24.9 C
Athens
Κατηγορία:

Γιάννης Γκιωνάκης 1922-2002

Ο μεγάλος έλληνας κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1922. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την Ιατρική για να γίνει ηθοποιός και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν.

Στο θέατρο ο Γιάννης Γκιωνάκης πρωτοεμφανίστηκε το 1944, στην παράσταση «Τελευταίος Ασπροκόρακας». Ακολούθησαν ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, ο «Βυθός» και «Η Ζωή ξαναρχίζει», ενώ μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του ήταν η «Σπασμένη Στάμνα» του Κλάιστ, ο «Κοριός» του Μαγιακόφσκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού και ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Επίσης, υπήρξε κλασσικός ερμηνευτής του Ψαθά, του Σακελάριου και του Γιαννακόπουλου.

Στην επιθεώρηση εμφανίστηκε στον «Έγκμοντ», τον «Πειρασμό», το «Βίρα τις άγκυρες», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Καινούργια Αθήνα», «Άνθρωποι του ’60», «Ζητείται τεμπέλης» και άλλα.

Στον ελληνικό κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του το 1946, στο «Παπούτσι από τον τόπο σου». Ως τα μέσα της δεκαετία του ’80 ακολούθησαν άλλες 100 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Το κορίτσι με τα παραμύθια» (1957), «Παιδί του δρόμου» (1957), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα» (1971), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» (1972).

Μακρής, Γκιωνακης
Ο Γιάννης Γκιωνάκης μαζί με τον Ορέστη Μακρή.

Ο πιο χαρακτηριστικός του ρόλος είναι στην ταινία «Τα Κίτρινα Γάντια» στην οποία η ερμηνεία του στον ρόλο του Μπρίλη, ενός χωριάτη και χαζούλη νεαρού καφετζή έγινε σεμιναριακή.

Συνολικά ο Γιάννης Γκιωνάκης πήρε μέρος σε πάνω από εκατό κινηματογραφικές ταινίες, έξι από τις οποίες ήταν στην Φίνος Φίλμ. Επίσης, έχει κυκλοφορήσει και δυο σατυρικούς δίσκους, ο πρώτος το 1978 με τίτλο «Ο Γκιωνάκης έχει πλάκα» και ο δεύτερος το 1979 με τίτλο «Ο ιπτάμενος δίσκος του Γκιωνάκη».

Το πάθος υπήρχε και στην προσωπική του ζωή. Όλοι όσοι τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν άνθρωπο με «σπίθα» και με αδυναμία στο ωραίο φύλο. Τη δεκαετία του ’50 ερωτεύτηκε παράφορα τη μετέπειτα σύζυγό του με την οποία και ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας το 1957. Καρποί του έρωτά τους ήταν οι δύο κόρες τους, Ρενάτα και Πωλίνα.

Η Πωλίνα ακολούθησε τα βήματα του μπαμπά της στην υποκριτική και τη γνωρίζουμε από τις σειρές στις οποίες έχει συμμετάσχει. Η ίδια έχει έναν γιο, τον Λευτέρη Παπανικολάου-Γκιωνάκη, επίσης ηθοποιό.

Η είδηση της σύλληψης του ηθοποιού Γιάννη Γκιωνάκη, τον Οκτώβριο του 1984, προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο αλλά και στη θεατρική οικογένεια. Ο αγαπημένος κωμικός έγινε πρωτοσέλιδο γιατί πυροβόλησε την ερωμένη του μέσα στο σπίτι της στο Καστρί.

Η αδυναμία του Γιάννη Γκιωνάκη στις γυναίκες ήταν κοινό μυστικό για τους φίλους και τους συνεργάτες του. Όπως θα έλεγε αργότερα η κόρη του Πωλίνα Γκιωνάκη «ήταν ένας άπιστος σύζυγος και δεν ήξερε καν να το καλύψει».

Εκείνη την εποχή, παρά το γεγονός ότι ήταν παντρεμένος, ήταν ερωτευμένος με την Αφροδίτη Κοζανιτά. Ο Γιάννης Γκιωνάκης διατηρούσε παράνομο δεσμό με την γοητευτική γυναίκα την οποία λάτρευε και ζήλευε παράφορα. Μάλιστα, έφτανε στο σημείο να παρακολουθεί την αγαπημένη του και να στήνεται με τις ώρες έξω από το σπίτι της για να ελέγχει τις κινήσεις της. Στις 14 Οκτωβρίου ο Γιάννης Γκιωνάκης επισκέφθηκε την Αφροδίτη Κοζανιτά στο Καστρί.

Η σχέση του ζευγάρι βρισκόταν σε κρίση καθώς ο Γιάννης Γκιωνάκης ήταν παντρεμένος και δεν αποφάσιζε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γιάννη Γκιωνάκη σε φυλάκιση 15 μηνών, ποινή η οποία ήταν εξαγοράσιμη.

Ο ηθοποιός εξαγόρασε την ποινή του και έφυγε ελεύθερος από το δικαστήριο γράφοντας με αυτό τον τρόπο τον επίλογο της πολύκροτης ιστορίας.

Τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ακολούθησαν σοβαρά προβλήματα υγείας. Τον τελευταίο μήνα της ζωής του, η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση.

