Μια τρελλή τρελλή οικογένεια

Παραγωγής: Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα: 25 Οκτωβρίου 1965
Παραγωγός:
Φωτογραφία: Νίκος Καβουκίδης
Συγγραφέας: Νίκος Τσιφόρος
Σεναρίο: Νίκος Τσιφόρος

Κωμωδία
1965

Ηθοποιοί: Τζένη Καρέζη (Μίκα), Αλέκος Αλεξανδράκης (Ανδρέας), Μαίρη Αρώνη (Πασταφλώρα), Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Στέλιος), Λίλη Παπαγιάννη (Νανά), Κατερίνα Γώγου (Σίσσυ), Δημήτρης Καλλιβωκάς (Μίκης), Νίτσα Μαρούδα, Μαρία Μαρτίκα, Αλέκος Τζανετάκος (το αγόρι της Σίσσυς), Άγγελος Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μπαλλής, Νάσος Κεδράκας, Μπάμπης Ανθόπουλος, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Ελένη Κριτή, Γιώργος Γρηγορίου, Χρήστος Πατρινός, Μαρία Ιωαννίδου (χορεύτρια), Γιώργος Ρούσσης, Βαγγέλης Τραϊφόρος, Γιώργος Ζαμπέτας (τραγούδι/μουσικός (μπουζούκι)), Γιάννης Βογιατζής (τραγούδι), Μπέτυ Αγαθοπούλου (χορεύτρια), Βαμβακούλια (χορεύτρια), Μ. Αγγελοπούλου (χορεύτρια), Θάλεια Καρατσικάκη (χορεύτρια), Μαρούσκα (χορεύτρια), Έφη Αρβανιτίδου (χορεύτρια), Λέλα Δερλίκου (χορεύτρια), Χρήστος Πατρινός (χορευτής), Ηλίας Μαρνέρης (χορευτής), Κώστας Παυλίτσης (χορευτής), Φαίκου (χορεύτρια), Φιλίτσα Μουταφτζή (χορεύτρια), Δημήτρης Βερώνης (χορευτής), Π. Κωνσταντίνου (χορευτής), Γαλούλης (χορευτής), Θάνος Κωστόπουλος (χορευτής), Λέων Νικολαϊδης (χορευτής), Γιάννης Χριστόπουλος (IV) (χορευτής), Νίκος Φραγκάκης (χορευτής), Γαβαλάς (χορευτής), Καραγεωργίου (χορευτής), Χρήστος Μπουλιάκης (χορευτής), Γιάννης Καρράς (χορευτής), Μαίρη Αναγνωστάκη, Αρετή Ανδρέου

Περίληψη: Η Μίκα είναι μια νεαρή γυναίκα που ζει σε μια τρελή… οικογένεια. Η μητέρα της, η Πάστα Φλώρα, είναι αλλοπαρμένη, η μικρή της αδελφή ανεξέλεγκτη και ο σχεδόν διαζευγμένος με τη μητέρα της πατέρας, είναι καλός αλλά δειλός. Ενώ είναι αρραβωνιασμένη με τον Μίκη, μια μέρα πριν το γάμο τους, πηγαίνει στη Βενετία και παντρεύεται τον Ανδρέα, ο οποίος αφού ανακαλύπτει την φύση της οικογένειας της, χωρίζει την Μίκα και αναλαμβάνει να τους λογικέψει.
Παρασκήνιο: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 521.134 εισιτήρια. Ήρθε στην 5η θέση σε 101 ταινίες.
-Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη “Οι Γυναίκες Προτιμούν τους Σκληρούς”.

-Το έργο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινου διαχρονικά, ενώ ανέδειξε την έξοχη Μαίρη Αρώνη με το ρόλο της ως “Πάστα Φλώρα”.

-Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρόλο της “Πάστα Φλώρα” είχε προτείνει αρχικά ο Φίνος στην Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά εκείνη αρνήθηκε, μη θέλοντας να παίξει τη μητέρα της Καρέζη για λόγους γυναικείας φιλαρέσκειας.

-Η ταινία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της Τζένης Καρέζη, με ένα μεγάλο μουσικοχορευτικό φινάλε σε μια χάρτινη Βενετία, όπου ο Γιάννης Βογιατζής τραγουδάει στα ιταλικά το τραγούδι “Η πρώτη μας νύχτα”, το οποίο είχε πρωτοτραγουδήσει ο Λάκης Παυλίδης στα ελληνικά, στην ταινία “Μερικοί το Προτιμούν Κρύο”.

-Κορυφαία ατάκα της Μαίρης Αρώνη, σε πρόταση της Καρέζη να κάνει δίαιτα με σαλάτες: “Και οι αγελάδες τρώνε σαλάτες, αλλά είναι τετράπαχες!”

Γ.Κ. Πηλιχός, Εφημερίδα Τα Νέα, Οκτώβριος 1965

-Ο όρος «φροντισμένη ταινία στα ελληνικά μέτρα» θα μπορούσε άφοβα να χρησιμοποιηθεί, για αυτή τη χρωματιστή μουσική κωμωδία, που φιλοδόξησε, προφανώς να γίνει μια στα καθ’ ημάς κινηματογραφική παραλλαγή της πασίγνωστης σαιξπηρικής «Στρίγγλας που έγινε αρνάκι» ( αλλά…εις διπλούν) και που, τελικά, έγινε απλώς ένα φιλμ για να αρέσει στο λεγόμενο «πλατύ κοινό». Ανάλογα με το «υλικό» που είχε στα χέρια του ο Ντίνος Δημόπουλος (και σίγουρα δεν είχε το «Φίλησέ με, Καίτη» του Πόρτερ, ούτε τα μέσα, ούτε τους πρωταγωνιστές εκείνης της αξέχαστης αμερικάνικης μουσικής κωμωδίας-διασκευής της «Στρίγγλας») κατάφερε να κάνει μια «ευπρόσωπη» ταινία, που θα ικανοποιήσει το κοινό για το οποίο έγινε∙ γιατί ασφαλώς δεν είναι τίποτα περισσότερο από «ευπρόσωπη» για «πλατύ κοινό» αυτή η ταινία που θέλει να περνάει για «μουσική κωμωδία» με αστειάκια σαν το «Πέθανε πολύ;» ή «Εσύ διαβάζεις βουλωμένο γράμμα» ή «Δεν είναι πολύ φανατικός άντρας», και με τραγουδάκια που ταιριάζουν περισσότερο σε δίλεπτο διαφημιστικό φιλμ για ηλεκτρικές κουζίνες… Αλλά ας σταματήσουμε καλύτερα εδώ, προσθέτοντας μόνο δυο λόγια ακόμα για τους ερμηνευτές. Γενικά, όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν, ο καθένας με το μέρος του, τον θεατή. Ωστόσο, η Μαίρη Αρώνη κι ο Δημήτρης Καλλιβωκάς κερδίζουν την κούρσα – και μάλιστα, με σημαντική διαφορά από τους άλλους συναδέλφους των.

Ελληνικός Κινηματογράφος Μια τρελλή τρελλή οικογένεια
Ελληνικός Κινηματογράφος
Ο ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιραζόμαστε όλες τις υπέροχες αναμνήσεις από την εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, το γέλιο και τη συγκίνηση, μέσα απο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, τρέιλερ, ατάκες που έμειναν στην ιστορία, άγνωστες και μη πτυχές της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής των ηθοποιών, προτεινόμενες ταινίες και οτιδήποτε σχετικό με όλους εκείνους τους ηθοποιούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες που με το λαμπρό ταλέντο τους μεγαλώνουν γενιές και γενιές!

Similar Articles

Comments