Μίμης Πλέσσας 1924-2024

186674
186674
Advertisement

Ο Μίμης Πλέσσας ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες – δημιουργούς, με πολλές διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Advertisement

Το πλουσιότατο έργο του στο ελληνικό τραγούδι, στο θέατρο, στον ελληνικό κινηματογράφο, αλλά και στην κλασική και τζαζ μουσική, αποτελεί πολιτιστική παρακαταθήκη για τη χώρα μας και θα αγαπηθεί από πολλές ακόμα γενιές Ελλήνων.

Γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα και σε πολύ μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ.

Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας των ΗΠΑ!

plessas

Το 1952 άρχισε επίσης την ενασχόλησή του με τη σύνθεση, και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.

Η καλλιτεχνική και συνθετική του δραστηριότητα τα τελευταία 60 χρόνια, καλύπτουν όλους τους τομείς της μουσικής στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Με τα τραγούδια του, έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές και τραγουδίστριες, και πολλούς από αυτούς τους έχει αναδείξει.

Παράλληλα, έγραψε έργα κλασικής μουσικής, όπως λυρικά έργα, ορατόρια, συμφωνικά ποιήματα, έργα για πιάνο, μουσική τζαζ, κ.α.

Είχε γράψει μουσική για 70 θεατρικές παραστάσεις και 104 ταινίες. Η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ ξεκίνησε το 1960 με τη μουσική της ταινίας «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες», με δεύτερη συνεργασία στην ταινία «Νόμος 4000».

Από τότε και μέχρι το θάνατο του Φίνου το 1977, ο Πλέσσας έγραψε μουσική και τραγούδια σε 64 συνολικά ταινίες όλων των ειδών της Φίνος Φιλμ, κατέχοντας ξεχωριστό και λαμπερό κομμάτι της.

Είχε διευθύνει τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο και έχει κερδίσει πολυάριθμες διεθνείς διακρίσεις για την καλλιτεχνική του προσφορά. Από το 1960 ως το 1970 βραβεύτηκε στη Βαρκελώνη, τη Βαρσοβία, το Βέλγιο, την Ιταλία, το Τόκυο, και αργότερα στο Παρίσι, το Εδιμβούργο, την Ουάσινγκτον, το Κάρλοβι Βάρι.

Το 2002 ανακηρύχτηκε επίτιμος Διδάκτορας της Μουσικής στο Hellenic College του Λονδίνου.

Στην Ελλάδα τιμήθηκε πάμπολλες φορές, με σημαντικότερες διακρίσεις του για την πολύχρονη προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό: το «Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών» από το Δήμο Αθηναίων το 2000, το «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα» από την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2001, «Άνρωπος της Χρονιάς» από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004, καθώς και βράβευση από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων το 2005.

plessas 1

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

Ήταν παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Γιος του από προηγούμενο γάμο του, είναι ο μουσικοσυνθέτης Αντώνης Πλέσσας.

Ο Μίμης Πλέσσας έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής στις 12 Οκτωβρίου του 2024. Ήταν από τους λίγους Έλληνες συνθέτες με τόσους πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

-Το 2000 ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε για την προσφορά του στην ελληνική μουσική και του απένειμε το «Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών».
-Το 2001, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στην τέχνη.
-Το 2006 βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
-Το 2007 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον τίμησε με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου σε ειδική εκδήλωση στο Πατριαρχείο.
-Το 2010 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
-Το 2016 η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με βραβείο της τάξης των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για το σύνολο της προσφοράς του στην ελληνική μουσική.
-Ο Μίμης Πλέσσας έχει λάβει αμέτρητες άλλες τιμητικές διακρίσεις από φορείς, οργανισμούς, δήμους και περιφέρειες της χώρας ενώ έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ραφήνας – Πικερμίου, Σπετσών, Κω, και Χανίων.

Προηγούμενο άρθροΟ αριστοκράτης ρεμπέτης Μανώλης Χιώτης
Επόμενο άρθροΝτίνος Κατσουρίδης 1927-2011