12.7 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Υπάρχει και φιλότιμο: Το σκηνοθετικό λάθος στην ταινία

Aθάνατος ελληνικός κινηματογράφος. Λατρεμένος Λάμπρος Κωνσταντάρας. Κάποιοι...

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα που οδηγούσαν οι σταρ στις ελληνικές ταινίες (βίντεο)

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, ήταν το φυτώριο...

Υπολοχαγός Νατάσσα: Η εκκλησία που γυρίστηκε η σκηνή με τα πολυβόλα

Η ταινία, "Υπολοχαγός Νατάσσα" προβάλλεται κάθε χρόνο...
ΑρχικήHθοποιοίΕκάλη Σώκου 1927-2014

Σχετικές αναρτήσεις

Εκάλη Σώκου 1927-2014

Η Εκάλη Σώκου, πραγματικό όνομα Εκάλη Μπουκογιάννη γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις  20 Ιανουαρίου του 1927 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός. Επέλεξε ως “θεατρικό” όνομα το πατρικό επώνυμο της μητέρας της (Σώκου), καθώς το έβρισκε πιο εύηχο και καλλιτεχνικό από το “Μπουκογιάννη”.

Μετά από μία και μοναδική μικρή συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία στην αρχή της σταδιοδρομίας της, δραστηριοποιήθηκε κατόπιν αποκλειστικά στο χώρο του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, από τα μέσα της δεκαετίας του ’50 ώς και τα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Εκάλη Σώκου 1927-2014
Η Εκάλη Σώκου, ο Κάρολος Κουν, η Ρένη Πιττακή και η Ειρήνη Ιγγλέση, το 1973, στην παρουσίαση του λευκώματος «Θέατρο Τέχνης 1942-1972».

Η οικογένεια Σώκου κατάγεται από τη Δομνίστα Ευρυτανίας, απ’ όπου μετοίκησε στο Αιτωλικό.

Η Ευφροσύνη Σώκου παντρεύτηκε τον έμπορο Παναγιώτη Μπουκογιάννη, γιο πλούσιου κτηματία από το Αγρίνιο. Μετά τη χρεωκοπία του η οικογένεια μετακινήθηκε στην Αθήνα, με τα τέσσερα παιδιά τους, Ανθούλα, Νίκος, Μαρία και Εκάλη να μοιράζονται σε σπίτια στενών συγγενών.

Η Εκάλη ζούσε στο σπίτι του θείου της, Ανδρέα Σώκου, μετέπειτα καθηγητή του Ε.Μ.Π., ο οποίος είχε δουλέψει στο πολεοδομικό σχέδιο της Εκάλης (προαστίου της Αθήνας), εξ ου και είχε προτείνει αυτό το όνομα για τη μικρή ανιψιά του.

Η Εκάλη Σώκου έκανε στενή παρέα με την πρώτη εξαδέλφη της, τη δημοσιογράφο Ροζίτα Σώκου, που ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη.

Εκείνη της έμαθε ξένες γλώσσες, την έπαιρνε μαζί της σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και γενικά ανέλαβε την καλλιέργειά της αφότου ήρθε από την επαρχία. Από την οικογένεια Σώκου πήρε την αγάπη για το θέατρο, ενώ η Ροζίτα της έμαθε τους πρώτους μονολόγους και ποιήματα για να δώσει εξετάσεις στο θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Μετά από ένα μικρό ρολάκι στην κινηματογραφική ταινία αγγλικής παραγωγής “Ραντεβού Στη Μεσόγειο” (“Doctor At Sea”), η πρώτη θεατρική εμφάνιση τηςΕκάλησ Σώκου ήταν το 1955 σε ένα μονόπρακτο του Τενεσί Ουίλιαμς, το “Προς κατεδάφισιν”, όπου έπαιζε τη μικρή Ουίλλυ. Ο Κουν ήθελε να της δώσει τον κύριο ρόλο στα “Οράματα της Σιμόν Μασάρ” του Μπρέχτ, αλλά δεν δέχτηκε η χήρα του συγγραφέα, η οποία υποστήριζε πως η νεαρή ηθοποιός ήταν ακατάλληλη, διότι ο ρόλος πρέπει να παίζεται από έφηβη, σχεδόν παιδί.

Στο Θέατρο Τέχνης υπήρξε πρωταγωνίστρια μόνο στην αρχή της σταδιοδρομίας της (“Προς κατεδάφισιν”, “Αυγουστιάτικο φεγγάρι”). Το μικροκαμωμένο σουλούπι της δεν έκανε για ρόλους “ντάμας”, όμως διέπρεψε σε ρόλους νεαρών κοριτσιών, όπως και σε κωμικούς ρόλους. Στο Θέατρο Τέχνης γνώρισε τον επίσης ηθοποιό Δημήτρη Χατζημάρκο (1919-1978), τον οποίο μετά κι από ενθάρρυνση του ίδιου του Κουν παντρεύτηκε το 1959 αποκτώντας ένα γιο, τον Ανδρέα Κάρολο, που γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1962.

Μετά το θάνατο του συζύγου της (24/2/1978) ηΕκάλη Σώκου παραγκωνίστηκε από τα στελέχη του θιάσου και της δίνονταν μόνο μικροί ρόλοι κι έπειτα καθόλου (ο τελευταίος της – μετά από καιρό – ήταν στο μονόπρακτο “Χαιρετισμούς από τη Μπέρθα”). Ωστόσο παρέμεινε πιστή στο Θέατρο Τέχνης και τις αρχές του ως το τέλος, υποστηρίζοντας ότι “κατά βάθος” ο Κάρολος Κουν της είχε ιδιαίτερη αδυναμία, άσχετα εάν δεν της έδινε ρόλους να παίξει.

Η Εκάλη Σώκου απεβίωσε στην Αθήνα στις 05 Σεπτεμβρίου του 2014.

Εκάλη Σώκου: Εργολαβία

ΈτοςΤίτλος παράστασης
1957Η αυλή των θαυμάτων
1952Η κυρά της θάλασσας
1977Κομμάτια και θρύψαλα
1955Μίλα μου σαν τη βροχή
1965Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ
1977Το φαγκότο
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Πέρσα Βλάχου

Η Πέρσα Βλάχου - Ψάλτη γεννήθηκε στο Μουντούκι της Κέρκυρας το 1905.Από το 1921 εμφανίστηκε σε διάφορα μουσικά θέατρα συνεργαζόμενη με τους θιάσους Κόκκου,...

Κλαίρη Δεληγιάννη

Η Κλαίρη Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη, στη Σχολή Χορού Αλίκης Παπαρρίζου και Φωνητική.Πρωτοεμφανίστηκε στο "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο"....

Μπέμπα Μπλανς 1944-2017

Η Μπέμπα Μπλανς (πραγματικό όνομα, Αγγελική Κωνσταντοπούλου) γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου του 1944 στην Αθήνα και ήταν ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού και περιστασιακή ηθοποιός....

Τελευταίες αναρτήσεις