32.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Νίκος Σταυρίδης: Το μεγάλο του παράπονο

Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν ένας σπουδαίος κωμικός...

Το ανθρωπάκι: Αχ βρε Κική τι με κάμεις

"Το ανθρωπάκι" είναι μία από τις αγαπημένες...
ΑρχικήHθοποιοίΧρήστος Καλαβρούζος

Σχετικές αναρτήσεις

Χρήστος Καλαβρούζος

- Advertisement -

Ο Χρήστος Καλαβρούζος (ακριβές ονοματεπώνυμο: Χρήστος Καλαβρουζιώτης) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαβρούζα της Αιτωλοακαρνανίας . Αριστούχος της «Δραματικής Σχολής Θεάτρου», όπου είχε την τύχη να έχει δάσκαλο τον Π. Κατσέλη.

Έχει εκλεγεί κατά καιρούς στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικαλιστικού Οργάνου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Συνεργάζεται με διάφορα θεατρικά σχήματα και οργανισμούς, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους ελληνικού και παγκόσμιου δραματολογίου.

Αρχίζει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, όπου εμφανίζεται στις παραστάσεις :Παπαφλέσσας του Σπ. Μελά, Σαλώμη του Όσκαρ Ουάιλντ, Επιθεωρητής του Γκόγκολ, Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου,Νικόλαος Γαλάτης του Σπ. Ευαγγελάτου.

Στη συνέχεια ο Χρήστος Καλαβρούζος θα βρεθεί στην Ελληνική Σκηνή της Άννας Συνοδινού, όπου και συμμετέχει στα έργα Αντιγόνη του Σοφοκλή και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μ. Βολανάκη.

Χρήστος Καλαβρούζος

Συνεργάζεται με τους θιάσους, Έλλης Λαμπέτη Αγία Ιωάννα του Μπ. Σω, Κ. Παξινού-Α. Μινωτή, Τζ. Καρέζη Ιστορία του Ιρκούστ του Αρμπούζωφ, στο ρόλο του Σέρτζουκ, Θεοδώρα του Τ. Ρούσου, Το μεγάλο μας Τσίρκο  του Ιακ. Καμπανέλλη, Αλίκης Βουγιουκλάκη Αμαλία, στο Θέατρο Σάτυρας Αρκούδα του Τσέχωφ και Σάκκο και Βατσέντι, επίσης στο έργο Τάγκο του Μρόζεκ σε σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου.

Βασικό στέλεχος για πολλά χρόνια τυ Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με το Μάνο Κατράκη: Χριστόφορος Κολόμβος του Καζαντζάκη (Αλόνσο), Γκόλφω του Περεσιάδη (Κίτσος), Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη, Τελευταίοι του Γκόρκυ και Ντά του Χιου Λέοναρντ. Συμμετέχει στο σχήμα Μ. Μερκούρη-Μ. Κατράκη, σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν, σε μια ποιητική σύνθεση του Μ. Πλωρίτη, Συντροφιά με τον Μπρεχτ.

Με το Θέατρο Τέχνης και σε σκηνοθεσία Κ. Κουν, συμμετέχει στην Ορέστεια του Αισχύλου ως Αγαμέμνων, Φεστιβάλ Επιδαύρου1980, Όρνιθες του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, Τρόμος και αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ του Μπρεχτ, Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, Φεστιβάλ Ηρωδείου, Πέρσες του Αισχύλου (Βασιλιάς Δαρείος), Φεστιβάλ Επιδαύρου 2000. Συμμετέχει επίσης στο έργοΑντώνιος και Κλεοπάτρα του Σαίξπηρ με το θεατρικό σχήμα Ειρήνης Παππά-Μ. Κακογιάννη στο Φεστιβάλ Ηρωδείου, ερμηνεύοντας το ρόλο του Αινόβαρβου.

Το καλοκαίρι του 1983 ο Χρήστος Καλαβρούζος καλείται από το Εθνικό Θέατρο και ερμηνεύει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου τον Αίαντα στο έργο του Σοφοκλή Αίας σε σκηνοθεσία Ν. Χαραλάμπους.

Στο Εθνικό Θέατρο πρωταγωνιστεί στη συνέχεια στα έργα Ληστές και ΔονΚάρλος του Σίλλερ, Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ (Λοπάχιν) σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη, Αληθινή απολογία του Σωκράτη του Κ. Βάρναλη (Σωκράτης), Γλάρος του Τσέχωφ (Γιατρός Ντορν), σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, Το πανηγύρι του Κεχαϊδη (Παπλωματάς), Δούκισσα του Μάρφι (Δούκας), Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Πατήρ Λαυρέντης), Εκάβη του Ευριπίδη (Πολυμήστωρ), Φιλοκτήτης του Σοφοκλή (Οδυσσέας-Έμπορος).

