25.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΗλέκτρα Καλαμίδου 1916-

Σχετικές αναρτήσεις

Ηλέκτρα Καλαμίδου 1916-

Η Ηλέκτρα Καλαμίδου με μόλις 10 ταινίες στο ενεργητικό της άφησε το στίγμα της στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Γεννήθηκε το 1916 στην Καβάλα και 18 ετών απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Ηλέκτρα Καλαμίδου 1916-
Ηλέκτρα Καλαμίδου, Μάρθα Καραγιάννη και Γιάννης Γκιωνάκης.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, ενώ το 1961 έκανε και το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο στην λογοκριμένη ταινία, “Συνοικία το όνειρο” σε σκηνοθεσία, Αλέκου Αλεξανδράκη με τον οποίο ξανασυνεργάστηκε το 1968 στην μεγάλη επιτυχία της Φίνος Φιλμ, “Μια ιταλίδα απ’ την Κυψέλη” όπου υποδύθηκε την μητέρα του.

Τελευταία της εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν το 1969 στην “Ωραία του κουρέα” στο πλάι του Γιάννη Γκιωνάκη και της Μάρθας Καραγιάννη.

Ήταν σύζυγος του Νίκου Σαραντόπουλου.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 αποσύρθηκε κι από το θέατρο και λίγα χρόνια αργότερα έφυγε απ’ τη ζωή.

Στην εγκυκλοπαίδεια του Θόδωρου Έξαρχου δεν αναφέρεται χρονολογία θανάτου.

Ηλέκτρα Καλαμίδου: Φιλμογραφία

ΈτοςΤίτλος ταινίας
1961Συνοικία το όνειρο
1962Το πιθάρι
1962Θρίαμβος
1964Ορφανή στους πέντε δρόμους
1964Με λύγισε η φτώχεια
1965Η Εύα δεν αμάρτησε
1965Ξαναγύρισε κοντά μου
1967Ο πουλημένος άνθρωπος
1968Μια Ιταλίδα απ’ τη Κυψέλη
1969Η ωραία του κουρέα

Του Χρήστου Κωνσταντίνου.
Facebook: Xristos Konstantinou
Instagram: xristoskp

Πληροφορίες από το greekactor.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΕιρήνη Κακαβούλη (1948-2004)
Επόμενο άρθροΚαλαντζής Σάββας

Σχετικές αναρτήσεις

Ελένη Χαλκούση 1901-1993

Η Ελένη Χαλκούση του Νικολάου, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στο Μακρυχώρι Προποντίδας, κοντά στη Κωνσταντινούπολη το 1901 αν...

Νανά Σκιαδά 1919-1974

Η Νανά Σκιαδά ήταν ταλαντούχα ηθοποιός υποδύονταν συνήθως ρόλους, που είχαν να κάνουν με κάποια μητέρα ή κάποια θεία. Ωστόσο, στη συνείδηση του απλού...

Γιώργος Τζιφός 1918-1986

Ο Γιώργος Τζιφός (αναφέρεται και ως Γιώργος Τσιφός , γεννήθηκε το 1918 και ήταν ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γιος του ηθοποιού Σπύρου...

Τελευταίες αναρτήσεις