Οι 15 καλύτερες ασπρόμαυρες δραματικές ταινίες

δραματικές ταινίες
Advertisement

Όπως υπάρχουν χιλιάδες κωμωδίες, έτσι υπάρχουν και χιλιάδες δραματικές ταινίες. Την εποχή του ασπρόμαυρου μάλιστα, είχαν γίνει μερικά αριστουργήματα. Τα χρόνια μετά τον πόλεμο, οι κινηματογραφιστές άφησαν τα μεγάλα και βγήκαν με τις κάμερες στους δρόμους και τις γειτονιές. Τα θέματα κοινωνικά, και αισθηματικά. Ανθρώπινα.

Advertisement

Οι 15 ταινίες που θα δείτε εδώ, επιλέχθηκαν για την αρτιότητα της παραγωγής τους, το σενάριο, την σκηνοθεσία, τους συντελεστές, το cast, τα εισιτήρια που έκοψαν και την καριέρα τους σε ξένα φεστιβάλ και βραβεία. Σας τις παρουσιάζω με την χρονολογική σειρά που έγιναν.

Οι 15 καλύτερες δραματικές ταινίες

Ο μεθύστακας (1950)

Τέτοιες ουρές σε κινηματογραφική ταινία η Ελλάδα δεν είχε ξαναδεί. Τεράστια επιτυχία για την εποχή της με 304.438 εισιτήρια στην α΄ προβολή της. Σενάριο και σκηνοθεσία από τον μεγάλο Γιώργο Τζαβέλλα και παραγωγή Φίνος Φιλμ. Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Χορν και Μπίλλυ Κωνσταντοπούλου. Επίσης: Αθανασία Μουστάκα, Κάτια Λίντα, Μαρία Γιαννακοπούλου, Νικόλας Βλαχόπουλος, Άννα Κυριακού, Νίκος Ρίζος, Αριστείδης Καρύδης – Φουκς κ.α.

Ο Χαράλαμπος Λαρδής είναι ένας φτωχός τσαγκάρης. Δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον ηρωικό χαμό του γιου του στα βουνά της Αλβανίας, και της γυναίκας του αμέσως μετά. Από τον πόνο του άρχισε να γυρνάει στις ταβέρνες της Πλάκας, όπου οι θαμώνες τον ποτίζουν κρασί και τον περιγελούν. Η κόρη του η Άννα, δυναμική κοπέλα πιάνει δουλειά ως δακτυλογράφος στα οινοποιεία Μπακά και εργάζεται με πολύ ζήλο.

Εκεί θα την προσέξει ο ανερχόμενος υιός Αλέκος, ο οποίος αρχικά θα τη φλερτάρει, αλλά γρήγορα θα την αγαπήσει για τα προτερήματά της και θα της προσφέρει γάμο. Οι γονείς του είναι εναντίον του γάμου, αλλά τελικά δέχονται να γνωρίσουν τους γονείς της Άννας και προγραμματίζουν επίσκεψη. Ο Χαράλαμπος, ενώ από καιρό προσπαθεί να κόψει το κρασί, εκείνη τη μέρα…

Μαγική πόλις (1954)

Στην πρώτη κινηματογραφική ταινία του, ο Νίκος Κούνδουρος, μας μεταφέρει σε μια λαϊκή συνοικία της Αθήνας (Δουργούτι), που αποτελεί το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία ενός σκληρά εργαζόμενου νέου (Γιώργος Φούντας) που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με ένα απατεώνα (Στέφανος Στρατηγός). Με τη βοήθεια των γειτόνων του θα βγει αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια και θα κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου).

Το σενάριο της «Μαγικής Πόλης» υπογράφει η συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη, ενώ την μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Φούντας, Στέφανος Στρατηγός, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου. Σε χαρακτηριστικούς ρόλους εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μάνος Κατράκης, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος, Μίμης Φωτόπουλος και ο Θανάσης Βέγγος, στην πρώτη του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη.

