα, που περιμένει τον γέρο άντρα της (Νότης Περγιάλης) να βγει από το άσυλο και ονειρεύεται να φύγουν και να ζήσουν ειρηνικά στην παράγκα τους.

Τα κορίτσια ζουν και εργάζονται στο “σπίτι” με τα κόκκινα φανάρια της μαντάμ Παρί, που βρίσκεται στην Τρούμπα του Πειραιά και ονομάζεται Phryne’s Bar. Λίγο αργότερα έρχονται τα πάνω κάτω. Κλείνουν με διαταγή όλα τα σπίτια της Τρούμπας και τα κορίτσια αναγκάζονται να φύγουν. Ο Πέτρος μαθαίνει τα πάντα για την Ελένη και γίνεται έξαλλος.

Ο Άγγελος αποφασίζει να χωρίσει με τη Μαίρη για χάρη της οικογένειάς του και για να αποφύγει την κοινωνική κατακραυγή, ενώ η Μαίρη καταρρακώνεται. Η Άννα δέχεται την πρόταση γάμου του ναυτικού, αλλά εκείνος πεθαίνει σε ναυάγιο λίγο πριν από τον γάμο. Η Μυρσίνη σηκώνει κεφάλι και κάνει πρόταση στα υπόλοιπα κορίτσια να συνεργαστούν μαζί της. Ο Ντόρης εγκαταλείπει την Μαρίνα και εκείνη γίνεται ράκος. Ο Μιχαήλος ζητάει συγγνώμη από την Ελένη και της προσφέρει βοήθεια.

Το τέλος βρίσκει τους ήρωες χωριστά και σκορπισμένους. Η Άννα σταματάει τη δουλειά και μένει με το παιδί της. Η Μαρίνα και η Μαίρη φεύγουν για νέο σπίτι με αρχηγό την Μυρσίνη. Η Κατερίνα πραγματοποιεί τα σχέδιά της και φεύγει με τον άντρα της για την παράγκα τους. Η μαντάμ Παρί μένει πίσω πληγωμένη και μόνη, ενώ η Ελένη τα ξαναβρίσκει με τον Πέτρο και φεύγουν μαζί.

Στην ίδια κατηγορια

Η τελευταία άνοιξη 1972-1973

Η ταινία, “Η τελευταία άνοιξη” προβλήθηκε τη σαιζόν 1972-1973.Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της "Φίνος...

Ο Λαμπρούκος μπαλλαντέρ 1980-1981

Η ταινία, "Ο Λαμπρούκος μπαλλαντέρ" προβλήθηκε τη σαιζόν 1980-1981 και έκοψε 85.098 εισιτήρια. Ήρθε...

Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου 1966-1967

Η ταινία, "Αν όλες οι γυναίκες του κόσμου" προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε...

Το ραντεβού της Κυριακής 1959-1960

Η ταινία, "Το ραντεβού της Κυριακής" προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 25.614 εισιτήρια....

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο