27 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκος Φέρμας 1905-1972

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Φέρμας 1905-1972

Ο Νίκος Φέρμας ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους πιο σημαντικούς δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου, με περίπου 150 ταινίες στο ενεργητικό του. Διακρίθηκε, κυρίως, σε ρόλους ανθρώπων της πιάτσας και του υποκόσμου, τους οποίους ερμήνευσε με ζωντάνια και πειστικότητα.

Ο Νίκος Χατζηανδρέου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 από αγροτική οικογένεια.Καθιερώθηκε ως μπεσαλής και μεταμορφώθηκε στην σταδιοδρομία του σε έναν από τους μεγάλους δευτεραγωνιστές. Αμέτρητες κυριολεκτικά ήταν οι ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε, κυμαίνονται μεταξύ 120-150 φιλμ.

Ο μοναδικός δευτερορολίστας των δεκαετιών του 1950 και του 1960 ανάγκαζε μάλιστα τις παραγωγές να καθυστερούν τα γυρίσματα τους, αν τον ήθελαν στο καστ τους. Οι τόσες κινηματογραφικές υποχρεώσεις δεν του άφηναν χρόνο για χασομέρι.

fermas
Ο Νίκος Φέρμας στη ταινία, “Ότι θέλει ο λαός” του 1964.

Αυθεντικός και ειλικρινής, ο κλασικός δευτεραγωνιστής μεταπήδησε στην ηθοποιία πρώτης γραμμής σαρώνοντας θέατρο και κινηματογράφο. Είχε τεράστιες υποκριτικές ικανότητες λογού εκ των οποίων, παρέμεινε ένας χείμαρρος που ξεχείλιζε οθόνη και σανίδι.

Ό Νίκος Φέρμας ήταν τόσο πειστικός στους ρόλους του καθώς έτσι ακριβώς ήταν και στη ζωή του! Ένας σωστός μάγκας και άρχοντας. Έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία και η μητέρα του δούλευε σε πλουσιόσπιτα της Μυτιλήνης για να τον μεγαλώσει. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο κι άρχισε να δουλεύει σε μαγαζιά και γραφεία κάνοντας θελήματα, ώσπου προσελήφθη ως κλητήρας στο υποκατάστημα της «Τράπεζας Αθηνών» στη Μυτιλήνη.

Γρήγορα, όμως, ο Νίκος Φέρμας εγκατέλειψε την πολλά υποσχόμενη δουλειά για εκείνη την εποχή, αφού δεν άντεχε τις τυπικότητες και τους ρυθμούς της. Για καλή του τύχη, το υποκριτικό του ταλέντο το ανακάλυψε ένας ηθοποιός, ο Δημήτριος Βερώνης, που προσπαθούσε να ορθοποδήσει στη Λέσβο, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να του αλλάξει το όνομα από Χατζηανδρέου σε Φέρμας, που τον ακολούθησε σ’ όλη του ζωή και με το οποίο έγινε γνωστός.

Μετά τη διάλυση του θιάσου Βερώνη, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτόπαιξε στο έργο «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου, που ανέβασε το «Θέατρο Τέχνης» του Σπύρου Μελά. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης.

Στον κινηματογράφο ο Νίκος Φέρμας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1948, σε ηλικία 43 ετών, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» στο ρόλο του τρόφιμου φρενοκομείου.

Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του σε γνωστές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, που άφησαν εποχή και παίζονται συχνά και σήμερα από την τηλεόραση: «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Ποτέ την Κυριακή», «Καλώς ήλθε το δολάριο» και «Λόλα».

Ο Νίκος Φέρμας δεν φοβόταν να παραδεχτεί δημόσια ότι φούμαρε χασίσι! Ποτέ δεν έκρυψε την έξη του, ούτε όταν μπήκε το «χόρτο» στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Όχι μόνο το απολάμβανε, αλλά σκάρωνε και φάρσες στους μη μυημένους. Ένα από τα γνωστότερα θύματα του χιούμορ του ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας, που πρωτόβγαλτος ακόμα στο θέατρο μοιραζόταν με τον Φέρμα το ίδιο καμαρίνι. Νεαρότατος και άβγαλτος καθώς ήταν ο Μουστάκας. Απόρησε κάποια στιγμή στον Φέρμα για το περιεχόμενο του τσιγάρου του! Εισπράττοντας την απάντηση ότι ήταν φάρμακο για το στομάχι.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Νίκος Φέρμας κατέφθασε στο θέατρο με στομαχόπονο ο Μουστάκας και ζήτησε από τον συνάδελφό του μια τζούρα από το θεραπευτικό βοτάνι. Έκπληκτος ο Φέρμας, αντιλήφθηκε ότι ο Μουστάκας δεν είχε καταλάβει ότι κάπνιζε χασίς, όταν και γύρισε και του είπε χωρίς περιστροφές: «Μα καλά, ρε Κύπριε, δεν κατάλαβες τι είναι; Χασίσι είναι»!