(Σημείωση: Ο Κατράκης και ο Βέγγος ήταν συγκρατούμενοι του Κούνδουρου στην Μακρόνησο). Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η ταινία είχε πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα και διεκδικώντας τον Χρυσό Λέοντα της διοργάνωσης.

stella

Στέλλα (1955)

Η “Στέλλα” είναι ελληνική αισθηματική-δραματική ταινία του 1955, σε σκηνοθεσία και σενάριο Μιχάλη Κακογιάννη. Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια», ενώ είναι εμπνευσμένη δραματουργικά από το μύθο της Κάρμεν. Διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960.

Η ταινία ήταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού· δεν κέρδισε όμως κανένα από τα δύο. Ήταν επιπλέον η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1956. Σε αυτή πραγματοποίησαν την πρώτη κινηματογραφική εμφάνισή τους η Μελίνα Μερκούρη και ο Κώστας Κακκαβάς (με ψευδώνυμο).

Τα σκηνικά έκανε ο Γιάννης Τσαρούχης και τη μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις ενώ κλασική είναι η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη στο τραγούδι “Αγάπη Που ‘γινες Δίκοπο Μαχαίρι”. Στην ταινία ακούστηκαν για πρώτη φορά τα τραγούδια “Εφτά τραγούδια θα σου πω” και “Το Φεγγάρι είναι κόκκινο”. Η ηρωίδα, που διαλέγει το δικό της δρόμο αντιμετώπισης των αντιλήψεών της ενόχλησε τα αριστερά έντυπα «Αυγή» και «Επιθεώρηση Τέχνης», με αποτέλεσμα να επιτεθούν σκληρά κατά της ταινίας.

Τα σχόλια του ξένου Τύπου στις Κάννες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά για την ηρωίδα-πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης. Διχασμένοι οι κριτικοί της εποχής, αντιμετώπισαν την ταινία είτε με ευμενή σχόλια, είτε με εξαιρετικά αρνητική κριτική (ειδικά από τον αριστερό Τύπο της εποχής).

Στο μόνο που όλοι συμφωνούσαν, ήταν η ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη, η οποία επαινέθηκε. Οι περισσότεροι κριτικοί περιέγραψαν την ταινία ως ένα ηχηρό κατηγορητήριο σε βάρος της πατριαρχίας, με την πρωταγωνίστρια να εκπροσωπεί ένα γυναικείο πρότυπο που ήταν αναμφίβολα ξένο προς την ελληνική κοινωνία της εποχής, αλλά και μια διαχρονική ηρωίδα τραγωδίας. Στην ταινία έπαιζαν ακόμα οι: Γιώργος Φούντας, Σοφία Βέμπο, Βούλα Ζουμπουλάκη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Χριστίνα Καλογερίκου, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.α.

Το κορίτσι με τα μαύρα (1956)

“Το κορίτσι με τα μαύρα” είναι σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και με ερμηνείες από την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Εκτός από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι παίζουν ακόμα: Ελένη Ζαφειρίου, Γιώργος Φούντας, Νότης Περγιάλης, Ανέστης Βλάχος, Στέφανος Στρατηγός, Νίκος Φέρμας, Θανάσης Βέγγος κ.α.

Η ταινία έχει κερδίσει: Ασημένιο Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας – Χρυσή Σφαίρα ως καλύτερη ξένη ταινία από την Επιτροπή Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αμερική και Υποψηφιότητα για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.Γυρίστηκε στην Ύδρα με μία μόνο κάμερα. Η Μαρίνα ζει στην Ύδρα με την μητέρα της Φρόσω και τον αδερφό της Μήτσο.

Η μητέρα της ούσα χήρα, διατηρεί σχέση με το νεότερό της Πανάγο και γι’ αυτό έχει δώσει δικαιώματα, κάτι που εξοργίζει το Μήτσο. Στο σπίτι της οικογένειας επικρατεί μια τραγική κατάσταση, την οποία η Μαρίνα δεν μπορεί να διαχειριστεί. Στο νησί έρχονται για διακοπές δύο φίλοι, ο Παύλος και ο Αντώνης και νοικιάζουν δωμάτια στο σπίτι της Μαρίνας.

