Γιατί τον δρόμο με τις ακακίες δεν έχουν προβάλλει ποτέ

Advertisement

«Ο δρόμος με τις ακακίες» αποτελεί μια από τις σπανιότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και ειδικότερα της Finos Film, την οποία τα ελληνικά ιδιωτικά κανάλια δεν έχουν προβάλλει ποτέ.

Advertisement

Κι όμως πρόκειται για εξαιρετική ταινία, γυρισμένη το 1954, με σπουδαίους ηθοποιούς και με ένα ευρηματικό σενάριο. Δημιουργός της ήταν ο Δημήτρης Ιωαννόπουλος, ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και τη σκηνοθεσία. Μάλιστα, δεν επρόκειτο για την πρώτη του συνεργασία με τον Φίνο, αφού είχε προηγηθεί το 1942, εν μέσω γερμανικής κατοχής, η ταινία «Η φωνή της καρδιάς», με πρωταγωνιστή τον Αιμίλιο Βεάκη. Ο Ιωαννόπουλος, μετά την «Φωνή της καρδιάς» έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ.

Με την επιστροφή του στην χώρα μας, συνεργάστηκε αμέσως με τον Φίνο, γυρίζοντας τη συγκεκριμένη ταινία. Πρωταγωνιστές της ήταν η Αντιγόνη Βαλάκου και ο Μάνος Κατράκης. Η υπόθεση ήταν η εξής, σύμφωνα με την Finos Film: Μια έντιμη και αισθαντική κοπέλα που ζει με τη γιαγιά της, η Λένα Πετρή, ανακαλύπτει ότι ο άνθρωπος τον οποίο αγαπούσε την ξεγέλασε με ποταπό τρόπο.

Απογοητευμένη πέφτει στις ρόδες ενός αυτοκινήτου και βαριά τραυματισμένη, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, όπου σώζεται χάρη στην επιτυχή χειρουργική επέμβαση του γιατρού Βρανά. Όταν η Λένα γίνεται καλά, ερωτεύεται τον γιατρό Βρανά, αναγκάζεται όμως να πνίξει τα αισθήματά της καθώς μαθαίνει ότι αυτός είναι αρραβωνιασμένος με μια αδίστακτη αριβίστρια, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανεβεί τις κοινωνικές κλίμακες. Ένας δημοσιογράφος, όμως, που γνωρίζει καλά τα της κοσμικής ζωής της Αθήνας, βοηθάει την Λένα να σμίξει με τον Βρανά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ταινία παρουσιάζουν τα εξωτερικά γυρίσματα, με δρόμους και σοκάκια της παλιάς Αθήνας, αλλά και η εμφάνιση του Μάνου Κατράκη, ο οποίος εμφανίζεται σε μέση ηλικία, ή καλύτερα σε μικρότερη ηλικία από αυτές που τον είχαμε συνηθίσει στις ταινίες της δεκαετίας του 1960.

Μαζί με τους Βαλάκου-Κατράκη, στην ταινία πρωταγωνιστούσαν ακόμα οι Χριστίνα Καλογερίκου, Καίτη Πάνου (ήταν η αγαπημένη του Ιωαννόπουλου, που την είχε μαζί του στις ταινίες που σκηνοθετούσε), Τζόλυ Γαρμπή, Νίκος Ματθαίος, Ελένη Ζαφειρίου, Αλίκη Γεωργούλη, Γιάννης Αποστολίδης, Νίκος Βλαχόπουλος, Γιώργος Πλουτής, Τάσος Κατραπάς, Μαρία Βούλγαρη, Δημήτρης Σκλάβος, Γιάννης Πελεκούδας, Ιωάννα Τρικάκη, Μαρία Μανιάτη, Μίρκα Αβαταγγέλου, Γιώργος Λαμπράκης, Κώστας Ντίνος, Αγνή Βλάχου. Η μουσική ήταν του Μάνου Χατζηδάκι, η φωτογραφία του Αριστείδη Καρύδη-Φουκς, η σκηνογραφία του Μάρκου Ζέρβα και το μοντάζ του -μοντέρ τότε-, Ντίνου Κατσουρίδη.

Όπως φαίνεται λοιπόν, οι συντελεστές της ταινίας ήταν μεγάλα ονόματα, είτε επρόκειτο για ηθοποιούς, είτε για τεχνικούς. Ωστόσο, το κοινό δεν ανέδειξε εμπορικά την ταινία, αφού στην πρώτη της προβολή σε Αθήνα-Πειραιά έκοψε μόλις 21.780 εισιτήρια και βρέθηκε στην 11η θέση ανάμεσα στις μόλις 14 που προβλήθηκαν τη σεζόν 1954-1955.

Η πρεμιέρα της έγινε στις 8 Νοεμβρίου του 1954. Κατά τη γνώμη μας πρόκειται για μια ταινία εξαιρετικής ηθογραφικής διάστασης, αλλά με καταστάσεις που ίσως σήμερα μας φαίνονται ανόητες και ανίκανες να δημιουργήσουν τις εντάσεις που δημιούργησαν στους ήρωες της ταινίες. Ίσως γιατί η σημερινή πραγματικότητα μας έχει εθίσει στις υπερβολές και στις αποκλίσεις πάσης φύσεως…

Προηγούμενο άρθροΟι δύο ταινίες που ήταν συμπρωταγωνιστές ο Βέγγος με τον Σταυρίδη
Επόμενο άρθροΓνώριζες ότι Μέρος 3ο