Ο Γιάννης Γκιωνάκης έφυγε από τη ζωή το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου 2002 στο νοσοκομείο Λευκός Σταυρός από μόλυνση του αναπνευστικού. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πολλών συναδέλφων του και απλού κόσμου.

Γιάννης Γκιωνάκης: Φιλμογραφία

1946Παπούτσι από τον Τόπο σου
1951Εκείνες που δεν πρέπει ν`Αγαπούν
1951Προ παντός ψυχραιμία
1952Το στραβόξυλο
1956Κορίτσι με τα παραμύθια
1957Τζιπ περίπτερο κι αγάπη
1957Το παιδί του δρόμου
1957Της νύχτας τα καμώματα
1957Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς
19584 νύφες 1 γαμπρός
1958Το τρελλοκόριτσο
1958Η φτώχεια θέλει καλοπέραση
1958Αδέκαροι ερωτευμένοι
1959Γαμήλιες περιπέτειες
1959Δουλειές με φούντες
1959Ένας βλάκας και μισός
1959Η μουσίτσα
1959Ο θείος από τον Καναδά
1959Όσο υπάρχουν γυναίκες
1959Το αγοροκόριτσο
1960Ένας δον Ζουάν για κλάμματα
1960Ερωτικά παιχνίδια
1960Αλλού τα κακαρίσματα
1960Δυο χιλιάδες ναύτες και ένα κορίτσι
1960Το αγρίμι
1960Άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω!
1960Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ
1960Τα κίτρινα γάντια
1961Διαβόλου κάλτσα
1961Η Αλίκη στο Ναυτικό
1961Ο καλός μας άγγελος
1961Στέγνωσαν τα δάκρυά μας
1961Κορίτσια της Αθήνας
1961Το παιδί του δρόμου
1961Φτωχαδάκια και λεφτάδες
1962Δέκα μέρες στο Παρίσι
1962Η νύφη τό σκασε
1962Κορόιδο γαμπρέ
1962Λαφίνα
1962Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο
1962Η Αθήνα τη νύχτα
1962Φτωχοί κομπιναδόροι
1962Τα Χριστούγεννα του αλήτη
1962Ο διάβολος και η ουρά του
1962Ο άντρας της γυναίκας μου
1962Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος
1962Ο Δήμος από τα Τρίκαλα
1962Του Κουτρούλη ο γάμος
19637 μέρες ψέματα
1963Οι σκανδαλιάρηδες
1963Λίγο πριν ξημερώσει
1963Οι ανειδίκευτοι
1963Τρίτη και 13
1963Ευτυχώς χωρίς δουλειά
1963Λίγο πριν ξημερώσει
1964Άλλος για το εκατομμύριο!
1964Κόσμος και κοσμάκης
1964Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του
1964Ο Γιάννης τάκανε θάλασσα
1964Νυχτοπερπατήματα
1964Ο εμίρης και ο κακομοίρης
1964Ο λαγοπόδαρος
1964Ότι θέλει ο λαός
1964Εξωτικές βιταμίνες
1964Οι προικοθήρες
1965Η Εύα δεν… αμάρτησε
1965Και οι 14 ήταν υπέροχοι!
1965Κάλλιο πέντε και στο χέρι
1965Μπετόβεν και μπουζούκι
1965Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου
1965Το βλακόμουτρο
1966Η αδελφή μου θέλει ξύλο
1966Ησαΐα χόρευε
1966Ο αδελφός μου ο τρελλάρας
1966Ο τετραπέρατος
1966Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι
19675 γυναίκες για έναν άνδρα
1967Ένας απένταρος λεφτάς
1967Η κοροϊδάρα
1967Μίνι φούστα και καράτε
1967Νυμφίος ανύμφευτος
1967Ο αχόρταγος
1967Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας
1967Το πλοίο της χαράς
1968Ο πεθερόπληκτος
1969Η ωραία του κουρέα
1969Το στραβόξυλο
1970Η τύχη μου τρελάθηκε…
1970Οι τέσσερις άσοι
1970Ο τρελός της πλατείας αγάμων
1970Ο ξεροκέφαλος
1971Ένα αγόρι αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα
1971Η κρεββατομουρμούρα
1971Πίσω μου σ’ έχω σατανά
1971Ο αγαθιάρης και η ατσίδα
1972Αέρα! Αέρα! Αέρα!
1972Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα
1974Τα λιονταράκια
1980Γεύση από Ελλάδα
1981Κορόιδο Ρωμιέ
1981Τροχονόμος… Βαρβάρα
1982Ρόδα τσάντα και κοπάνα
1983Γύφτικη κομπανία
1983Ο παπασούζας
1983Μια παπαδιά στα μπουζούκια
1983Δώστε την τσόντα στον Λαό
1983Ρόδα τσάντα & κοπάνα νο2
1983Σερίφης ο μηχανοφάγος
1984Ρόδα τσάντα και κοπάνα Νο3
1984Ροκάκιας την ημέρα το βράδυ καμαριέρα
1985Ιππότης της λιγούρας
1985Μια γυναικάρα στα μπουζούκια
1986Ο Ρόκυ
1987Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
1988Ο αυτάκιας
1989Ένας Μπόμπος στα θρανία
1989Αχ! αυτός ο άντρας μου

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα