Οι δύο ταινίες που ήταν συμπρωταγωνιστές ο Βέγγος με τον Σταυρίδη

oi dosatzides
oi dosatzides
Advertisement

Βλέποντας και ξαναβλέποντας τις παλιές, ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιέται κανείς «γιατί ο τάδε και ο δείνα ηθοποιός δεν έπαιξαν περισσότερες ταινίες μαζί, αφού η χημεία τους είναι εξαιρετική;».

Advertisement

Την απάντηση σαφώς και δεν μπορεί να τη δώσει κάποιος με κατηγορηματικό τρόπο, δεδομένου ότι τα στοιχεία που θα βοηθούσαν σε αυτή, έχουν χαθεί στο βάθος του χρόνου. Όσες φορές όμως κι αν είδαμε μαζί σε ταινίες τον Θανάση Βέγγο και τον Νίκο Σταυρίδη, πάντα έχουμε την ίδια απορία: Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αυτοί σπουδαίοι ηθοποιοί έχουν συνυπάρξει σε 6 ταινίες.

Συμπρωταγωνιστές όμως ήταν μόνο σε δύο. Η αρχή έγινε το 1959 με τους «Δοσατζήδες» και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, το 1962, στην κωμωδία του Κώστα Ανδρίτσου «Ευτυχώς Τρελάθηκα». Και στις δύο περιπτώσεις, η συνεργασία τους ήταν άψογη και το αποτέλεσμα πραγματικά πολύ καλό.

Η ταινία «Οι δοσατζήδες» που γυρίστηκε από την Ορίζων Φιλμ, με διανομή από την Καραγιάννης-Καρατζόπουλος ήταν ένα σπουδαίο δείγμα των ικανοτήτων των δύο ηθοποιών. Είναι μοναδικός ο τρόπος που με τις ερμηνείες τους περνούν τον θεατή από το γέλιο, στη λύπη και στον προβληματισμό. «Ανθρώπινη νεορεαλιστική κωμωδία» χαρακτηρίστηκε η ταινία. Η προσωπική μας άποψη είναι ότι ήταν κάτι πολύ περισσότερο.

Η υπόθεση ήταν η εξής:

Ο Γρηγόρης Πασπάτης και ο Θωμάς Καλαφάτης είναι φίλοι καρδιακοί και αποφασίζουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση. Αγοράζουν εμπόρευμα από τον κύριο Γιώργο και με την μοτοσικλέτα-πολυκατάστημα γυρίζουν την Αθήνα, πουλώντας με δόσεις. Έχουν σχεδόν ξεπουλήσει, όμως δεν έχουν ούτε μια δραχμή. Αποφασίζουν να αρχίσουν να μαζεύουν τις δόσεις. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όπως τα περίμεναν, αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

Οργανώνονται καλύτερα και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Η κατάσταση χειροτερεύει όταν η μοτοσυκλέτα-μαγαζί τους χάνεται. Οι δυσάρεστες καταστάσεις που δημιουργούνται ωθούν τους δυο φίλους στο χωρισμό. Αυτό όμως δεν θα συμβεί, αφού την τελευταία στιγμή, η μοτοσυκλέτα βρίσκεται κατεστραμμένη στο σταθμό Λαρίσης και αυτό θεωρείται από αυτούς ως σημάδι ότι δεν πρέπει να χωρίσουν.

Έτσι αποφασίζουν να προσπαθήσουν ξανά και τα καταφέρνουν. Μοναδική η σκηνή στο σταθμό Λαρίσης που οι δύο φίλοι βρίσκουν κατεστραμμένη τη μηχανή τους. Η αίσθηση της χαρμολύπης βρίσκει ίσως την καλύτερη αποτύπωσή της, προκαλώντας συγκίνηση.

Στην ταινία εκτός από το δίδυμο Βέγγου-Σταυρίδη εμφανίζονται οι Αλέκα Στρατηγού, Λέλα Πατρικίου, Γιάννης Σπαρίδης, Άλκηστις Γάσπαρη, Κούλης Στολίγκας, Ράλλης Αγγελίδης, Βιολέττα Σούλη, Καίτη Πασά. Η σκηνοθεσία ήταν του Βασίλη Γεωργιάδη, σε σενάριο Ναπολέων Ελευθερίου. Η μουσική ήταν του Χρήστου Μουραμπά. Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1958-1959 και έκοψε 16.465 εισιτήρια, ερχόμενη 24η σε 51 ταινίες της σεζόν.

Μάλιστα, επανακυκλοφόρησε από την εταιρεία “Αθήνα Φιλμ” του Θανάση Σύλια, σχεδόν μια δεκαετία μετά την αρχική της κυκλοφορία, όταν ο Βέγγος είχε γίνει πια πρώτο όνομα.

Προηγούμενο άρθροΌταν ο δρόμος της Τρούμπας δημιουργήθηκε στα στούντιο
Επόμενο άρθροΓιατί τον δρόμο με τις ακακίες δεν έχουν προβάλλει ποτέ