Ο Παύλος αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον προς τη Μαρίνα και οι δύο νέοι ερωτεύονται. Όμως ο Χρήστος, ένας ψαράς του νησιού, ερωτευμένος με τη Μαρίνα, προσπαθεί να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την κατακτήσει…

o drakos

Ο Δράκος (1956)

“Ο Δράκος” είναι ο τίτλος ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας του Νίκου Κούνδουρου, βασισμένη σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Γυρίστηκε στην Ελλάδα και πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Όταν προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες αντιμετώπισε εμπορική αποτυχία αλλά και επιθετικότητα μεγάλης μερίδας του τύπου.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι εφημερίδες της εποχής «Εστία» και «Αυγή», κατηγόρησαν την ταινία ως ανθελληνική ζητώντας την επέμβαση του εισαγγελέα. “Ο Δράκος” αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις πιο σημαντικές ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου που συνδυάζει στοιχεία από τον ιταλικό νεορεαλισμό, τον γερμανικό εξπρεσιονισμό αλλά και το Φιλμ νουάρ.

Ανάμεσα στα προτερήματα της ταινίας είναι και η μουσική επένδυση, έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Παίζουν: Ντίνος Ηλιόπουλος, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Γιάννης Αργύρης, Θανάσης Βέγγος, Μαρίκα Λεκάκη, Στέφανος Στρατηγός, Ανέστης Βλάχος, Ανδρέας Ντούζος, Κάση Τζάνετ, Ζαννίνο, Νίκος Τσαχιρίδης, Αλέκος Τζανετάκος κ.α. Η ταινία βραβεύτηκε το 1960 στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της περιόδου 1955-1959 (ρετροσπεκτίβα), ενώ πήρε και ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Ένας ασήμαντος τραπεζικός υπάλληλος, ο Θωμάς (Ντίνος Ηλιόπουλος), ετοιμάζεται να περάσει μόνος τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς όταν τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί ότι μοιάζει μ’ έναν κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν “Ο Δράκος”. Λόγω της παρεξήγησης, η αστυνομία τον καταδιώκει και αυτός βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ.

Μες στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, μία συμμορία του υποκόσμου (οι άνθρωποι του καμπαρέ), τον αντιμετωπίζουν ως τον γνήσιο Δράκο και μία χορεύτρια, η λεγόμενη Κάρμεν (Μαρίκα Λεκάκη), η οποία τον…

Το τελευταίο ψέμα (1957)

“Το τελευταίο ψέμα” είναι ελληνική δραματική ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη. Πρωταγωνιστές: Έλλη Λαμπέτη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Αθηνά Μιχαηλίδου, Ελένη Ζαφειρίου, Γεώργιος Παππάς, Μιχάλης Νικολινάκος, Ζωρζ Σαρή, Δέσπω Διαμαντίδου, Μαίρη Χρονοπούλου, Νίκος Κούρκουλος, Νίκος Φέρμας και Βασίλης Καΐλας κ.α.

Μουσική Μάνος Χατζιδάκις, Σκηνογραφία Γιάννης Τσαρούχης. Η Χλόη είναι η κόρη μιας πλούσιας ξεπεσμένης οικογένειας την οποία προσπαθούν να την παντρέψουν με έναν πλούσιο για να σωθούν οικονομικά. Εκείνη όμως είναι ερωτευμένη με έναν μποέμ τύπο και ο γάμος της μοιάζει να είναι έτοιμος να ματαιωθεί. Λόγω όμως της Χλόης και της μητέρας της η υπηρέτρια του σπιτιού πεθαίνει και ο γιος της εξαιτίας ενός σοκ παθαίνει…

Το ποτάμι (1960)

Ακόμα μια ταινία του Νίκου Κούνδουρου μέσα στις 15 καλύτερες. Σενάριο: Αντώνης Σαμαράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Νότης Περγιάλης, Νίκος Κούνδουρος. Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις. Ηθοποιοί: Τίτος Βανδής, Πατρίτσια Μπίνι, Ανέστης Βλάχος, Γιώργος Εμιρζάς, Τάκης Εμμανουήλ, Ντίνα Τριάντη, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Νότης Περγιάλης, Ντέπη Μαρτίνη, Χριστόφορος Ζήκας κ.α.

