25.6 C
Athens
ΑρχικήHθοποιοίΡένα Βενιέρη 1943-

Σχετικές αναρτήσεις

Ρένα Βενιέρη 1943-

Η Ρένα Βενιέρη – Μαυρομάτη  γεννήθηκε στην Άρτα  στις 20 Ιουνίου 1943.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη το 1965.
Εμφανίστηκε στη σκηνή, στο θέατρο ΒΕΡΓΗ, στο έργο του Όσκαρ Ουάϊλντ «Η ΒΕΝΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΙΔΗΣ ΓΟΥΙΝΤΕΡΜΙΡ», με τον θίασο ΒΕΡΓΗ-ΑΡΩΝΗ, σε σκηνοθεσία ΜΙΝΟΥ ΒΟΛΟΝΑΚΗ. Στη συνέχεια, ο δάσκαλός της, ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, την ενέταξε στον θίασο της Αρχαίας Τραγωδίας, ως μία από τις κορυφαίες του Χορού, στην «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ» και την «ΛΥΣΣΙΣΤΡΑΤΗ» σε περιοδία στην Νότιο Αφρική και στα Αρχαία θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ως επαγγελματίας ηθοποιός, πρωτοέπαιξε στον θίασο της ΑΝΝΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ στις «ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, στο θέατρο ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ, σε σκηνοθεσία ΜΙΝΟΥ ΒΟΛΟΝΑΚΗ.

Στη συνέχεια, εργάστηκε στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.

Στο Ελέυθερο Θέατρο, συνεργάστηκε με τον ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ, στον «ΒΑΣΙΛΙΑ ΛΗΡ» του ΣΑΙΞΠΗΡ, με το προσκήνιο του ΑΛΕΞΗ ΣΟΛΩΜΟΥ στις «ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑΖΟΥΣΕΣ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, στο χορό και τον ρόλο της ΚΥΡΗΚΑΙΝΑΣ με πρωταγωνιστή τον ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ.
Συνεργάστηκε με του θιάσους ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΙΩΝΑΚΗ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ.
Με τον, μετέπειτα, σύζυγό της, ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ, δημιούργησε την «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΑΙΚΗ ΣΚΗΝΗ» και ανέβασαν τα έργα, «ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΧΟΑΚΙΝ ΜΟΥΡΙΕΤΑ», του ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΝΤΑ, το «ΑΧ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ», του Σ. ΜΩΜ και το «ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ», του ΤΕΝΕΣΣΗ ΟΥΙΛΙΑΜΣ. Με τον θίασο του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑ, ως πρωταγωνίστρια, στον «ΕΡΑΣΤΗ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΝΙ», του Σ. ΜΩΜ.

‘Ελαβε μέρος και σε θεατρικά έργα ραδιοφώνου και τηλεόρασης και στην μακροβιότερη εκπομπή λόγου και τέχνης στο ραδιόφωνο, «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ», σε σκηνοθεσία ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ. Επίσης, στα σήριαλ, «ΟΝΕΙΡΟΠΑΡΜΕΝΟΣ», το ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ, «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ», του ΝΙΚΟΥ ΦΩΣΚΟΛΟΥ, «ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ», του Σ. ΠΑΤΑΤΖΗ, «ΒΑΜΜΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ», του ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΡΣΕΛΑ και «ΤΟ ΠΑΘΟΣ», του ΓΙΑΝΝΗ ΦΙΛΙΠΠΑ.
Ως σεναριογράφος, έγραψε τις ταινίες μικρού μήκους «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ» και το «ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ», όπως και τα ντοκυμαντερ, «Η ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» και «ΛΑΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ», όλα σε σκηνοθεσία του σημερινού μου συζύγου, ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ.

Παίχτηκαν στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Φεστιβάλ του εξωτερικού.

Ρένα Βενιέρη: Φιλμογραφία

Τρικυμία μιας καρδιάς (1969)
Τα χρόνια της οργής (1973)
Είσαι στην ΕΟΚ πάθε για την ΕΟΚ (1981)
Εδώ και τώρα αγγούρια   (1982)[τσατσά]
Μαρία-Ηλέκτρα (1996)

Ευχαριστούμε θερμά το greekactor.blogspot.gr για τις πληροφορίες.

Προηγούμενο άρθροΆννα Βενέτη 1937-2014
Επόμενο άρθροΝίκος Βερλέκης 1948-

Σχετικές αναρτήσεις

Άλκηστις Γάσπαρη 1928-2005

Η Άλκηστις Γάσπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και πέθανε στην ίδια πόλη το 2005. Σπούδασε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Σπουδών, παράλληλα με το Γυμνάσιο και...

Χριστίνα Βρεττού

Το όνομα της Χριστίνας Βρεττού δίνεται με πολύ μεγάλη επιφύλαξη. Κομπάρσα. Ίσως ονομάζεται Δενάνδρου Αννίτα. Τη βρήκαμε σε 55 ταινίες. Χριστίνα Βρεττού: Φιλμογραφία 1960-19691970-19791980-1989 ΈτοςΤίτλος ταινίας1965Περάστε την...

Υβόν Σανσόν 1925-2003

Την πανέμορφη Υβόν Σανσόν τη θυμόμαστε από τη συμμετοχή της στην ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, ''Μια ζωή την έχουμε'' (1958), στο πλευρό του Δημήτρη...

Τελευταίες αναρτήσεις