Αυτός ήταν ο εξαίσιος καρατερίστας του ελληνικού σινεμά, ένας άνθρωπος απλός τόσο μέσα όσο και έξω από το μεγάλο πανί. Γι’ αυτό και ενσάρκωσε εξάλλου ιδανικά τους ανθρώπους της πιάτσας και του περιθωρίου, τους νταήδες, κομπιναδόρους και λαϊκούς τύπους της κοινωνίας, πάντα με την απαράμιλλη ζωντάνια και τη χαρακτηριστική πειστικότητά του…

Ο Νίκος Φέρμας έφυγε από τη ζωή στις 14 Αυγούστου του 1972, σε ηλικία 66 ετών και κηδεύτηκε στην Ηλιούπολη. Ήταν παντρεμένος με τη χορεύτρια και ηθοποιό Άννα Παντζίκα.

Αυτός ήταν ο εξαίσιος καρατερίστας του ελληνικού σινεμά, ένας άνθρωπος απλός τόσο μέσα όσο και έξω από το μεγάλο πανί. Γι’ αυτό και ενσάρκωσε εξάλλου ιδανικά τους ανθρώπους της πιάτσας και του περιθωρίου, τους νταήδες, κομπιναδόρους και λαϊκούς τύπους της κοινωνίας, πάντα με την απαράμιλλη ζωντάνια και τη χαρακτηριστική πειστικότητά του…