Ένα ποτάμι, συμβολικό όριο που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο, τη φθορά της καθημερινότητας από το όνειρο, έλκει σαν μαγνήτης τους ανθρώπους και τους καλεί να κάνουν την υπέρβασή τους. Τρεις χωρικοί κλέβουν ένα σταυρό από κάποιο μοναστήρι, αλλά η απληστία θα τους οδηγήσει στο θάνατο και το ποτάμι θα παρασύρει στη θάλασσα την ανομία τους.

Συνοικία το όνειρο (1961)

Η “Συνοικία το όνειρο” είναι ελληνική δραματική ταινία του 1961 σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη. Το σενάριο γράφτηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά. Πρωταγωνιστούν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης και Αλίκη Γεωργούλη. Θεωρείται ως μία από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο φωτογραφίας και το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου (Μάνος Κατράκης) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961.

Μια φτωχογειτονιά της Αθήνας, είναι το κέντρο του κόσμου για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν απ’ τη φτώχεια και την ανέχεια. Ένας άρτι αποφυλακισμένος νέος, ο Ρίκος (Αλέκος Αλεξανδράκης), προσπαθεί να βγάλει χρήματα, την ίδια στιγμή που η αγαπημένη του (Αλίκη Γεωργούλη) βλέπει άλλους άνδρες, και ο αδερφός της (Μάνος Κατράκης) προσπαθεί να συνεισφέρει στα οικονομικά της οικογένειας. Ο Ρίκος θα σκαρφιστεί μια δουλειά αλλά…

katiforos

Ο Κατήφορος (1961)

Ένδοξες στιγμές συνάντησε ο “Κατήφορος”, η ελληνική δραματική ταινία του 1961, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή ήταν η πρώτη εμφάνιση στον κινηματογράφο της Ζωής Λάσκαρη. Ο ρόλος είχε προταθεί αρχικά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη η οποία τον απέρριψε λόγω της τολμηρότητάς του.

Έτσι η Ζωή Λάσκαρη μετατρέπεται στη μεγαλύτερη απειλή στη δημοτικότητα της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Ο Νίκος Κούρκουλος και ο Κώστας Βουτσάς αποκτούν τεράστια δημοτικότητα. Η ταινία ήταν 1η σε εισιτήρια τη χρονιά προβολής της. Μετά από αυτή την ταινία η Ζωή Λάσκαρη θα προσληφθεί μόνιμα στην Φίνος Φιλμ με μηνιαίο μισθό.

Η ταινία προβλήθηκε και στο εξωτερικό, ενώ ήταν πρώτη σε εισπράξεις στο Μεξικό την περίοδο 1961-62. Επρόκειτο μάλιστα να συμμετάσχει επίσημα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1961, όμως ο Φίνος την απέσυρε (μαζί με άλλες δυο) γιατί κληρώθηκαν να προβληθούν σε μέρες και ώρες, όχι αρεστές στον παραγωγό.

Ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος παίζει έναν μικρό ρόλο κομπάρσου στη ταινία. Συγκεκριμένα κάνει τον υπάλληλο του δικαστηρίου που καλεί τους μάρτυρες, κτλ. Στους υπόλοιπους ρόλους βλέπουμε τους: Παντελή Ζερβό, Μίρκα Καλατζοπούλου, Νίτσα Μαρούδα, Ελένη Ζαφειρίου κ.α.

