26 C
Athens
Κατηγορία:

Τζανετάκος Αλέκος

Ο Αλέκος Τζανετάκος ήταν Έλληνας ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και σεναριογράφος. Ήταν ευρύτατα γνωστός και ως “ο καρπαζοεισπράκτορας”, παρατσούκλι που του έδωσε ο κόσμος για τις καρπαζιές που έτρωγε στους κινηματογραφικούς του ρόλους.

Ο Αλέκος Τζανετάκος γεννήθηκε στα Μανιάτικα του Πειραιά το 1937. Έμεινε ορφανός από μικρός και μεγάλωσε με τη μητέρα του και τις τέσσερις αδελφές του στα Μανιάτικα του Πειραιά (Τρεις από τις τέσσερις αδελφές του, η Άννα, η Νινή και η Κάσσυ, ακολούθησαν τα χνάρια του με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Τζάνετ). Τελείωσε νυχτερινό γυμνάσιο στον Πειραιά, δουλεύοντας το πρωί ως μεταλλουργός.

Αλέκος Τζανετάκος

Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν και στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου του Λυκούργου Σταυράκου.
Έκανε ντεμπούτο στο θέατρο το 1957 με τον θίασο των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου στο έργο «Οι δικοί μας άνθρωποι», ενώ με το Περιφερειακό Θέατρο Θεσσαλονίκης του Κώστα Χατζίσκου εμφανίστηκε και σε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου.

Πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη στην κωμωδία του Γρηγόρη Γρηγορίου, “Η αρπαγή της Περσεφόνης” (1961), σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Αργότερα συμμετείχε σε αρκετές ταινίες όπως, “Ο Ηλίας του 16ου”, “Ο μπαμπάς μου ο τεντιμπόις”, “Ο τρελοπενηντάρης”, “Μερικοί το προτιμούν κρύο”, “Νόμος 4000” κ.ά.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αποσύρθηκε από το θέατρο και ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίων για βιντεοταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ίδιος. Ο Τζανετάκος ήταν και οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών παίρνοντας μέρος στα πανελλήνια πρωταθλήματα και αγώνες της εποχής και σημειώνοντας πολλές νίκες.

Λάτρευε τις γυναίκες (17 φορές αρραβωνιάστηκε, όπως είχε δηλώσει, αλλά ποτέ δεν προχώρησε σε γάμο).

Ο Αλέκος Τζανετάκος πέθανε από καρδιακή προσβολή στο «Ιπποκράτειο» της Αθήνας, στις 11 Απριλίου 2010, σε ηλικία 73 ετών. Τον τελευταίο χρόνο της ζωής του αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, εξαιτίας ανευρύσματος αορτής.

Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1956Ο Δράκος
1956Αρπαγή της Περσεφόνης
1959Ο Ηλίας του 16ου
1962Νόμος 4000
1962Η νύφη το ‘σκασε
1962Έγκλημα στην Ομόνοια
1962Αστροναύτες για δέσιμο
1962Οι γυναίκες θέλουν ξύλο
1962Μερικοί το προτιμούν κρύο
1963Ίλιγγος
1963Κάτι να καίει
1963Ένα κορίτσι για δυο
1963Ο κύριος πτέραρχος
1963Ευτυχώς χωρίς δουλειά
1963Ο Θύμιος στη χώρα του στριπτίζ
1964Εγωισμός
1964Η βίλα των οργίων
1964Ένας μεγάλος έρωτας
1965Οι εχθροί
1965Οι αδίστακτοι
1965Κορίτσια για φίλημα
1965Κάνε με πρωθυπουργό
1965Μια τρελή τρελή οικογένεια
1965Ένα Έξυπνο Έξυπνο Μούτρο
1966Ο εξυπνάκιας
1966Η βουλευτίνα
19665.000 ψέμματα
1966Ο μπαμπάς μου ο τέντι μπόις
1966Άνθρωπος για όλες τις δουλειές
1967Η παιχνιδιάρα
1967Ο κόσμος τρελάθηκε
1967Πατέρα κάτσε φρόνιμα
1967Καλώς ήλθε το δολάριο
1967Ένας απένταρος λεφτάς
1967Ο μεθύστακας του λιμανιού
1967Για την καρδιά της ωραίας Ελένης
1967Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης
1968Ο γίγας της Κυψέλης
1968Ο τρελός τα ‘χει 400
1968Η λεωφόρος του μίσους
1968Καπετάν φάντης μπαστούνι
1969Το θύμα
1969Ο μπλοφατζής
1969Ξύπνα κορόιδο
1969Το στραβόξυλο
1969Η ωραία του κουρέα
1969Η νεράιδα και το παλικάρι
1970Ο απίθανος
1970Οι 3 ψεύτες
1970Ο ξεροκέφαλος
1970Οι τέσσερις άσσοι
1970Η τύχη μου τρελάθηκε
1970Δυο τρελλοί και ο ατσίδας
1970Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια
1970Ένας Βέγγος για όλες τις δουλειές
1971Ο αρχιψεύταρος
1971Ο τρελοπενηντάρης
1971Δυο έξυπνα κορόιδα
1971Διακοπές στο Βιετνάμ
1971Εφοπλιστής με το ζόρι
1971Καυτά ψυχρά κι ανάποδα
1971Δυο μοντέρνοι γλεντζέδες
1971Ο παραγιός μου ο ραλίστας
1971Ένας ξένοιαστος παλαβιάρης
1972Αν ήμουν πλούσιος
1972Ένας γαμπρός πολλά ελαφρύς
1972Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί
1976Επαγγελματίες ρεμάλια
1983Αχτύπητα καμάκια
1983Σερίφης ο μηχανοφάγος
1983Ο Παπασούζας φαντομάς
1986Ρόκυ Νο0 το νούμερο
1996Σαπουνόπετρα: Το χρήμα στο λαιμό σας
Προηγούμενο άρθροΣώκου Εκάλη
Επόμενο άρθροΤζιφός Γιώργος

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα