27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΣπεράντζα Βρανά 1928-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Σπεράντζα Βρανά 1928-2009

Η Σπεράντζα Βρανά ήταν ηθοποιός, με πληθωρική παρουσία στην τέχνη και «κοφτερό» δημόσιο λόγο. Υπήρξε μία από τις εμβληματικές θεατρίνες της χρυσής εποχής της επιθεώρησης στις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Η Ελπίδα Χωματιανού, όπως ήταν το πραγματικό της ονοματεπώνυμο, γεννήθηκε στις 06 Φεβρουαρίου του 1928 (Κατά τον Θόδωρο Έξαρχο, που είχε στη διάθεσή του τα μητρώα του ΣΕΗ, η Σπεράντζα Βρανά είχε γεννηθεί το 1928 και κατά άλλους το 1926 ή το 1932) στο Μεσολόγγι. Ορφάνεψε από μικρή και σε ηλικία 15 ετών άρχισε τη θεατρική της καριέρα από τους θιάσους των λεγόμενων «μπουλουκιών», όπου εκπαιδεύτηκε σε όλα τα θεατρικά είδη: πρόζα, μουσική, κωμωδία, οπερέτα.

vrana moustakas
Σπεράντζα Βρανά, Σωτήρης Μουστάκας και Μάρθα Καραγιάννη

Την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποίησε το 1948 στο θέατρο «Μετροπόλιταν» της Αθήνας στην επιθεώρηση των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι, Άνθρωποι». Τότε πρωτοτραγούδησε το «Τραμ το τελευταίο», τραγούδι που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της.

Ο επιθεωρησιακός τύπος της «σέξι μάγκισσας» ήταν το μεγάλο της σουξέ. Με το ανεπανάληπτο μπρίο της ερμήνευσε μερικά από τα πιο γνωστά επιθεωρησιακά τραγούδια («Μάμπο το μπραζιλέρο», «Δώσε», «Η Βαλίτσα»).

Η Σπεράντζα Βρανά συνεργάστηκε με όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής, ενώ υπήρξε και η ίδια θιασάρχις. Το 1985 πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά το θεατρικό σανίδι και τη μεγάλη της αγάπη, την επιθεώρηση.

Στον ελληνικό κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε στην κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου «Έλα στο θείο», παραγωγής «Φίνος Φιλμ», δίπλα στο Νίκο Σταυρίδη. Έπαιξε σε δεκάδες ταινίες, με πιο γνωστή τη συμμετοχή της στη σπονδυλωτή κομεντί του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», όπου υποδυόταν μία γυναίκα ελευθέρων ηθών δίπλα στον «αόμματο» Μίμη Φωτόπουλο. Η τελευταία της εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη ήταν 1999, στην κωμωδία «Safe Sex» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αποκάλυψε το συγγραφικό της ταλέντο, υπογράφοντας το «Τολμώ» (1981), ένα βιβλίο για τα πρώτα χρόνια της ζωής της, με λόγο απλό, αληθινό και χειμαρρώδη. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία: «Τα μπουλούκια, το θέατρο και εγώ» (1982), «Τίμιο μπορντέλο» (1983), «Επιθεώρηση καψούρα μου» (1985), «Πώς πάχυνα κάνοντας δίαιτα» (1996), «Ποιος θα μου πει την αλήθεια;» (1997), «Απορίες» (1999), «Ο Οργασμός του Μπράβο» (2001), «Η Γοητεία της πόρνης» (2003), «Τρούμπα» (2003), «Πιπεράτα αυθεντικά», «Ελα καλέ, Τώραααα» (2005) και «Ο επιβήτορας» (2007).

vrana
Η Σπεράντζα Βρανά, στην ταινία, “Η ωραία των Αθηνών”.

Στην προσωπική της ζωή, είχε παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη σε ηλικία 16 ετών έναν Έλληνα ναυτικό από την Αίγυπτο και τη δεύτερη το 1966 τον τραγουδιστή Παύλο Πατάκα, με τον οποίο έζησε μαζί τέσσερις δεκαετίες. Ανάμεσα στους μεγάλους της έρωτες ήταν κι αυτός με τον Κώστα Βουτσά, που κράτησε πάνω από πέντε χρόνια.

Λένε ότι οι εμπειρίες της ζωής σε κάνουν αυτό που είσαι. Και τα παιδικά βιώματα είναι εκείνα που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα σου και καθορίζουν τη μετέπειτα ζωή σου. Και η Σπεράντζα Βρανά ήταν μία γυναίκα με εμπειρίες που άλλοι θα ήθελαν και μια και δυο ζωές για να τις συλλέξουν.

Εκείνη, όμως, έζησε τα πάντα σε μέγιστο βαθμό στη διάρκεια των 81 χρόνων της. Έζησε τον απόλυτο θαυμασμό, κυρίως, από το ανδρικό φύλο, την επιτυχία, τη δόξα, την αγάπη, το πάθος, τον έρωτα, την απογοήτευση, την πίκρα, τον πόνο, την απώλεια, την ορφάνια. Γιατί και σε αυτή την σπουδαία κυρία του ελληνικού κινηματογράφου, η μοίρα θέλησε να της δείξει το σκληρό της πρόσωπο, από νωρίς.

