Ερρίκος Ανδρέου 1938-2023

Ερρίκος Ανδρέου
Advertisement

Ο Ερρίκος Ανδρέου, άνθρωπος με παιδεία, υπευθυνότητα και κουλτούρα, προτίμησε να εξελίξει την κινηματογραφική τέχνη στον τόπο του, αψηφώντας τις πολλές ευκαιρίες που του δόθηκαν για διεθνή καριέρα.

Advertisement
Ερρίκος Ανδρέου
Ο Ερρίκος Ανδρέου με την Νόρα Βαλσάμη.

Ο Ερρίκος Ανδρέου γεννήθηκε στην Aθήνα το 1938, αλλά μεγάλωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Nότιας Aφρικής. Εκεί, σπούδασε σε αγγλικό πανεπιστήμιο Ιστορία της Τέχνης και Αγγλική Λογοτεχνία, και συνέχισε τις σπουδές του – σενάριο και σκηνοθεσία – στη Μεγάλη Ακαδημία Κινηματογράφου της Ρώμης. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σαν βοηθός σκηνοθέτη σε διεθνείς ταινίες, όπως, «Δέμα Έκπληξη» «Κανόνια του Ναβαρόνε», «Λέων της Σπάρτης» και άλλες.

Το 1961 σκηνοθέτησε  την πρώτη του ταινία «Ο Εφιάλτης» σε δικό του σενάριο και παραγωγή. Μια  πρωτοποριακή ταινία για τα τότε ελληνικά δεδομένα, η οποία κέρδισε διακρίσεις στο Φεστιβάλ του Νέου Δελχί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το 1964 σκηνοθέτησε  την ταινία «Επιστροφή», η οποία κατέκτησε βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και το 1966 την ταινία «Διχασμός», η οποία κατέκτησε το κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και διεθνή διάκριση στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σικάγο.

Το 1967 συνεργάστηκε με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Εκείνος και Εκείνη». Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και άλλες ταινίες, συνεργαζόμενος  με Αμερικανούς και Ιταλούς παραγωγούς. Το 1970 σκηνοθέτησε, σε δικό του σενάριο και παραγωγή, την ταινία «Ανταρσία των 10» η οποία κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Το ίδιο βραβείο κατέκτησε και τον επόμενο χρόνο, για την ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Μεγάλη Στιγμή του ‘21 – Παπαφλέσσας». Το 1979 σκηνοθέτησε την αγγλόφωνη ταινία «Κραυγές στον Άνεμο», η οποία γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά ο Ερρίκος Ανδρέου σκηνοθέτησε 17 κινηματογραφικές ταινίες, 2 εκ των οποίων σε δικό του σενάριο. Τελευταία ταινία του ήταν η «Μοιραία Σχέση» το 2009, που γυρίστηκε μετά από μια μακρόχρονη απουσία του σκηνοθέτη από τον κινηματογράφο, και ανήκει στην κατηγορία του Νεώτερου Ελληνικού Κινηματογράφου.

Από το 1977 ο Ερρίκος Ανδρέου στράφηκε στην τηλεόραση, όπου μέχρι το 2000 σκηνοθέτησε γύρω στις 15 τηλεοπτικές σειρές, που οι περισσότερες άφησαν εποχή. Επίσης σκηνοθέτησε και αρκετά θεατρικά έργα.

Στις 18 Ιουνίου 1973, ο Ερρίκος Ανδρέου παντρεύτηκε την ηθοποιό Νόρα Βαλσάμη, την οποία είχε γνωρίσει κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι της Φίνος Φιλμ. Απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο-Ερρίκο.

Ο Ερρίκος Ανδρέου έφυγε από τη ζωή στις 21 Ιανουαρίου 2023 σε ηλικία 84 ετών έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία σε νοσοκομείο της Αθήνας λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Προηγούμενο άρθροΗ σχέση της Marilyn Monroe με Ελληνική Ταινία
Επόμενο άρθροΤάκης Βουγιουκλάκης