Τα Κόκκινα Φανάρια (1963)

“Τα Κόκκινα Φανάρια” (αγγλικός τίτλος: The Red Lanterns) είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής 1963, σε σενάριο του Αλέκου Γαλανού, μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 36η απονομή των βραβείων το 1964.

Η μαντάμ Παρί, ο Μιχαήλος και μαζί 7 γυναίκες με 7 ιστορίες. Τα κορίτσια της Τρούμπας ζουν και εργάζονται στο “σπίτι” με τα κόκκινα φανάρια της Μαντάμ Παρί, που ονομάζεται Phryne’s Bar. Το cast συγκλονιστικό: Τζένη Καρέζη, Γιώργος Φούντας, Μαίρη Χρονοπούλου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Μάνος Κατράκης, Φαίδων Γεωργίτσης, Δέσπω Διαμαντίδου, Αλεξάνδρα Λαδικού, Κατερίνα Χέλμη, Ελένη Ανουσάκη κ.α.

Ίλιγγος (1963)

Ο “Ίλιγγος” είναι ελληνικό δράμα του 1963 της Φίνος Φιλμ σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η Έλλη (Ζωή Λάσκαρη) είναι ένα νεαρό κορίτσι που μένει μαζί με την μητέρα (Βούλα Ζουμπουλάκη) και τον πατριό της (Αλέκος Αλεξανδράκης).
Όταν εκείνος την πλησιάζει ερωτικά, φεύγει από το σπίτι της και ξεκινάει μια επικίνδυνη ζωή… Παίζουν ακόμα: Φαίδων Γεωργίτσης, Αλέκος Τζανετάκος, Λευτέρης Βουρνάς, Ίλυα Λιβυκού, Κατερίνα Χέλμη, Μαλαίνα Ανουσάκη κ.α.

lola

Λόλα (1964)

Η “Λόλα”, γνωστή και ως “Λόλα της Τρούμπας”, είναι δραματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου παραγωγής 1964 σε σενάριο Ηλία Λυμπερόπουλου, σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Ο Άρης (Νίκος Κούρκουλος) βγαίνει από τη φυλακή και επιστρέφει σ’ ένα καμπαρέ της Τρούμπας για να ξεκαθαρίσει παλιούς λογαριασμούς με μια συμμορία που του έστησε άσχημο παιχνίδι και τον έστειλε στη φυλακή. Ο αρχηγός της συμμορίας και ιδιοκτήτης του καμπαρέ (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος) κρατά κοντά του τη Λόλα (Τζένη Καρέζη), μια γυναίκα ελευθέρων ηθών που είχε με τον Άρη ερωτική σχέση η οποία διατηρείται ακόμα.

Στην ιστορία εμπλέκεται καθοριστικά κι ένας γέρος δεσμοφύλακας του Άρη (Παντελής Ζερβός), που στο τέλος αποδεικνύεται πατέρας της Λόλας. Όταν έρχεται η ώρα της τελικής μονομαχίας των δύο ανδρών, γίνεται και η μεγάλη ανατροπή της ταινίας.

Αλέξης Ζορμπάς (1964)

Η ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” (Zorba the Greek) είναι βρετανική-ελληνική ταινία του 1964, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη με τους Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς και Ειρήνη Παππά. Είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”.

Η ταινία απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ το 1964, Όσκαρ Β´ Γυναικείου Ρόλου, Όσκαρ καλλιτεχνικής διεύθυνσης (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Βασίλη Φωτόπουλο και Όσκαρ φωτογραφίας (για ασπρόμαυρη ταινία) στον Γουόλτερ Λασάλι. Η μουσική της ταινίας, την οποία έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης έγινε παγκοσμίως γνωστή ως Συρτάκι.

Για το ίδιο θέμα είχαν ενδιαφερθεί πριν ο Φρέντρικ Μαρτς, ο Μπαρτ Λάνκαστερ και ο Ζιλ Ντασέν. Τα κατάφερε ο Μιχάλης Κακογιάννης που βρήκε και χρηματοδότες αλλά και τον Άντονι Κουίν. Στους άλλους ρόλους εμφανίστηκαν οι: Σωτήρης Μουστάκας, Γιώργος Φούντας, Άννα Κυριακού, Ελένη Ανουσάκη, Γιώργος Βογιατζής, Τάκης Εμμανουήλ κ.α.

