13.5 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΚώστας Καρράς 1936-2012

Σχετικές αναρτήσεις

Κώστας Καρράς 1936-2012

Ο Κώστας Καρράς ήταν από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου. Διέγραψε σπουδαία καριέρα, διακρινόμενος για την ικανότητά του να ερμηνεύει με την ίδια ευκολία και με μεγάλη επιτυχία εντελώς διαφορετικούς ρόλους σε δράματα και κωμωδίες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Ιουνίου του 1936 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Λονδίνο και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ήταν απόφοιτος της Royal Academy of Arts του Λονδίνου.

Το 1963 ο Κώστας Καρράς αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στην «Ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι. Τότε ξεκίνησε την επιτυχημένη του συνεργασία με την Έλλη Λαμπέτη με την οποία διατηρούσε σχέση και εμφανίστηκε μεταξύ άλλων και σε έργα όπως «Γυμνοί στο Πάρκο» του Νιλ Σάιμον (Neil Simon’s “Barefoot in the Park”) (στο ρόλο του Paul Parker) και στο “Λεωφορείον ο Πόθος” του Τένεσι Ουίλιαμς (στο ρόλο του Κοβάλσκι).

karras kostas

Από τότε ο Κώστας Καρράς δημιούργησε δικά του θεατρικά σχήματα και σημείωσε προσωπική επιτυχία στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ και στο «Blithe Spirit» του Νόελ Κάουαρντ (ως Charles).

Σημαντική είναι η συνεισφορά του ως ηθοποιού στον ελληνικό κινηματογράφο, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961. Η καλύτερή του ωστόσο κινηματογραφική εμφάνιση θεωρείται ο ρόλος του Μενέλαου στην “Ιφιγένεια” του Μιχάλη Κακογιάννη (1977). Στην ελληνική τηλεόραση πρωταγωνίστησε με μεγάλη επιτυχία σε πολλά σίριαλ.

Από το 2000 μέχρι το 2007 ο Κώστας Καρράς ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Μπαρούτσου και είχε έναν γιο, τον Βασίλη.

Υπήρξε επίτιμος πρόεδρος στο «Χαμόγελο του παιδιού» από το 1994. Διοργάνωσε τον πρώτο διεθνή έρανο για τα θύματα του πολέμου της Βοσνίας. Επανειλημμένως έδωσε παραστάσεις για την ενίσχυση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Βραβεύθηκε από πολλές οργανώσεις και συλλόγους για την κοινωνική και ανθρωπιστική του δράση (Λάιονς, Χαμόγελο του Παιδιού, Δήμοι και Κοινότητες).

Από τον Ιούλιο του 2000 ο Κώστας Καρράς ήταν υπεύθυνος του κλάδου Πολιτιστικής κίνησης της Ν.Δ. πολιτιστικών σωματείων και οικονομικών του Πολιτισμού. Σύμφωνα με αναφορά που διέρρευσε μέσω της Wikileaks συμμετείχε στην ετήσια συνάντηση της λέσχης Μπίλντερμπεργκ το 1980.

Ο Κώστας Καρράς απεβίωσε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου του 2012 έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Κώστας Καρράς: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1957Ροκ εν ρολ 
1961Ποιά είναι η Μαργαρίτα 
1964Ένα παιδί χωρίς όνομα 
1964Δίψα για ζωή 
1964Δις διευθυντής 
1964Μια εβδομάδα στον παράδεισο 
1964Νυχτοπερπατήματα 
1964Ορφανή στους Πέντε Δρόμους 
1965Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές 
1965Οι Καταφρονεμένοι 
1965Πικρή ζωή 
1965Υιέ μου… Υιέ μου… 
1966Ο αδελφός μου ο λόρδος 
1967Η γόησσα 
1967Ο εμποράκος 
1968Βυζαντινή ραψωδία 
1968Επιχείρησις Απόλλων 
1968Λάουρα 
1968Μια μέρα ο πατέρας μου 
1968Πολύ Αργά για Δάκρυα 
1969Γιατί με πρόδωσες 
1969Εικοσιτέσσερις ώρες ζωντοχήρα 
1969Ζαβολιές 
1969Η δίκη ενός αθώου 
1969Η παριζιάνα 
1969Θυμήσου αγάπη μου 
ΈτοςΤίτλος ταινίας
1970Εν ονόματι του νόμου 
1970Η ανταρσία των 10
1970Υπολοχαγός Νατάσσα 
1971Αυτοί που ξέχασαν τον όρκο τους 
1971Η Κόρη του Ήλιου 
1971Κάθε ναυάγιο και μια κόλασι 
1971Ο Δρόμος των Ηρώων 
1972Αιχμάλωτοι του μίσους 
1972Η Μεσόγειος φλέγεται 
1977Ιφιγένεια 
1981Τα καμάκια 
1985Θυμήσου τον Σεπτέμβρη 
1986Καρέ του έρωτα 
1989Ο σύντροφος και ο μπάτσος 
1989Φτωχός αλλά τίμιος 
ΈτοςΤίτλος σειράςΚανάλι
1970|1970Το Σπίτι με το Φοίνικα ΥΕΝΕΔ
1971|197113ο ανακριτικό γραφείοΕΙΡΤ
1973|1973Εν τούτω νίκα ΥΕΝΕΔ
1976|1976Σκοτεινές Δυνάμεις ΕΡΤ
1977|1977Η θεατρίνα ΕΡΤ
1978|1978Τρεις στο γύρο ΥΕΝΕΔ 
1981|1981Ελληνικές κωμωδίες: Μπάμπης και Μπαμπίνος ΥΕΝΕΔ
1987|1987Ο Βαγιάννης ξανακτυπά ΕΡΤ2
1991|1991Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης: Ήταν ένα Ροκ ‘n Ρολ ΑΝΤ1
1992|1992Είμαι ο…. πρωθυπουργός ΑΝΤ1
1993|1993Ο δεύτερος άνθρωπος ΕΤ1
1993|1993Ο χήρος η χήρα και τα χειρότερα ΑΝΤ1
1994|1994Το γελοίον του πράγματος: Πρόσωπο με πρόσωπο ΑΝΤ1
1995|1995Πάτερ ημών ΑΝΤ1
1999|1999Μπαμ μπαμπάς και μπέμπα ΑΝΤ1

Ευχαριστούμε πολύ το greekactor.blogspot.com για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Ορέστης Μακρής (1899-1975)

Ο Ορέστης Μακρής ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και τενόρος της οπερέτας. Ήταν από τις εμβληματικότερες θεατρικές φυσιογνωμίες και ένα υπόδειγμα οικογενειάρχη...

Πέτρος Λοχαΐτης 1933-1976

Ο Πέτρος Λοχαΐτης γεννήθηκε το 1933, έγινε γνωστός στο κοινό από τους δεύτερους ρόλους που ερμήνευε κυρίως σε ταινίες με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.Οι...

Παπαματθαίου Τάκης

Ο Τάκης  Παπαματθαίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Παίζει ανελλιπώς στο θέατρο συμμετέχοντας σε πενήντα περίπου...

Τελευταίες αναρτήσεις