14.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΝίκος Τσούκας 1935-

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Τσούκας 1935-

Ο Νίκος Τσούκας γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1935 στη Δεσκάτη Γρεβενών. Για τα παιδικά του χρόνια δεν είναι τίποτα γνωστό, ξέρουμε πάντως πως το 1957 καταφτάνει στην Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη, μιας και «τότε, σε αντίθεση με σήμερα, για να γίνεις ηθοποιός και να βγάλεις άδεια επαγγέλματος, έπρεπε να έχεις τελειώσει κάποια σχολή θεάτρου», θυμάται ο ίδιος σε παλιότερη συνέντευξή του.

Πεισμωμένος ο νεαρός ηθοποιός, φέρνει γυροβολιά τα θέατρα της Αθήνας αναζητώντας τον πρώτο του ρόλο. Ας τον ακούσουμε: «Είχα πάρει σβάρνα λοιπόν τα θέατρα, αλλά πέρναγα κάθε μέρα από το θέατρο Παπαϊωάννου, γωνία Καποδιστρίου και Πατησίων, όπου μου είχαν πει ότι ίσως υπήρχε κάποιος ρόλος για μένα. Πήγαινα κάθε πρωί πριν τους ηθοποιούς! Ε, τώρα θες από την επιμονή μου, θες επειδή δεν υπήρχε κάποιος, φτάνει μια μέρα και μου λέει ο Φωτόπουλος να ανέβω να διαβάσω ένα κομμάτι, από έναν ρόλο όπου έπρεπε να υποδυθώ κάποιον 70 χρονών!».

tsoukas nikos

Ο 26αρης Νίκος Τσούκας ανεβαίνει λοιπόν στο σανίδι, διαβάζει τα λόγια του και «με το που με άκουσε, μου λέει ‘‘τι είσαι εσύ ρε παιδί μου! Πινέζα!’’, εννοώντας ‘‘Αυτός είσαι! Καρφώθηκες στο ρόλο’’, και με πήρε». Αυτό ήταν το ντεμπούτο του Νίκου Τσούκα στο σανίδι, στο έργο «Έξω οι κλέφτες», το οποίο θα γυριζόταν αργότερα και ταινία…

Ο Νικόλας, όπως τον φώναζαν στο θέατρο, καθιερώνεται γρήγορα στο σανίδι. Η επόμενη δουλειά του είναι δηλωτική των υποκριτικών του προσόντων: εμφανίζεται δίπλα στην Έλλη Λαμπέτη στη «Μικρή μας πόλη»! Πριν συνεργαστεί τελικά με όλους, από την κυρία Κατερίνα και τον Μουσούρη μέχρι τους Κωνσταντάρα, Καρέζη, Ρηγόπουλο, Αναλυτή, Μουστάκα και τη σταθερή παρτενέρ του σε θέατρο και σινεμά, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Ο ίδιος έβγαζε τώρα καλά λεφτά και ζούσε αξιοπρεπώς από το θέατρο: «Εκεί τα πράγματα ανθούσαν. Δουλεύαμε 11 μήνες το χρόνο. Να φανταστείς, απειλούσε να με χωρίσει η γυναίκα μου επειδή δούλευα τόσο! Αρχίζαμε το Σεπτέμβρη και συνεχίζαμε και το Πάσχα. Δεν υπήρχαν 100 θέατρα όπως σήμερα, υπήρχαν 12 και όλα δούλευαν. Όλο το χρόνο. Με το που τελείωνε το Πάσχα, αρχίζαμε παραστάσεις για το καλοκαίρι. Από το θέατρο ζούσαμε. Το 1971 που δούλευα με την Αλίκη έπαιρνα τότε γύρω στις 11.000 δραχμές, εκεί που ο μέσος μισθός ήταν 1.800».