Για τον ρόλο της μαντάμ Ορτάνς αρχικά είχαν κλείσει την Σιμόν Σινιορέ η οποία ήρθε στην Κρήτη αλλά μόλις χρειάστηκε να γεράσει κάπως με ειδικό μακιγιάζ πανικοβλήθηκε και αποχώρησε. Τυχερή στάθηκε η αντικαταστάτριά της Λίλα Κέντροβα που την επόμενη χρονιά τιμήθηκε με Όσκαρ για την ερμηνεία της.

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1966)

“Το χώμα βάφτηκε κόκκινο” είναι μία ελληνική δραματική ταινία του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο Νίκου Φώσκολου. Η ταινία υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 38η απονομή των βραβείων το 1966, και αποτέλεσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία κόβοντας συνολικά 588.101 εισιτήρια.

Εμπνευσμένη από τα Γουέστερν, η ταινία αναφέρεται στον αγώνα των κολίγων ενάντια στη καταδυνάστευση των τσιφλικάδων, στη Θεσσαλία του 1907. Πρωταγωνιστούν οι Νίκος Κούρκουλος, Μάνος Κατράκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Βόγλης, Φαίδων Γεωργίτσης, Μαίρη Χρονοπούλου, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Δημήτρης Μπισλάνης, Ζέτα Αποστόλου, Βάσος Ανδρονίδης, Ελένη Κριτή και ο Νότης Περγιάλης.

Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)

Το “Δάκρυα για την Ηλέκτρα” είναι ελληνική δραματική ταινία του 1966, της Φίνος Φιλμ. Πρώτη συνεργασία του Νίκου Φώσκολου και του Γιάννη Δαλιανίδη. Θα λέγαμε πως η ιστορία είναι ελεύθερη διασκευή και μεταφορά στη σύγχρονη εποχή του μύθου των Ατρειδών. Μια νεαρή και όμορφη κοπέλα, η Ηλέκτρα (Ζωή Λάσκαρη), τρακάρει με το αυτοκίνητό της την ημέρα του γάμου της μητέρας της Λίνας (Μαίρη Χρονοπούλου), τραυματίζεται σοβαρά και χειρουργείται.

Για την ακρίβεια, πέφτει με το αυτοκίνητό της πάνω στο «νυφικό» αυτοκίνητο που μεταφέρει την μητέρα της και τον πατριό της από την εκκλησία, όπου έχουν μόλις παντρευτεί. Κατά την ανάρρωσή της θυμάται το παρελθόν, από τη στιγμή που ο επιχειρηματίας πατέρας της (Μάνος Κατράκης) προσέλαβε ως οδηγό τον Γιώργο (Αλέκος Αλεξανδράκης), έναν πρώην ραλίστα, αδίστακτο και αποτυχημένο άνθρωπο του καλού κόσμου, με εμφάνιση γόη.

Αυτός, θέλοντας να βάλει στο χέρι την περιουσία τους, έμπλεξε στα δίχτυα του τη μητέρα της και την έκανε ερωμένη του, οδηγώντας τον πατέρα της στο θάνατο. Όταν αναρρώνει και βγαίνει από το νοσοκομείο, η Ηλέκτρα σκέφτεται μόνο την εκδίκηση… Η ταινία έκοψε 328.277 εισιτήρια. Παίζουν ακόμα: Λάκης Κομνηνός, Λίζα Κουντούρη, Ειρήνη Κουμαριανού κ.α.

Πηγή άρθρου: nikosonline.gr

Προηγούμενο άρθροΓνώριζες ότι ο Δημήτρης Χορν …
Επόμενο άρθροΕυπαλίνειο όρυγμα: Το αξεπέραστο θαύμα των αρχαίων Ελλήνων