16.5 C
Athens

Γκιωνάκης Γιάννης

Παρόμοια αρθρα

Ο μεγάλος έλληνας κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Σεπτεμβρίου 1922. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, θέλοντας να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την Ιατρική για να γίνει ηθοποιός και τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν.

Γκιωνάκης Γιάννης

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1944, στην παράσταση «Τελευταίος Ασπροκόρακας». Ακολούθησαν ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχωφ, ο «Βυθός» και «Η Ζωή ξαναρχίζει», ενώ μεγάλες θεατρικές επιτυχίες του ήταν η «Σπασμένη Στάμνα» του Κλάιστ, ο «Κοριός» του Μαγιακόφσκι, σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολωμού και ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου. Επίσης, υπήρξε κλασσικός ερμηνευτής του Ψαθά, του Σακελάριου και του Γιαννακόπουλου.

Στην επιθεώρηση εμφανίστηκε στον «Έγκμοντ», τον «Πειρασμό», το «Βίρα τις άγκυρες», «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται», «Καινούργια Αθήνα», «Άνθρωποι του ’60», «Ζητείται τεμπέλης» και άλλα.

Στον ελληνικό κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο του το 1946, στο «Παπούτσι από τον τόπο σου». Ως τα μέσα της δεκαετία του ’80 ακολούθησαν άλλες 100 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: «Το κορίτσι με τα παραμύθια» (1957), «Παιδί του δρόμου» (1957), «Τα κίτρινα γάντια» (1960), «Η ωραία του κουρέα» (1969), «Ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα» (1971), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» (1972).

Αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στην ταινία, “Τα κίτρινα γάντια” ως «Μπρίλης».

Τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ακολούθησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τον τελευταίο μήνα της ζωής του η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση.

Έσβησε το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου 2002 στο νοσοκομείο “Λευκός Σταυρός” από μόλυνση του αναπνευστικού.

Κηδεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2002 από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πολλών συναδέλφων του και απλού κόσμου.

Κόρη του είναι η ηθοποιός Πωλίνα Γκιωνάκη.

