Θανάσης Βέγγος: Ο αγαπημένος ηθοποιός όλων των Ελλήνων

Θανάσης Βέγγος
Advertisement

Ο Θανάσης Βέγγος, ο “καλός μας άνθρωπος”, είναι αναμφίβολα η πιο γνωστή και λαοφιλής φιγούρα του Ελληνικού σινεμά. Η αθωότητά του, η άγνοια κινδύνου, η καλοσύνη του αποτυπώθηκαν σε δεκάδες ταινίες οι οποίες συμπυκνώνουν την καλή ψυχή και το μεράκι του Έλληνα που προσπαθεί από το μηδέν να δημιουργήσει τα πάντα.

Advertisement

Συμβολίζουν την αισιοδοξία του Έλληνα ο οποίος προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του μέσα στο χείλος της καταστροφής. Η υποκριτική του δεινότητα σε συνδυασμό με το σπάνιο ήθος και την πνευματική του καλλιέργεια, τον καθιέρωσαν ως τον ‘’καλό άνθρωπο’’ της Ελλάδας.

Θανάσης Βέγγος
Ο Θανάσης Βέγγος.

Ο Θανάσης Βέγγος επεδίωξε την καλλιτεχνική ελευθερία, ήθελε να είναι ο εαυτός του και να χαρίζει απλόχερα το γέλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που τον ώθησε να δημιουργήσει το 1964, την εταιρεία παραγωγής ταινιών “ΘΒ-ταινίες γέλιου“.

Ο Θανάσης Βέγγος συμβολίζει την αθωότητα του ανθρώπου που μοχθεί για το μεροκάματο σε μία κοινωνίας αναταραχής και αδικίας. Έχοντας βιώσει και ο ίδιος στην παιδική του ηλικία τι σημαίνει να έχεις ανάγκη καθώς είχε αναγκαστεί να βγει στη δουλειά από μικρός λόγω οικονομικών προβλημάτων, μπόρεσε να αποτυπώσει την Ελληνική πραγματικότητα της εποχής εκείνης.

Οι 156 ταινίες του καλού μας ανθρώπου, ήθελαν να μιλήσουν με έναν αγνό και απλό τρόπο στις καρδιές των ανθρώπων που τις παρακολουθούσαν. Χωρίς πολλές αναλύσεις, χωρίς μεγάλες φιλοσοφίες, μόνο με απλές αλήθειες που σα σαϊτιά χτυπάνε την καρδιά.

Ο Θανάσης Βέγγος στα 84 χρόνια που έζησε, κατάφερε να αποτυπωθεί στο μυαλό των Ελλήνων ως μία κλασική φιγούρα του Ελληνικού σινεμά ο οποίος με τις ανάγλυφες αλήθειες του, άγγιξε τις καρδιές των απλών ανθρώπων εκείνης της εποχής. Ο καλός μας άνθρωπος ποτέ δεν έφυγε…

Το άρθρο επιμελήθηκε η Μαρία Σκαμπαρδώνη. 

Προηγούμενο άρθροΙπποκράτης και Δημοκρατία
Επόμενο άρθροΗ Τζένη Καρέζη ως μητέρα και σύζυγος σε ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό