Πως ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα της Γεωργίας Βασιλειάδου

Γεωργία Βασιλειάδου
Advertisement

Η Γεωργία Βασιλειάδου έμεινε στην ιστορία ως η πλέον αγαπητή και συμπαθής «άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου. Και δεν την πείραζε καθόλου αυτό, αφού ως γνήσια θεατρίνα πίστευε ότι ο ηθοποιός δεν πρέπει να διστάζει να «τσαλακωθεί» εάν κρίνει ότι μπορεί έτσι να προσφέρει στην τέχνη.

Advertisement

Τη Βασιλειάδου ανέδειξε στον ελληνικό κινηματογράφο ο Αλέκος Σακελλάριος, λίγο πριν η ίδια αποσυρθεί, όντας χρόνια στο θεατρικό σανίδι χωρίς ωστόσο να καταφέρει να ξεχωρίσει.

Ο Σακελλάριος αναζητούσε πρωταγωνίστρια για μια μουσική κωμωδία που ήθελε να ανεβάσει στο θέατρο και του είπαν ότι για να βρει μια τέτοια ηθοποιό θα έπρεπε να κάνει μια βόλτα από το «Στέμμα», ένα καφενείο της εποχής στην Ομόνοια, στο οποίο σύχναζαν οι ηθοποιοί, κυρίως όσοι αναζητούσαν δεύτερους και τρίτους ρόλους. Εκεί την εντόπισε να πίνει μόνη της σε μια γωνία καφέ και την πλησίασε, κάνοντάς της αμέσως την πρόταση.

Στην αρχή η ίδια ήταν διστακτική, αλλά ο Σακελλάριος κατάφερε να την πείσει. Βλέποντάς την στο θέατρο ο ίδιος, ξεχώρισε το ταλέντο της και της πρότεινε να παίξει και στον κινηματογράφο. Και έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα για την Γεωργία Βασιλειάδου στον κινηματογράφο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στις νεότερες γενιές να την γνωρίσουν και να την απολαύσουν. Μια από τις ταινίες στις οποίες ξεχώρισε το μοναδικό της ταλέντο, ήταν και «Η Ωραία των Αθηνών», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 13 Μαρτίου 1954.

Μαζί της συμπρωταγωνιστούσαν ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Σταυρίδης και η Γκέλυ Μαυροπούλου, η οποία με την ταινία αυτή έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Ξεχωριστή μνεία δε, θα πρέπει να γίνει για την εμφάνιση της Σπεράντζας Βρανά, η οποία ερμήνευσε στην ταινία το τραγούδι «Αυτό το μάμπο το μπραζιλιέρο», το οποίο έμεινε στην ιστορία, ξεχώρισε και διασκευάστηκε πολλές φορές από τότε έως και τις μέρες μας.

Η παραγωγή ήταν της Φίνος Φιλμ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Τσιφόρου, ενώ η μουσική ήταν του Γιώργου Μουζάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ταινία προήλθε ως έμπνευση από τα πρώτα καλλιστεία που διοργάνωσε τότε στην Αθήνα ο Αχιλλέας Μαμάκης. Το σενάριο ήθελε τον πρόεδρο του ηθικοπλαστικού σωματείου «Πνεύμα και Ηθική», να κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία, με τον όρο να παντρευτεί μια άσχημη δεσποινίδα ονόματι Αριστέα, την οποία υποδύονταν η Βασιλειάδου.

Προκειμένου να την ξεφορτωθεί προσπαθεί να την παντρέψει με έναν από τους δυο φτωχούς νοικάρηδές του, τους οποίους έπαιζαν οι Νίκος Σταυρίδης και Μίμης Φωτόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΌταν ο Μητσιάς τραγουδάει για πρώτη φορά σε ταινία
Επόμενο άρθρο3 tips απο την ταινία Γοργόνες Και Μάγκες