12.7 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
Κατηγορία:

Ισοβίτες 2008-2009

Πληροφορίες ταινίας

Έτος: 2008
Κυκλοφορία: 22 Νοεμβρίου 2008
Διάρκεια: 107' Λεπτά
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός
Σενάριο: Θόδωρος Μαραγκός
Συγγραφέας: Θόδωρος Μαραγκός
Φωτογραφία: Πάνος Θεοφανόπουλος
Μουσική συνθεση: Στάθης Μαραγκός
Εταιρία παραγωγης: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Φάσμα
Παραγωγός: Άλκη Δίτσα
Τραγούδι: ***
Χορευτές: ***

Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης (Πάνος), Τάκης Σπυριδάκης (λοχαγός), Κατερίνα Δασκαλάκη (Μέλπω), Στέφανος Ρίσκας (κουρέας), Κωνσταντίνα Γκόρου (Άννα), Κώστας Καφάσης (φύλαρχος), Θοδωρής Προκοπίου (Λεωνίδας), Μενέλαος Ντάφλος (Αλέκος), Νίκος Παπουτσάκης (Νικολάκης), Κυριακή Μαθέ (Θεοδώρα), Δημήτρης Χαβρές (φίλος του λοχαγού), Ράνια Μπριλάκη (Μαρία), Κωνσταντίνος Ανταλόπουλος (1ος φρουρός φυλακής), Ανδρέας Μαρνέζος (άνθρωπος του αρχιδεσμοφύλακα), Κρίτων Ζαχαριάδης (μαστουρωμένος κυνηγός), Γιώτα Γιάννα (μητέρα του Πάνου), Ευαγγελία Μουμούρη (Στέλλα), Τόνια Μυλωνά, Γιάννης Γιούλης (Θανάσης), Άλκη Δίτσα, Θανάσης Αγάδης, Αργυρώ Τσιρίτα (καλόγρια), Λάμπρος Βασιλειάδης, Ειρήνη Κυριακού, Χρήστος Γλυκός (αστυνομικός), Πέννυ Μηλιά, Εύη Γαβριηλίδη, Νίκος Αλατζάς (1ος πρόεδρος του δικαστηρίου), Δημήτρης Κατσιμάνης (2ος πρόεδρος του δικαστηρίου), Κώστας Καπετάνιος, Δημήτρης Στρατάκης, Μάγδα Δήμου, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Στέλιος Κουπετώρης, Πέτρος Βήχος, Νίκος Πιτσάκης, Παναγιώτης Μαξούρας, Χρίστος Κωνσταντινίδης, Παναγιώτης Σπανός, Γιάννης Οικονομίδης (αρχιδεσμοφύλακας)

Η ταινία, “Ισοβίτες” προβλήθηκε τη σαιζόν 2008-2009. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο “Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης“. Πανελλαδικά έκανε πρεμιέρα στις 5 Μαρτίου του 2009.

Ισοβίτες 2008-2009
Σκηνή από την ταινία, “Ισοβίτες”.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Το χιούμορ χωρίζει την Ελλάδα στα δύο. Σε αυτούς που έχουν χιούμορ και σε αυτούς που δεν έχουν. Η εξουσία, η κυβέρνηση, οι πολιτικοί, η εκκλησία, οι παπάδες, οι παντός είδους δογματικοί, η αστυνομία, τα ματ, δεν έχουν ίχνος χιούμορ. Αγέλαστοι, με βλοσυρό ύφος, αντιμετωπίζουν με βία και καταστολή την εξεγερμένη νεολαία που αγωνίζεται για τα οράματά της, για τον πολιτισμό, για μια καλλίτερη ζωή.

Τα νέα παιδιά, η άλλη πλευρά, διαδηλώνουν με τραγούδια, γελάνε, φωνάζουν εμπνευσμένα χιουμοριστικά συνθήματα, σατιρίζουν τους αγέλαστους και δίνουν τριαντάφυλλα στους αστυνομικούς που κοιτάζουν αυτά τα παιδιά, με φονικό μίσος, πριν τα ψεκάσουν με χημικά και τα χτυπήσουν αδίστακτα.

Για μένα το χιούμορ είναι ό,τι πιο υγιές και επαναστατικό υπάρχει σήμερα, σε αυτήν την άθλια χώρα που ζούμε. Γελοιοποιεί την εξουσία, γι αυτό και είναι υπό διωγμόν.

Όλες μου τις ταινίες τις διαπερνάει το χιούμορ. Σ αυτήν την ταινία μου, τους Ισοβίτες, το χιούμορ δεν αποτελεί μόνο στοιχείο διασκέδασης, αλλά είναι η ουσία και το νόημα του έργου. Στην ταινία αυτή καταπιάνομαι με την ελευθερία του ανθρώπου και την προσωπική ευθύνη του καθενός μας, απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Το χιούμορ εδώ είναι άρρηκτα δεμένο με το περιεχόμενο της ελευθερίας που αναζητούν οι ήρωές μου.

Περίληψη της ταινίας, “Ισοβίτες”

Υπάρχει ένας άνθρωπος στην κοινωνία που ζούμε, ο οποίος έχει αγανακτήσει για το χάλι της και δεν αντέχει άλλο. Αποφασίζει να κλειστεί στις φυλακές ως εθελοντής ισοβίτης για να αποδείξει ότι είναι καλύτερα εκεί μέσα παρά έξω. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος, ο οποίος δεν μπορεί να μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο φυλακισμένος κι επιχειρεί να δραπετεύσει. Αλλά για να μπορέσει να βγει έξω, πρέπει πρώτα να αποδείξει γιατί αξίζει η ελευθερία του.

Στην ίδια κατηγορια

Ντάμα σπαθί 1966-1967

Η ταινία, "Ντάμα σπαθί" προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 149.477 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Η ζηλιάρα 1968-1969

Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1968-1969 και έκοψε 346.522 εισιτήρια. Ήρθε στην 16η θέση...

Μερικοί το προτιμούν κρύο 1963-1964

Η ταινία, "Μερικοί το προτιμούν κρύο" προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 έκοψε 212.247 εισιτήρια. Ήρθε...

Ο αισιόδοξος 1973-1974

Η ταινία, "Ο αισιόδοξος" προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 107.137 εισιτήρια. Ήρθε στην...

Περισσότερα απο αυτη την κατηγορία