29.8 C
Athens
Κατηγορία:

Τζένη Καρέζη (1934)

Η Τζένη Καρέζη (το πραγματικό της όνομα ήταν, Ευγενία Καρπούζη) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1934 και ήταν μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Καρπούζης, ήταν γυμνασιάρχης και η μητέρα της, Θεώνη Καρπούζη, δασκάλα. Πέρασε τα σχολικά της χρόνια πρώτα στην Θεσσαλονίκη, εσωτερική στο Γαλλικό σχολείο Καλογραιών, και κατόπιν στην Αθήνα, στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ». Την ίδια χρονιά και κατανικώντας τις αντιρρήσεις του οικογενειακού της περιβάλλοντος περνά τις εξετάσεις και εισάγεται στην Δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου, από την οποία αποφοιτά το 1954.

Τζένη Καρέζη

H αγάπη της για το θέατρο άρχισε να εκδηλώνεται από τα μαθητικά της, ακόμη, χρόνια κι εκφράστηκε με τη συμμετοχή της στις σχολικές παραστάσεις. Τη χρονιά αποφοίτησής της από την Ελληνογαλλική Σχολή το 1951 πήρε μέρος στην παράσταση της «Aντιγόνης» του Σοφοκλή που ανέβηκε στο θέατρο «ΡΕΞ» από τους τελειόφοιτους, ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο.

Τον Οκτώβριο του 1954 κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο «Ωραία Ελένη», δίπλα στην Μελίνα Μερκούρη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο. Σχεδόν ταυτόχρονα, το 1955 εμφανίζεται και στην πρώτη κινηματογραφική της ταινία, σαν πρωταγωνίστρια μάλιστα, στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο.

Στο Εθνικό θέατρο θα μείνει μέχρι το 1959. Από το 1960 θα στραφεί στο ελεύθερο θέατρο, συγκροτώντας θιάσους με όλα σχεδόν τα διάσημα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Από το 1968 και μέχρι το θάνατό της θα συνεργαστεί αποκλειστικά με τον ηθοποιό και σύζυγό της Κώστα Καζάκο.

Το 1955 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου “Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο”, για να ακολουθήσουν περισσότερες από 30 ταινίες: “Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος” (1960), “Η νύφη το ’σκασε” (1962), “Τα κόκκινα φανάρια” (1963), “Δεσποινίς διευθυντής (1964), “Μια τρελή τρελή οικογένεια” (1965), “Τζένη – Τζένη” (1966), “Ένας ιππότης για τη Βασούλα” (1968), “Μια γυναίκα στην αντίσταση” (1970).

Μετά το 1960, δημιούργησε δικούς της προσωπικούς θιάσους και συνεργάστηκε με έξοχους κωμικούς, όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Μίμης Φωτόπουλος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

Τζένη Καρέζη 1934

Η Τζένη Καρέζη το 1973, συμμετείχε στο “Μεγάλο μας τσίρκο”, του Ιάκωβου Καμπανέλλη . Μαζί της έπαιξαν ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος. Τη μουσική έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης.

Η Τζένη Καρέζη ήταν στρατευμένη στο κομμουνιστικό κίνημα συμμετέχοντας σε πολλές πορείες ειρήνης. Ήταν μέλος της ΕΔΑ. Στα χρόνια της Χούντας συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1974 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Ο πρώτος της γάμος ήταν με τον δημοσιογραφο Ζάχο Χατζηφωτίου (1962-1964).

Τον Αύγουστο του 1968 παντρεύτηκε τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, με τον οποίο και απέκτησε ένα γιο, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο.

Τον Φεβρουάριο του 1988, παίζει στον Βυσσινόκηπο του Αντόν Τσέχωφ. Όμως, λίγες μέρες μόλις πριν την παράσταση, η Τζένη Καρέζη διεγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο της μήτρας. Η Καρέζη όμως δίνει ακόμα μια παράσταση, το “Διαμάντια και Μπλουζ”, την περίοδο 1990-1991. Έκτοτε, η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε αρκετά. Τις τελευταίες μέρες της ζωής της, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρεψε ακόμα περισσότερο.

Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιουλίου 1992, μετά από τετραετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός της τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 29 Ιουλίου έγινε η κηδεία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, παρουσία πολλών συναδέλφων της και απλού κόσμου. Λίγους μήνες πριν το θάνατό της είχε συγγράψει την αυτοβιογραφία της.

Στη μνήμη της ιδρύθηκε, την ίδια χρονιά, το ίδρυμα, “Τζένη Καρέζη” με σκοπό την παρηγορητική αγωγή των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο και χρόνιες καταληκτικές νόσους και τη με κάθε μέσο ανακούφισή τους από τον πόνο.

Τζένη Καρέζη (1934) – Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1972Ερωτική συμφωνία
1972Λυσιστράτη
1971Μαντώ Μαυρογένους
1970Μια γυναίκα στην αντίσταση
1968Αγάπη και αίμα
1968Ένας ιππότης για τη Βασούλα
1967Κοντσέρτο για πολυβόλα
1967Εκείνος κι εκείνη
1965Μια τρελή τρελή οικογένεια
1965Τζένη Τζένη
1964Δις διευθυντής
1964Ένας μεγάλος έρωτας
1964Λόλα
1963Κόκκινα φανάρια
1962Η Αθήνα τη νύχτα
1962Η νύφη τό ‘σκασε
1962Προδομένη αγάπη
1961Ποια είναι η Μαργαρίτα
1960Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλλίκαρα
1960Ραντεβού στην Κέρκυρα
1960Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος
1960Χριστίνα
1959Ναυάγια της ζωής
1959Ταξίδι με τον έρωτα
1959Το νησί των γενναίων
1958Η λίμνη των πόθων
1958Μια λατέρνα μια ζωή
1958Το τρελλοκόριτσο
1957Δελησταύρου και υιός
1957Η θεία από το Σικάγο
1957Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο
1955Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο
Προηγούμενο άρθροΜάρθα Καραγιάννη (1939-)
Επόμενο άρθροΚαρράς Κώστας

Περισσότερα άρθρα

Τελευταία άρθρα