Καλείται ξανά στο Εθνικό  Θέατρο και πρωταγωνιστεί στα έργα Αγαπητικός της βοσκοπούλας του Κορομηλά (Μήτρος), Αντιγόνη του Σοφοκλή (Άγγελος), Πανηγύρι του Αγίου Οβιδίουτου Βαλέχου (Τυφλός Δαυίδ).Τη χειμερινή περίοδο 1991-1992 συνεργάζεται με το Αμφι-Θέατρο ερμηνεύοντας το Βασιλιά Κλαύδιο στο έργο του Σαίξπηρ Άμλετ και το 1996-1997 με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών ερμηνεύοντας τον Οθέλλο στο ομώνυμο έργο του Σαιξπηρ.

Τη θερινή περίοδο του 1997 στο Φεστιβάλ Επιδαύρου ερμηνεύει τον Οιδίποδα στις Φοίνισσες του Ευριπίδη με την Άννα Συνοδινού.  Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί στις ταινίες Κάθοδος των Εννιά του Χ. Σιοπαχά, Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται του Α Τσιλιφώνη, Μάθε παιδί μου γράμματα του Θ. Μαραγκού, Επισκέπτης των Κατσουρίδη-Μιχαηλίδη, Σουλιώτες κλπ.

Βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1994 στις ταινίες :Mεταίχμιο του Π. Καρκανεβάτου και Δραπέτες τουΦεγγαριού του Θ. Μαραγκού.

Μετέχει στις ταινίες νέας ματιάς Τσαλαπετεινός του Δ. Ινδαρέ και Πριν το τέλος του Κόσμουτου Παν. Μαρούλη. Κρατικό Βραβείο ερμηνείας Α΄ Ανδρικού ρόλου στην ταινία, Ο Ορφέας τον Αύγουστο.

Επίσης πρωταγωνιστεί στις σειρές :  Λαυρεωτικά, Μικροί Μεγάλοι, Μπουρίνι, Κόκκινο Φεγγάρι, Το σπίτι δίπλα στη Θάλασσα και Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα του Κ. Θεοτοκη στο ρόλο του Καραβέλα.

Με τη Θεατρικη Κατάθεση ερμηνεύει το Σωκράτη στην Αληθινή απολογία του Σωκράτη του Κ. Βάρναλη και το ρόλο του Μακρυγιάννη από τα Απομνημονεύματάτου, σε δική του επιλογή και σύνθεση κειμένων.

Το 2001-2002 ο Χρήστος Καλαβρούζος σκηνοθετεί στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.  Αγρινίου τα έργα του Άντον Τσέχωφ Αρκούδα, Επέτειος,Κύκνειο  Άσμα.

Συνεργάζεται και πάλι με το Αμφι-Θέατρο και παίζει το 2005 στην Τρικυμίατου Σαίξπηρ και το 2007 τον Οιδίποδα στον Οιδίποδα επι Κολωνώ του Σοφοκλή, ενώ  το 2008 ως διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης ανεβάζει τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου.

Σύζυγός του η ηθοποιός Δήμητρα Ζέζα.

Χρήστος Καλαβρούζος: Φιλμογραφία

1968Ο τυχεράκιας
1969Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα
1969Κακός ψυχρός κι ανάποδος
1970Κρίμα το μπόι σου
1970Το μεθύσι της σάρκας
1970Ο Θανάσης η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα
1971Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;
1971Παπαφλέσσας – Η μεγάλη στιγμή του ’21
1972Σουλιώτες
1972Μέρες του ’36
1972Μπουμ ταρατατζούμ
1972Οι σατανάδες της νύχτας
1972Θανάση πάρε το όπλο σου
1973Ο επισκέπτης
1974Οκέυ φίλε
1974Η δίκη των δικαστών
1978Η ηλικία της θάλασσας
1981Μάθε παιδί μου γράμματα
1982Το παζάρι
1982Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι
1983Άλλος για τον Κορυδαλλό
1984Τα χρόνια της θύελλας
1984Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται
1985Η κάθοδος των εννιά
1987Ο κλοιός
1990Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου
1994Μεταίχμιο
1994Ο δραπέτης του φεγγαριού
1995Το φτερό της μύγας
1995Ο τσαλαπετινός του Wyoming
1996Προς το τέλος του κόσμου
1996Με τον Ορφέα τον Αύγουστο
2006Πέρα από τη λίμνη
2013Μικρά Αγγλία

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr  για τις πληροφορίες.

- Advertisement -
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Σχετικές αναρτήσεις

Βασίλης Βασταρδής

Ο Βασίλης Βασταρδής απόφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1968.Βασίλης Βασταρδής: ΦιλμογραφίαΈνα αγόρι... αλλοιώτικο απ’ τ’ άλλα (1971) Ο αγαθιάρης...

Πέτρος Κυριακός 1899-1984

Ο Πέτρος Κυριακός (γνωστός με το ψευδώνυμο Πετράν) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και ήταν Έλληνας ηθοποιός της επιθεώρησης, της οπερέτας, του κινηματογράφου και τραγουδιστής του ρεμπέτικου.Τη δεκαετία του ’10 έγινε ο βοηθός...

Γιάννης Θειακός 1926-1993

Ο  Γιάννης Θειακός γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα.  Σπούδασε δραματική στην Αθήνα, στο Παρίσι και περισσότερο κινηματογράφο στην Ιταλία.  Ίδρυσε την "Καλλιτεχνική Σκηνή" με...

Τελευταίες αναρτήσεις