Ο ελληνικός κινηματογράφος τον ανακάλυψε όμως νωρίς-νωρίς: το ντεμπούτο του θα έρθει ήδη από το 1962 με δύο μάλιστα ταινίες: «Προδομένη αγάπη» και «Η νύφη το ‘σκασε». Τέτοια ήταν η απήχησή του στους μικρούς αρχικά και μεγαλύτερους κατόπιν ρόλους που μέχρι και το 1972 θα έχει εμφανιστεί σε τριάντα ταινίες!

Μερικοί από τους πλέον χαρακτηριστικούς ρόλους του ήταν στις ταινίες «Η βίλλα των οργίων» (1964), «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» (1968), «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» (1969), «Η νεράιδα και το παλληκάρι» (1969), «Το στραβόξυλο» (1969), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Ένα αστείο κορίτσι» (1970), «Η κόρη του ήλιου» (1971) κ.ά.

Τον θυμόμαστε ακόμα στα φιλμ «Ο ανήφορος» (1964), «Μοντέρνα σταχτοπούτα» (1965), «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» (1966), «Τζένη Τζένη» (1966), «Θου Βου, φανερός πράκτωρ 000» (1967), «Το λεβεντόπαιδο» (1969), «Η κόμισσα της φάμπρικας» (1969), «Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα» (1969) και «Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι» (1969).

Στη δεκαετία του 1980 ο Νίκος Τσούκας πήρε μέρος σε δεκάδες βιντεοκασέτες, έπαιξε όμως και στο σελιλόιντ, πρωταγωνιστώντας για παράδειγμα στο «Μια γυναικάρα στα μπουζούκια» (1984) και το «Πονηρός ο βλάχος» (1986) και κρατώντας καλούς ρόλους στο «Βαράτε με κι ας κλαίω» (1981) και το «Στα σαγόνια της εφορίας» (1983).

Τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση θα είναι στο «Ρ20» (2004) του Λάκη Λαζόπουλου, με τον οποίο θα ξανασυνεργαστούν εξάλλου το 2006 στο σίριαλ «Οδός Παραδείσου 7». Για τα δύσκολα, αν και υπέροχα, χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου, ανακαλεί χαρακτηριστικά: «Εκεί, για να παίξεις σε ταινία έπρεπε να πας με δικά σου ρούχα, με δικό σου κοστούμι. Όπως φαντάζεσαι, οι γυναίκες είχαν πιο πολύ πρόβλημα, γιατί έπρεπε, όσο να ’ναι, να είναι ωραίες και με ωραία φορέματα. Αν ήταν μεγάλη η παραγωγή, το πολύ πολύ να μας έδιναν λίγο χαλβά ή ψωμί κι ελιά στα διαλείμματα. Θυμάμαι κάποτε που ο Παπαμιχαήλ μου έσκισε κατά λάθος το πουκάμισο σε μια σκηνή στους ‘‘Φορτουνάκηδες και τους Βροντάκηδες’’ και ήμουν απαρηγόρητος γιατί δεν είχα άλλο».

tsoukas

Εξίσου μακρά ήταν και η καριέρα του στο γυαλί, ξεκινώντας από το σίριαλ «13ο ανακριτικό γραφείο» το 1971 (ΕΙΡΤ). Μετά ήρθε το «Χωρίς ανάσα» (1973 – ΕΙΡΤ) και το «Ταξίδι» το 1976 (ΥΕΝΕΔ), που θα τον καθιερώσει τηλεοπτικά, κάνοντάς τον ακόμα πιο γνωστό. Από τις υπόλοιπες τηλεοπτικές δουλειές του ξεχωρίζουν ο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» (1979 – ΥΕΝΕΔ), το «Πάρκινγκ» (1984 – ΕΡΤ) και οι «Μεν και οι δεν» (1993), ενώ έκανε και μερικά περάσματα από τις «7 θανάσιμες πεθερές» (2004) και την «Πολυκατοικία» (2011).