Η Σπεράντζα Βρανά καθιερώθηκε, όμως, στη συνείδηση του κοινού και ως απόλυτη «σεξουάλα του ελληνικού σινεμά». Θέλησε και κατάφερε να ρουφήξει τη ζωή ως το μεδούλι και δεν χαρίστηκε ποτέ και σε κανέναν. Η πληθωρική της παρουσία έδενε ιδανικά με το αθυρόστομο του λόγου της, φιλοτεχνώντας μια εντελώς ιδιαίτερη γυναικεία φιγούρα της ελληνικής showbiz. Και ό,τι έκανε, το έκανε πάντα με τη χαρακτηριστική ειλικρίνεια και ντομπροσύνη ενός αληθινού μάγκα γένους θηλυκού.

Από το 2000 αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας εξαιτίας ενός τροχαίου ατυχήματος, αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα και καθηλώθηκε τελικά στο αναπηρικό καρότσι. Κεφάτη, δημιουργική, μαγκιόρα, με μοναδικό χιούμορ έφυγε από τη ζωή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009 από ανακοπή καρδιάς.

Σπεράντζα Βρανά: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1950Έλα στο θείο… 
1953Το σωφεράκι 
1954Η ωραία των Αθηνών 
1955Γλέντι λεφτά κι αγάπη 
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1957Τρεις ντεντέκτιβς 
1958Αδέκαροι ερωτευμένοι 
1958Μέλπω 
1959Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα 
1960Ηδονή και πάθος 
1961Ο σκληρός άντρας 
1962Πεζοδρόμιο 
1963Λίγο πριν ξημερώσει 
1963Ο ανηψιός μου ο Μανόλης 
1964Ότι θέλει ο λαός 
1964Στη θύελλα του πάθους 
1965Απόκληροι της κοινωνίας 
1965Δεν μπορούν να μας χωρίσουν 
1965Η Εύα δεν αμάρτησε 
1966Σκλάβοι της μοίρας 
1966Το συρτάκι της αμαρτίας 
1968Ξεριζωμένη γενηά 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1979Ο παλαβός κόσμος του Θανάση 
1979Ο φαλακρός μαθητής 
1980Τώρα θέλω τώρα 
1983Μήτσος… ο ρεζίλης 
1983Το Τραγούδι της Επιστροφής 
1984Και κλάααμα… στα σχολεία 
1985Ο Ράμπο απ’ τα Τρίκαλα 
1986Η σεξουάλα 
1986Ράδιο-Αρβύλα 
1986Το φρικιό 
1987Ο σοφός και η Σοφία Νο1
1989Η μάνα της φόνισσας 
1989Ο βιολιστής της φάπας 
1999Safe Sex 
ΈτοςΤίτλος σειράΚανάλι
1975|1975Ο άνθρωπός μας ΥΕΝΕΔ
1976|1976Εκείνες… κι Εγώ ΥΕΝΕΔ
1980|1980Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Ιστορία με προίκα ΕΡΤ
1984|1984Βραδυά επιθεώρησης ΕΡΤ
1984|1984Λαχείο ΕΡΤ2
1986|1986Τα φώτα της πόλης ΕΡΤ2
1992|1992Δέκα μικροί Μήτσοι Mega
1993|1993Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
1993|1993Ρίχτερ Μιούζικ Mega
2000|2000Σαν παραμύθι ΕΤ1
2006|2006Οδός Παραδείσου 7Alpha
2008|2008Λάκης ο γλυκούλης Mega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1945Η φλόγα 
1945Μπλε και άσπρο 
1945Χαρούμενες ώρες 
1946Γιούπι γιούπι 
1946Ουράνιο τόξο 
1947Γελάτε χωρίς βέτο 
1947Να τι θέλει ο λαός 
1948Άνθρωποι, άνθρωποι 
1948Γελάτε Αμερικάνικα 
1949Δώδεκα παρά πέντε 
1949Θέλω να χορεύω 
1949Χαρούμενη Ελλάδα 
1950Η γυναίκα με το βέτο 
1950Πάμε πρίμα 
1951Όλα τον ανήφορο 
1951Γαλανός ουρανός 
1951Γκόλφω 
1951Σκάνδαλα γυναικών 
1952Βασίλισσα της νύχτας 
1952Να τι θα πει Αθήνα 
195330 το δολάριο
1953Κοντή φούστα 
1953Χρυσά κουτάλια 
1954Όμορφα κι ωραία 
1954Όσα παίρνει ο άνεμος 
1954Το τραγούδι της Αθήνας 
1955Ομόνοια πλας 
1955Τζώνηδες και καουμπόυ 
1955Το στοιχειό του πύργου 
1961Γλυκειά Αθήνα 
1961Τριαντάφυλλα για σας 
1965Αυλή και πεζοδρόμιο 
1971Κάτω στον Πειραιά 
1976Καρρέ του έρωτα 
1979Φρύδια… βότκα και ρετσίνα 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΝόρα Βαλσάμη 1948-
Επόμενο άρθροΣταμάτης Φασουλής

Σχετικές αναρτήσεις

Βαλάκου Αντιγόνη

Η Αντιγόνη Βαλάκου ήταν μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του Ελληνικού δραματικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Στη μακρόχρονη καριέρα της ασχολήθηκε περισσότερο με το θέατρο,...

Χέλμη Κατερίνα

Η Κατερίνα Χέλμη είναι Ελληνίδα ηθοποιός.Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1939. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957. Διαμένει μόνιμα στην...

Μοσχονά Μπέτυ

Η Μπέτυ Μοσχονά  γεννήθηκε στην Πάτρα στις 7 Μαρτίου του 1927 και ήταν ηθοποιός και σύζυγος του ηθοποιού Τάκη Μηλιάδη. Πρωτοεμφανίστηκε το 1952 με τον θίασο Μίμη Κοκκίνη και καθιερώθηκε σε...

Τελευταίες αναρτήσεις