Τα ιδιωτικά κανάλια των 90s και οι cult εκπομπές τους

ιδιωτικά κανάλια
Advertisement

Τα κανάλια των 90s

Advertisement

Η ιδιωτική τηλεόραση έχει μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής της και όπως όλα δείχνουν και την πιο δύσκολη, καθώς έχει περιέλθει σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του άλλοτε κραταιού Mega Channel, που κινδυνεύει ακόμη και με λουκέτο. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο καθώς δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, μικρής και μεγάλης εμβέλειας, έχουν κλείσει αυτά τα 28 χρόνια που υπάρχει η ιδιωτική τηλεόραση. Ας θυμηθούμε μερικά…

New Channel

Ήταν το τρίτο ιδιωτικό κανάλι που πήρε άδεια μετά το Mega και τον ΑΝΤ1 και σίγουρα το πιο cult από τα λεγόμενα μεγάλα. Από εκεί ξεκίνησε η πρώτη εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, καθώς και η πρώτη life style με τον Δημήτρη Παπανώτα. Μεγάλες στιγμές του καναλιού η εκπομπή «Χρυσό Κουφέτο» και βέβαια το θρυλικό «Ερωτοδικείο» με την Βίκυ Μιχαλονάκου, τον Πέτρο Λεουτσάκο και την Πέπη Τσεσμελή. Το κανάλι έκλεισε το 2000, μετονομάστηκε σε Tempo TV για να κλείσει και αυτό το 2003.

ΚΑΝΑΛΙ 29

Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις εκπομπές του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου από τη συχνότητα του Μάκη Κουρή, η οποία υποστήριζε απροκάλυπτα το ΠΑΣΟΚ.
Cult εκπομπή η «Κάμερα Αλήθεια» με τον ηθοποιό Βασίλη Μπουγιουκλάκη να βγαίνει στους δρόμους και στις λαϊκές και να συνομιλεί με τον κόσμο.

SEVEN X

Σημαντικός τηλεοπτικός σταθμός στα 90ς, ίσως ο καλύτερος από τους λεγόμενους μικρούς. Εξέπεμπε από το 1989 μέχρι και το 2006. Το πρόγραμμά του απαρτίζονταν από μουσικές εκπομπές καθώς και για τον πολιτισμό και την τέχνη. Επίσης έβαζε κάθε βράδυ κλασικές ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Από αυτή τη συχνότητα παρουσίαζε τις θρυλικές εκπομπές της η μεγάλη Μαλβίνα Κάραλη.

ALTER

Η τελευταία περίπτωση μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού που έκλεισε. Ξεκίνησε το 2000 παίρνοντας τη συχνότητα από το ΚΑΝΑΛΙ 5, το 2011 έγινε κατάληψη από τους εργαζόμενους που ήταν απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο και το 2013 έκλεισε. Από το κανάλι πέρασαν μεγάλα ονόματα της δημοσιογραφίας όπως ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Νίκος Κακαουνάκης, ο Νίκος Ευαγγελάτος και άλλοι. Cult εκπομπή το «Show Biz» του Βασίλη Δρυμούση με πολλές γνωστές γυναικείες παρουσίες στο πάνελ του.

TV MAGIC

Ξεκίνησε να εκπέμπει το 1992 και τα πρώτα χρόνια ήταν ο ορισμός της Greek trash TV με το «Φτυάρι», την μεταμεσονύχτια εκπομπή του «Εθνικού Σταρ», Αντρέα Ευαγγελόπουλου.
Το «Γωγουλίνι» Γωγώ Γαρυφαλλου, πριν μπει στο «The Wall» ήταν γνωστή στο αθηναϊκό και πειραϊκό κοινό καθώς παρουσίαζε μεταμεσονύκτια εκπομπή στο TV Magic.
Από το 2000 και μετά το κανάλι αγόρασε ο Σωκράτης Κόκκαλης και πλέον απέκτησε εκπομπές αθλητικού περιεχομένου και γύρω από τον Ολυμπιακό. Και βέβαια την εκπομπή ΘΥΡΑ 7 με τον Τάκη Τσουκαλά.

ΤΗΛΕΤΩΡΑ

Ακόμη ένα cult κανάλι της εποχής. Άνηκε στον Γρηγόρη Μιχαλόπουλο ο οποίος είχε δικό του talk show και σχολίαζε τα τεκταινόμενα της εποχής. Για να καταλάβετε είχε εκπομπές του στυλ «Γιογκα και δαιμονισμός»…

ΚΑΝΑΛΙ 67

Το κανάλι του Βασίλη Λεβέντη που μοίραζε κατάρες και καρκίνους στους πολιτικούς του αντιπάλους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων στα καλύτερά του, πολλά χρόνια προτού μπει στη Βουλή.

ΙΤΑ 8 (Το κανάλι του Λεωνίδα)

Λειτούργησε από το 1989 μέχρι και το 1994 και έγινε γνωστό για τις αισθησιακές ταινίες που έδειχνε μετά τις 12 το βράδυ. Για αυτό τον λόγο προσπάθησαν πολλές φορές να τον κλείσουν, χωρίς όμως επιτυχία. Ο σταθμός ανήκε στον καταστηματάρχη με είδη εξοπλισμού εστίασης Λεωνίδα Τούντα. Ο Λεωνίδας είχε κατάστημα στην Ιερά Οδό και πουλούσε εξοπλισμούς για ψησταριές ενώ διατηρούσε σχέση με την τραγουδίστρια Άννα Μαρώνη η οποία είχε και δική της εκπομπή στον σταθμό.

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης 
Προηγούμενο άρθροΑσπρόμαυρη Χαρούμενη Κυριακή
Επόμενο άρθροΗ ταπεινότητα των σπουδαίων καλλιτεχνών μας