Διαχρονικά ήπιων τόνων, κρατήθηκε διακριτικά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστός στους πάντες. Είχε εξάλλου καμιά πενηνταριά ταινίες και άλλες τόσες βιντεοκασέτες στο ενεργητικό του και άφηνε τη δουλειά του να μιλά γι’ αυτόν. Συνεντεύξεις έδωσε σπανιότατα και εξίσου σπάνια απασχόλησε τα ΜΜΕ.

Και βέβαια δεν δίνει αυτόγραφα ποτέ! «Μου ζητούν, αλλά λέω “με συγχωρείτε, δεν έχω”. Δεν είμαι σνομπ, το αντίθετο. Αλλά να, δεν καταλαβαίνω, τι κάνω εγώ καλύτερο από σένα; Επειδή έχω κάποια δημοσιότητα; Και λοιπόν; Αυτό που υπερασπίζεσαι πρέπει να το κάνεις τίμια και ωραία. Αυτό μετράει. Η γκλαμουριά δεν μ’ άρεσε ποτέ. Μου αρέσουν τα απλά, ανθρώπινα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά.

Μια από τις τελευταίες του θεατρικές δουλειές ήταν το 2007, όταν έπαιξε στον «Κατά φαντασία ασθενή» του Μολιέρου. Έκτοτε δεν ξέρουμε τι κάνει, όπως ακριβώς το θέλει ο ίδιος δηλαδή…