Νίκος Φέρμας: Φιλμογραφία

1948Οι Γερμανοί ξανάρχονται… 
1948Χαμένοι άγγελοι 
1952Ο γρουσούζης 
1953Μπροστά στο Θεό 
1953Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος 
1953Το ξυπόλητο τάγμα 
1953Το σωφεράκι 
1954Θανασάκης ο πολιτευόμενος 
1954Χαρούμενο ξεκίνημα 
1955Ιστορία μιας κάλπικης λίρας 
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο 
1955Στέλλα 
1956Η άγνωστος 
1956Η καφετζού 
1956Το Κορίτσι με τα Μαύρα 
1957Αλλού το Όνειρο και Αλλού το Θαύμα 
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο 
1957Ο Φανούρης και το σόι του 
1957Τα μαναβάκια 
1957Τρεις ντεντέκτιβς 
1958Ένας ήρως με παντούφλες 
1958Η Λίμνη των Πόθων 
1958Η κυρά μας η μαμμή 
1958Μια ζωή την έχουμε! 
1958Μια λατέρνα μια ζωή 
1958Ο λεφτάς 
1958Το Τελευταίο Ψέμα 
1959Ένας βλάκας και μισός 
1959Έρωτας… με δόσεις 
1959Ανθισμένη αμυγδαλιά 
1959Διακοπές στην Κολλοπετινίτσα 
1959Δράκουλας & Σία 
1959Ζάλογγο: Το κάστρο της λευτεριάς 
1959Καραγκιόζης: Ο Αδικημένος της Ζωής 
1959Να ζήσουν τα φτωχόπαιδα 
1959Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα 
1959Ο θησαυρός του μακαρίτη 
1959Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός 
1959Φτώχεια και αριστοκρατία 
1960Never on Sunday
1960Η κυρία δήμαρχος 
1960Κορίτσια της Αθήνας 
1960Μήτρος και Μητρούσης στην Αθήνα 
1960Ο Θύμιος τάχει 400
1960Τα Ντερβισόπαιδα 
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος 
1960Τρεις κούκλες κι’ εγώ! 
1961Αλίμονο στους νέους 
1961Η Λίζα και η Άλλη 
1961Καπετάνιος για κλάματα 
1961Λάθος στον έρωτα 
1961Παιδί της πιάτσας 
1962Γαμπρός για κλάματα 
1962Η Αθήνα τη νύχτα 
1962Λαφίνα 
1962Ο Μιχαλιός του 14ου συντάγματος
1962Ο Ταξιτζής 
1962Οι γυναίκες θέλουν ξύλο 
1962Πονεμένη μητέρα 
1963Ένας βλάκας… με πατέντα! 
1963Όσα κρύβει η νύχτα 
1963Ανήσυχα νιάτα 
1963Εμείς τα μπατιράκια 
1963Ζητείται Τίμιος 
1963Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ 
1963Ο Καζανόβας 
1963Ο ανηψιός μου ο Μανόλης 
1963Ο κος πτέραρχος 
1963Ο ταυρομάχος προχωρεί 
1963Πολυτεχνίτης κι’ Ερημοσπίτης 
1963Της κακομοίρας 
1963Το τεμπελόσκυλο 
1964Ένας ζόρικος δεκανέας 
1964Ότι θέλει ο λαός 
1964Αν έχεις τύχη… 
1964Είναι μεγάλος ο καημός 
1964Η χαρτοπαίχτρα 
1964Λόλα 
1964Ο ζητιάνος μιας αγάπης 
1964Ο θαλασσόλυκος! 
1964Ο καταφερτζής 
1964Ο λαγοπόδαρος 
1964Ο παράς και ο φουκαράς 
1964Οι φτωχοδιάβολοι 
1964Το Δόλωμα 
1965Όταν σημάνουν οι καμπάνες 
1965Δεν μπορούν να μας χωρίσουν 
1965Είναι ένας… τρελλός τρελλός τρελλός Βέγγος 
1965Η ζωή μου ανήκει σε σένα 
1965Καρδιά μου πάψε να πονάς 
1965Κατάρα με δέρνει βαριά 
1965Ξαναγύρισε κοντά μου 
1965Οι Καταφρονεμένοι 
1965Πρέπει να ζήσεις αγάπη μου 
1965Προδομένη 
1965Ρημαγμένο σπίτι 
1965Το βλακόμουτρο 
1965Χωρισμός 
1966Ο παρθένος 
1966Ο τετραπέρατος 
1966Οι στιγματισμένοι 
1966Ούτε μιλάει ούτε λαλάει 
1966Σκλάβοι της μοίρας 
1966Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια 
1966Φως νερό τηλέφωνο…οικόπεδα με δόσεις 
1967Βίβα Ρένα 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1967Καλώς ήλθε το δολλάριο 
1967Νόμος της ζωής 
1967Ο Πουλημένος Άνθρωπος 
1967Ο κόσμος τρελλάθηκε… 
1967Ο μεθύστακας του λιμανιού… 
1967Ο προδότης 
1967Οι θαλασσιές οι χάντρες 
1967Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη 
1967Σήκω χόρεψε συρτάκι 
1967Σαπίλα και Αριστοκρατία 
1967Τα δολλάρια της Ασπασίας 
1968Αφροδίτη το κορίτσι που πόνεσε 
1968Ο μαχαραγιάς 
1968Ο παληάτσος 
1968Ο πεθερόπληκτος 
1968Ο τυχεράκιας 
1968Περιφρονημένη αγάπη 
1968Τόσα όνειρα στους δρόμους 
1969Αλτ και σ’ έφαγα 
1969Κακός ψυχρός κι ανάποδος 
1969Ξύπνα κορόιδο… 
1969Φοβάται ο Γιάννης το θεριό…. 
1970Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα 
1970Τι κάνει ο άνθρωπος για να ζήση 
1971Ένας υπέροχος άνθρωπος 
1971Αεροσυνοδός 
1971Γράμμος 
1971Θύμιος εναντίον Τσίτσιου 
1971Ο Μανωλιός στην Ευρώπη 
1972Πουλημένες παρθένες 
1972Ο βιολιστής της φάπας
https://youtu.be/SmGCHNbAVpE

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Βέγγος 1927-2011
Επόμενο άρθροΧρόνης Εξαρχάκος 1932-1984

Σχετικές αναρτήσεις

Παναγιώτης Καραβουσιάνος 1908-1973

Ο Παναγιώτης Καραβουσιάνος γεννήθηκε το 1908. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Μέλος του Σ.Ε.Η. από το 1936. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του έπαιξε «πρόζα», συνεργαζόμενος...

Σαντοριναίος Κώστας

Κώστας Σαντοριναίος Ο Κώστας Σαντοριναίος, ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε 1909 στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Έπαιξε σε έργα πρόζας, επιθεωρήσεις και μουσικές κωμωδίες....

Βασίλης Αφεντάκης

Ο Βασίλης Αφεντάκης συνεργάστηκε κατά καιρούς με την «Ελληνική Οπερέτα» του Ι. Παπαϊωάννου.Το 1911 πήρε μέρος στην οπερέτα του Άισλερ «Έρως πριγκίπων» (με τον...

Τελευταίες αναρτήσεις