Γνώριζες ότι ο Δημήτρης Χορν …

Δημήτρης Χορν
Advertisement

Ο Δημήτρης Χορν γεννήθηκε στην Αθήνα στις 09 Μαρτίου του 1921 σε ξενοδοχείο της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας. Πατέρας του ήταν ο γνωστός στρατιωτικός και θεατρικός συγγραφέας Παντελής Χορν. Νονά του η μεγάλη ηθοποιός Κυβέλη Ανδριανού. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1940.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr Χρήστος Κωνσταντίνου, έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή του Δημήτρη Χορν και μας τις αποκαλύπτει…

Δημήτρης Χορν: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Είχε πρωταγωνιστήσει μόνο σε εννέα ταινίες σε διάρκεια 18 ετών. Καθώς και σε δύο ντοκιμαντέρ το 1962. Στο ένα από αυτά ερμήνευσε και το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα, “Οι θαλασσιές οι χάντρες”.

xorn lampeti

2ον. Ο Δημήτρης Χορν ήταν ο πρωταγωνιστής στις πρώτες ταινίες τριών σκηνοθετών της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. “Η Φωνή της καρδιάς” (1943) του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, “Τα χειροκροτήματα” (1944) του Γιώργου Τζαβέλλα και “Κυριακάτικο ξύπνημα” (1954) του Μιχάλη Κακογιάννη. Στις δύο πρώτες συμπρωταγωνίστησε με την Καίτη Πάνου και την Ζινέτ Λακάζ στις παρθενικές τους εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη.

3ον. Στην θρυλική και σπουδαία ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, ο Δημήτρης Χορν και η Έλλη Λαμπέτη ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι. Ενώ όλες τους οι σκηνές γυρίστηκαν μέσα 6 μέρες καθώς οι θεατρικές τους υποχρεώσεις ήταν αρκετές εκείνες την περίοδο.

Διάβασε επίσης: Γνώριζες ότι η Ταϋγέτη …

4ον. Ο σκηνοθέτης, Δημήτρης Ιωαννόπουλος ήταν αυτός που μετά από πολλές πιέσεις τον έπεισε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, “Μια του κλέφτη” που του χάρισε το Α΄ βραβείο ερμηνείας στην Εβδομάδα Ελληνικού κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ήταν μάλιστα η πρώτη του επιλογή ενώ για τον πρώτο γυναικείο ρόλο ο Δημήτρης Χορν του είχε προτείνει μια άγνωστη νεαρή ηθοποιό. Τελικά όμως επιλέχθηκε η Κάκια Αναλυτή.

5ον. Έπαιξε στην πρώτη ταινία της κινηματογραφικής εταιρείας Φίνος Φιλμ, ενώ συνεργάστηκε μαζί της σε άλλες δύο. “Ο μεθύστακας” (1950) που είναι και η πιο πετυχημένη της κινηματογραφικής του καριέρας αφού έκοψε 304.438 εισιτήρια και η κωμωδία, “Μια ζωή την έχουμε” (1958).

6ον. Η αμοιβή του για την τελευταία του ταινία, “Αλίμονο στους νέους” ήταν ισάξια με τον μακιγιέρ που έφερε ο Αλέκος Σακελλάριος από το εξωτερικό για να τον μεταμορφώσει σε ηλικιωμένο. Ενώ τα τραγούδια που ερμήνευσε στην ταινία τα ηχογράφησε μόνο μια φορά.

Προηγούμενο άρθροΧαριτίνη Καρόλου: Η ζωή της “εντυπωσιακής ξανθιάς” του ελληνικού κινηματογράφου
Επόμενο άρθροΟι 15 καλύτερες ασπρόμαυρες δραματικές ταινίες
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.