25.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΒασίλης Κανάκης 1924-2009

Σχετικές αναρτήσεις

Βασίλης Κανάκης 1924-2009

Ο Βασίλης Κανάκης γεννημένος το 1924, σπούδασε, σε χρόνους δύσκολους, με βασικό δάσκαλο τον Δημήτρη Ροντήρη στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου από την οποία αποφοίτησε το 1947. Στο Εθνικό έπαιζε, μαθητής της σχολής ακόμα, βουβούς ρόλους από το 1945, όπωςέλεγε ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε δώσει στα «ΝΕΑ» στις 22 Ιουνίου του 1999. Στο αρχείο της ιστοσελίδας του Εθνικού το όνομά του πρωτοαναφέρεται τη σεζόν 1946-47 στον «Ρουί Μπλας» του Ουγκό που ανέβασε ο Ροντήρης.

Πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση, και πάλι με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ροντήρη, στον σαιξπηρικό «Ριχάρδο Β΄» την αμέσως επόμενη χρονιά με τρεις μικρούς ρόλους. Δεν θα ξεκουνήσει από το Εθνικό. Ψηλός, γεροδεμένος, μελαχρινός, ανδροπρεπής- ωραίος άντρας-, με έξοχη φωνή και άρθρωση, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 αναδεικνύεται σιγά σιγά σε πρωταγωνιστή για να φτάσει στην πρώτη γραμμή της ιεραρχίας του Εθνικού διαπρέποντας κυρίως στο αρχαίο δράμα.

Εκατόν εξήντα μία παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε μετράει το αρχείο του Εθνικού- 42 ρόλους σε 31 αρχαία δράματα και 200 παραστάσεις επί 32 καλοκαίρια μόνο στην Επίδαυρο μέτραγε ο ίδιος. Και τι δεν έπαιξε! Αίγισθο και αργότερα Αγαμέμνονα στην «Ορέστεια», Αγαμέμνονα στην «Εκάβη», Αχιλλέα στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», Αιγέα και αργότερα Ιάσονα αλλά και Κρέοντα στη «Μήδεια», Ηρακλή και αργότερα Αισχύλο στους «Βατράχους», Θησέα στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» και στις «Ικέτιδες, Τεύκρο στον «Αίαντα», Πενθέα, Διόνυσο και προς το τέλος Τειρεσία στις «Βάκχες».

Επίσης τον Μενέλαο στην «Ανδρομάχη», στον «Ορέστη», στις «Τρωαδίτισσες» και στην «Ελένη», Ρανκ στο «Σπίτι της κούκλας», Μακντόφ στον «Μάκβεθ», Ηρακλή στον «Φιλοκτήτη» και στις «Τραχίνιες», Έκτορα στον «Ρήσο», Λοπάχιν στον «Βυσσινόκηπο», Πρόσπερο στην «Τρικυμία», Δημοφώντα στους «Ηρακλείδες», Λέστερ στη «Μαρία Στούαρτ», Αλβάρο στο «Τριαντάφυλλο στο στήθος», Ξέρξη στους «Πέρσες», Κρέοντα στον «Οιδίποδα τύραννο» και στις «Φοίνισσες», Πλάτωνα στους «Φοιτητές», Μενβέντιεφ «Στον βυθό», Ορέστη στην «Ιφιγένεια εν Ταύροις», Στρατηγό στη «Χαρτοπαίχτρα», Τζακ στο «Άσυλο του Ντέιβιντ Στόρεϊ- τον θεωρούσε από τους σημαντικότερους ρόλους του-.

Ο τελευταίος του ήταν ο Συνταγματάρχης στη «Σονάτα των φαντασμάτων» του Στρίντμπεργκ την άνοιξη του 1986. Δεν είχε ξαναπαίξει έκτοτε.

Ο Βασίλης Κανάκης είχε κάνει και μερικές ταινίες: «Αδούλωτοι σκλάβοι», «Ερωτικό ταξίδι», «Στουρνάρα 288», ενώ δίδασκε για πολλά χρόνια υποκριτική. Άνθρωπος ζεστός, πληθωρικός, το 1999 επανήλθε στο προσκήνιο με ένα βιβλίο 640 σελίδων μεγάλου σχήματος: «Εθνικό Θέατρο- Εξήντα χρόνια σκηνή και παρασκήνιο». Πέθανε στις 15 Οκτωβρίου 2009 και τάφηκε στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Βασίλης Κανάκης: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1946Αδούλωτοι σκλάβοι 
1949Ερωτικό ταξείδι 
1958Ο άνθρωπος του τραίνου 
1959Αμαρυλλίς, το κορίτσι της αγάπης 
1959Η λίμνη των στεναγμών 
1959Καραγκιόζης: Ο Αδικημένος της Ζωής 
1959Μπουμπουλίνα 
1959Ο Αλή πασάς και η κυρά Φροσύνη 
1959Φτώχεια και αριστοκρατία 
1960Έγκλημα στο Κολωνάκι 
1960Η αυγή του θριάμβου 
1960Νύχτες στο Μιραμάρε 
1960Χίλιες παρά μια νύχτες 
1962Ηλέκτρα 
1964Δίψα για ζωή 
1965Το Λάθος 
1989Αθώος ή ένοχος; 
ΈτοςΤίτλος παράστασης
1947Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος 
1947Ρουί Μπλας 
1948Ο κουρεύς της Σεβίλλης 
1954Το Αστέρι της Σεβίλλης 
1955Άμλετ 
1955Οιδίπους Τύραννος 
1955Οιδίπους Τύραννος 
1958Οιδίπους Τύραννος 
1958Οιδίπους Τύραννος 
1960Ηρακλής Μαινόμενος 
1963Κροίσος 
1963Το Όνειρο 
1965Οιδίπους Τύραννος 
1966Οιδίπους Τύραννος 
1967Φιλοκτήτης 
1968Καινούργια Ζωή 
1969Βάκχαι 
1970Ηρακλείδες 
1971Μήδεια 
1973Οιδίπους Τύραννος 
1979Ο υπάλληλος 

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΦάνης Καμπάνης 1916-
Επόμενο άρθροΚαντιώτης Εμμανουήλ

Σχετικές αναρτήσεις

Νίκος Ξανθόπουλος 1934-

Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι ένας από τους δημοφιλέστερους έλληνες ηθοποιούς. Το «Παιδί του Λαού», όπως αποκαλείται, πρωταγωνίστησε σε ταινίες μελό τη δεκαετία του ’60,...

Αλέκος Δεληγιάννης 1915-1980

Ο Αλέκος Δεληγιάννης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1915 και έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιουνίου του 1980. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου...

Θειόπουλος Μίμης

Ο Μίμης Θειόπουλος γεννήθηκε το 1929. Ερμήνευε πάντα πολύ μικρούς ρόλους στις ταινίες που συμμετείχε, ενώ στις βιντεοταινίες, έπαιζε περισσότερο. Ήταν πετυχημένος στιχουργός και...

Τελευταίες αναρτήσεις