32.1 C
Athens
Κατηγορία:

Γιώργος Μεσσάλας (1942-2021)

Ο Γιώργος Μεσσάλας ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1942, σε ένα φτωχικό σπίτι ανάμεσα σε χωράφια. Ο πατέρας του ήταν κρεοπώλης στο επάγγελμα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή και εργάσθηκε σε διάφορους θιάσους .

Ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα «Ο αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (1969), «Ο κοριός» του Μαγιακόφσκυ (1969), «Σαν περάσουν πέντε χρόνια» του Λόρκα (1970), «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπρεχτ κ.α.

Γιώργος Μεσσάλας (1942-2021)
Ο Γιώργος Μεσσάλας.

Το 1973 ίδρυσε το «Μοντέρνο Θέατρο» και σκηνοθέτησε τη σάτιρα του Α. Ουέσκερ «Τα πατατάκια», ενώ το 1974 σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στο έργο «Νύχτα δολοφόνων».

Ερμήνευσε κλασικό ρεπερτόριο ενώ σκηνοθέτησε πάμπολλες παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο στο Ηρώδειο, στο Λυκαβηττό, στο Ελεύθερο Θέατρο και αλλού, αλλά και σε περιοδείες του σε όλη τη χώρα.

Από το 1992 έως το 2012 στεγάστηκε επαγγελματικά στο θέατρο «Αλκυονίδα», το οποίο διατηρούσε και παιδική σκηνή. Η δραστηριότητα του θεάτρου έπαυσε για οικονομικούς λόγους. Υπήρξε βοηθός και προσωπικός φίλος του θεατρανθρώπου Αλέξη Μινωτή, όταν ο τελευταίος ανέλαβε γενικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί μία δεκαετία (1974-1984).

Ο Μινωτής μέσω της διαθήκης του κληροδότησε στο Μεσσάλα δεκαεπτά μπαούλα με τα θεατρικά κοστούμια του. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Αλ. Σολωμού και πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες περιοδείες του Εθνικού Θεάτρου σε ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Γαλλία, Βέλγιο και Γιουγκοσλαβία.

Ο Γιώργος Μεσσάλας ήταν παντρεμένος με τη Ντένη Μεσσάλα κι έχει ένα γιο, τον Αλέξη. Ήταν επίσης φίλος και συνεργάτης της Αλίκης Βουγιουκλάκη, καθώς και γείτονας του τραγουδοποιού Γιώργου Ζαμπέτα.

Ο Γιώργος Μεσσάλας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών στις 20 Ιουλίου του 2021 , όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο facebook ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.

Γιώργος Μεσσάλας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1950Λυπηθείτε το παιδί μου
1961Ο ατσίδας
1962Ο λουστράκος
1962Ο Θόδωρος και το δίκανο
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές
1966Διπλοπενιές
1966Η κόρη μου η σοσιαλίστρια
1967Αχ! Αυτή η γυναίκα μου
1967Δημήτρη μου Δημήτρη μου
1968Επιχείρηση Απόλλων
1968Ο τσαχπίνης
1968Η αρχόντισσα και ο αλήτης
1968Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι
1969Ένας μάγκας στα σαλόνια
1969Η αρχόντισσα της κουζίνας
1969Η ωραία του κουρέα
1969Ο Στρατής παραστράτησε
1969Το λεβεντόπαιδο
1970Κατηγορώ τους δυνατούς
1971Αγάπησα μια πολυθρόνα

Ευχαριστούμε θερμά το  greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΓκέλυ Μαυροπούλου (1932-2021)
Επόμενο άρθροΜηλιάδης Τάκης

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα