Τζέιμς Πάρις

Ο Τζέιμς Πάρις (James Paris, πραγματικό όνομα: Δημήτρης Παρασχάκης) ήταν Έλληνας παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών.

Τζέιμς Πάρις 1921-1982
Το Λάμπρο Κωνσταντάρα σερβίρει ο Τζέιμς Πάρις κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Βατούσσα της Μυτιλήνης, σπούδασε στην Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης και στο Γεωργικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βηρυτού στο Λίβανο.

Το 1948 μετανάστευσε στην Αμερική, και στα πρώτα χρόνια παραμονής του στις ΗΠΑ σπούδασε στην Σχολή Κινηματογράφου της 20th Century Fox, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και έγινε διευθυντής του τμήματος της διαφήμισης της United Artists (1948-1952).

Αφού συνεργάστηκε ως διευθυντής παραγωγής σε ταινίες της 20th Century Fox, στα τέλη της δεκαετίας του ’50 επέστρεψε στην Ελλάδα, δίνοντας μια νέα πνοή στις κινηματογραφικές παραγωγές.

Μέσα σε μια περίπου δεκαετία, υπήρξε παραγωγός σε 54 ελληνικές ταινίες, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν στα εισιτήρια, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (5 Βραβεία Καλύτερης Ταινίας). Η πρώτη του ταινία ήταν η Εταιρία θαυμάτων (1963) του Στέφανου Στρατηγού.

Ο Τζέιμς Πάρις, ο παραγωγός χάρη στον οποίο η έννοια της «υπερπαραγωγής» έγινε γνωστή στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο, πέθανε το 1982 σε ηλικία 61 ετών.

  • Η ταινία του Τζέιμς Πάρις με τα περισσότερα εισιτήρια:

Στα σύνορα της προδοσίας (1968 – 1969) 710.994 (2η/108) Ντίμης Δαδήρας

  • Η ταινία του Τζέιμς Πάρις με τα λιγότερα εισιτήρια:

Κρουαζιέρα του τρόμου (1977 – 1978) 1.380 Χρήστος Κεφαλάς

Τζέιμς Πάρις: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1968Στα σύνορα της προδοσίας
1969Όχι
1970Στη μάχη της Κρήτης
1971Δώστε τα χέρια
197128η Οκτωβρίου ώρα 5:30
1971Οι τελευταίοι του Ρούπελ
1971Παπαφλέσσας
1972Οι Σουλιώτες
1972Μπουμ Ταραταζουμ
1978Αγώνας χωρίς τέλος