Νίκος Τσούκας: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1962Η νύφη το ‘σκασε 
1962Το καρπουζάκι 
1963Το μεγάλο μυστικό 
1963Το τεμπελόσκυλο 
1964Η βίλλα των οργίων 
1964Ο ανήφορος 
1965Μοντέρνα Σταχτοπούτα 
1966Η Κόρη μου η Σοσιαλίστρια 
1966Οι κυρίες της αυλής 
1966Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης 
1966Τζένη Τζένη 
1967Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ “000”
1968Η Αρχόντισσα κι’ ο Αλήτης 
1968Ο τσαχπίνης 
1968Ορκίζομαι είμαι αθώα! 
1969Αλτ και σ’ έφαγα 
1969Η Νεράιδα και το Παληκάρι 
1969Η κόμησσα της φάμπρικας 
1969Η ωραία του κουρέα 
1969Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα 
1969Τα Δυο Πόδια σ’ ένα Παπούτσι 
1969Το…θύμα 
1969Το Λεβεντόπαιδο 
1969Το στραβόξυλο 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
19702 τρελλοί κι’ ο ατσίδας
1970Ένα Αστείο Κορίτσι 
1970Ένα μπουζούκι αλλοιώτικο από τ’ άλλα 
1970Μάρθα η γυναίκα του πόνου 
1971Η Κόρη του Ήλιου 
1971Σέργιος και Άννα 
19727 χρόνια γάμου
1972Πως καταντήσαμε Σωτήρη 
1972Υπέροχες νύφες κορόιδα γαμπροί 
1978Η βαλίτσα του παπά 
1979Τζακ ο καβαλλάρης 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1980Καθένας με την τρέλλα του 
1980Μια παπαδιά στα μπουζούκια 
1980Ξεβράκωτος Ρωμιός 
1980Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι 
1981Άγριες κότες 
1981Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ 
1982Εδώ και τώρα αγγούρια 
1982Ο αυτάκιας 
1982Τα σαϊνια 
1983Σιδηρά κυρία 
1983Στα σαγόνια της εφορίας 
1985Μια παπαδιά στα μπουζούκια Νο2
1985Μια Αντωνία… με Φ.Π.Α. 
1985Ο νταβατζής με τα ριγέ σώβρακα 
1985Πω πω μανούλια μάνα μου 
1986Έλα τώρα που λείπει ο άντρας μου 
1986Αντρέα ρούφα… τ’ αυγό σου 
1986Η Μαντόνα από τα Πετράλωνα 
1986Ο βάρβαρος και η Βαρβάρα 
1986Ο παρθενοφάγος 
1986Πονηρός ο βλάχος 
1986Τσαρούχι από τον τόπο σου 
1987Ένας Τρομοκράτης στο Κρεβάτι μου 
1987Έλα Μιμή στον τόπο σου 
1987Ένας βλάχος με γαλλικά και πιάνο 
1987Από σπόντα κερατάς 
1987Δεν κρατιέμαι δεν κρατιέμαι 
1987Η ταβέρνα του Σωκράτη 
1987Λεφτά να φαν κι κότες 
1987Ο νονός 
1987Ο τυχεράκιας 
1987Ολέ ολέ γειά σου Ελλάδα κουρελέ 
1987Της σοφίτας το κάγκελο 
1987Το ‘πε το ‘πε ο παπαγάλος είσαι κόκορας μεγάλος 
1987Τράβα μου μια …φωτογραφία 
1987Χασάπης μόρτης και αλανιάρης 
1988Από κοτάς…. Κοσκωτάς 
1988Βλαχοδυναστεία Νο1
1988Ιχθυοπωλείον “Φάτε μάτια ψάρια” 
1989Βλαχοδυναστεία Νο2
1989Γαμπρός εδώ και τώρα 
1989Κλέψαν τα δις την κάλπη να δεις 
1989Ο άνθρωπος που θα γινόταν κερατάς 
1989Ο τελευταίος τίμιος Ρωμιός 
1989Ο τρίγαμος 
2004Ρ 20
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1971|197113ο ανακριτικό γραφείοΕΙΡΤ
1972|1972Οικογένεια Ταμτούρλα ΕΙΡΤ
1973|1973Χωρίς ανάσα ΕΙΡΤ 
1976|1976Το Ταξίδι ΥΕΝΕΔ
1977|1977Εύθυμες ιστορίες ΕΡΤ
1977|1977Πορφύρα και Αίμα ΥΕΝΕΔ
1979|1979Συνταγματάρχης Λιάπκιν ΥΕΝΕΔ
1984|1984Το πάρκινγκ ΕΡΤ
1993|1993Όταν ήμουν δάσκαλος ΕΤ1
1993|1993Οι μεν και οι δεν ΑΝΤ1
1995|1995Τζιν και Τσέρρυ Mega
2004|20047 θανάσιμες πεθερέςMega
2006|2006Οδός Παραδείσου 7Alpha
2011|2011Η πολυκατοικίαMega
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1966Η κόμισσα της φάμπρικας 
1969Αυτό Που Ξέρει Κάθε Γυναίκα 
1975Τσάτσοι-Μπίτσοι-Κώτσοι 
1976Ευτυχέστα κι άστα 
1976Στη φωλιά του κούκου 
1992Ελλάς Ελλήνων νηστικών
1993Δώσε τούρτα στο λαό 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΤσιάνος Κώστας
Επόμενο άρθροΦέρμης Γιάννης

Σχετικές αναρτήσεις

Γιάννης Μπέζος 1956-

Ο Γιάννης Μπέζος γεννήθηκε  στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου του 1956. Έχει συμμετάσχει σε σειρά παραστάσεων στην τηλεόραση και το θέατρο, όπου έχει καθιερωθεί...

Ζιάγκος Νίκος

Ο Νίκος Ζιάγκος γεννήθηκε το 1956. Ξεκίνησε ως φωτογράφος,συνέχισε ως μοντέλο, έπειτα ως ηθοποιός σπουδάζοντας στη σχολή του Πέλου Κατσέλη  και τέλος ως παρουσιαστής...

Λάσκος Ορέστης

Ο Ορέστης Λάσκος  ήταν Έλληνας ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ποιητής και θεατρικός επιχειρηματίας. Ήταν αδελφός του ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Βασίλη Λάσκου, αξιωματικού του...

Τελευταίες αναρτήσεις