Φιλμογραφία

Ένας Μπόμπος στα θρανία (1989)
Αχ! αυτός ο άντρας μου (1989)
Ο αυτάκιας (1988)
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα (1987)
Ο Ρόκυ (1986)
Ιππότης της λιγούρας (1985)
Μια γυναικάρα στα μπουζούκια (1985)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα Νο3 (1984)
Ροκάκιας την ημέρα το βράδυ καμαριέρα (1984)
Γύφτικη κομπανία (1983)
Ο παπασούζας (1983)
Μια παπαδιά στα μπουζούκια (1983)
Δώστε την τσόντα στον Λαό (1983)
Ρόδα τσάντα & κοπάνα νο2 (1983)
Σερίφης ο μηχανοφάγος (1983)
Ρόδα τσάντα και κοπάνα (1982)
Κορόιδο Ρωμιέ!.. (1981)
Τροχονόμος… Βαρβάρα (1981)
Γεύση από Ελλάδα (1980)
Τα λιονταράκια (1974)
Αέρα! Αέρα! Αέρα! (1972)
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα! (1972)
Ένα αγόρι… αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα (1971)
Η κρεββατομουρμούρα (1971)
Πίσω μου σ’ έχω σατανά (1971)
Ο αγαθιάρης και η ατσίδα (1971)
Η τύχη μου τρελάθηκε… (1970)
Οι τέσσερις άσοι (1970)
Ο τρελός της πλατείας αγάμων (1970)
Ο ξεροκέφαλος (1970)
Η ωραία του κουρέα (1969)
Το στραβόξυλο (1969)
Ο πεθερόπληκτος (1968)
5 γυναίκες για έναν άνδρα (1967)
Ένας απένταρος λεφτάς (1967)
Η κοροϊδάρα (1967)
Μίνι φούστα και καράτε (1967)
Νυμφίος ανύμφευτος (1967)
Ο αχόρταγος (1967)
Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας (1967)
Το πλοίο της χαράς (1967)
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)
Ησαΐα χόρευε (1966)
Ο αδελφός μου ο τρελλάρας / Ο αδελφός μου ο λόρδος (1966)
Ο τετραπέρατος (1966)
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966)
Η Εύα δεν… αμάρτησε (1965)
Και οι… 14 ήταν υπέροχοι! (1965)
Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965)
Μπετόβεν και μπουζούκι (1965)
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
Το βλακόμουτρο (1965)
Άλλος… για το εκατομμύριο! (1964)
Κόσμος και κοσμάκης (1964)
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)
Ο Γιάννης τάκανε θάλασσα (1964)
Νυχτοπερπατήματα (1964)
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964)
Ο λαγοπόδαρος (1964)
Ό,τι θέλει ο λαός (1964)
Εξωτικές βιταμίνες (1964)
Οι προικοθήρες (1964)
7 μέρες ψέματα (1963)
Οι σκανδαλιάρηδες (1963)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963)
Οι ανειδίκευτοι / Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
Τρελοί πολυτελείας (1963) [Μπάμπης]
Τρίτη και 13 (1963)
Ευτυχώς χωρίς δουλειά (1963)
Λίγο πριν ξημερώσει (1963)
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962)
Η νύφη τό σκασε… (1962)
Κορόιδο γαμπρέ (1962)
Λαφίνα (1962)
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο (1962)
Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
Φτωχοί κομπιναδόροι (1962)
Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1962)
Ο διάβολος και η ουρά του (1962)
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962)
Ο γαμπρός μου, ο δικηγόρος! (1962)
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Του Κουτρούλη ο γάμος (1962)
Διαβόλου κάλτσα (1961)
Η Αλίκη στο Ναυτικό (1961)
Ο καλός μας άγγελος (1961)
Στέγνωσαν τα δάκρυά μας (1961)
Κορίτσια της Αθήνας (1961)
Το παιδί του δρόμου (1961)
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961)
Ένας δον Ζουάν για κλάμματα (1960)
Ερωτικά παιχνίδια (1960)
Αλλού τα κακαρίσματα (1960)
Δυο χιλιάδες ναύτες και ένα κορίτσι (1960)
Το αγρίμι (1960)
Άντρας είμαι… και το κέφι μου θα κάνω! (1960)
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960)
Τα κίτρινα γάντια (1960)
Γαμήλιες περιπέτειες (1959)
Δουλειές με φούντες (1959)
Ένας βλάκας και μισός (1959)
Η μουσίτσα (1959)
Ο θείος από τον Καναδά (1959)
Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)
Το αγοροκόριτσο (1959)
4 νύφες 1 γαμπρός (1958)
Το τρελλοκόριτσο (1958)
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση (1958)
Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958)
Τζιπ περίπτερο κι αγάπη (1957)
Το παιδί του δρόμου (1957)
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957)
Κορίτσι με τα παραμύθια (1956)
Το στραβόξυλο (1952)
Εκείνες που δεν πρέπει ν`Αγαπούν (1951)
Προ παντός ψυχραιμία (1951)
Παπούτσι από τον Τόπο σου (1946)

- Advertisement -

Περισσότερα άρθρα

Σε αυτη κατηγορία

Πατρίκιος Σπύρος

Ο Σπύρος Πατρίκιος ήταν ηθοποιός επιθεώρησης και από τους σημαντικότερους της ελληνικής οπερέτας. Γεννήθηκε στηΤήνο το 1894. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές εισήχθηκε στη Σχολή Εμποροπλοιάρχων...

Στράτου Δόρα

Η Δόρα Στράτου (Δωροθέα Στράτου) υπήρξε ηθοποιός, χορογράφος και θιασάρχης. Ιδρύτρια του ομωνύμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1903.Κόρη του...

Ρίζος Νίκος

Ο μεγάλος κωμικός Νίκος Ρίζος γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1924 στην Άρτα. Πρωτοεμφανίστηκε στην επιθεώρηση του Αλέκου Σακελλάριου «Άνθρωποι, άνθρωποι» το 1948, στο θέατρο...

Τελευταία άρθρα