Η Μεγάλη Στιγμή του 21

 ταινία αφίσα
ταινία αφίσα
Advertisement

Ο “Παπαφλέσσας” γυρίστηκε το 1971 με το απίστευτο κόστος των 12.000.000 δραχμών, και θεωρείται από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου προσεγγίζοντας αντίστοιχες αμερικανικές.

Advertisement

Το στόρι της ταινίας ξεκινά με τη κήρυξη της Επανάστασης στο Μοριά και καταλήγει με τη νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια και το θάνατο του Εθνικού ήρωα στο Μανιάκι το 1825 πολεμώντας τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ.

Η αποδοκιμασία της ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης…

Τον Παπαφλέσσα ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη ο κορυφαίος ηθοποιός μας Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο οποίος παρά την εξαιρετική ερμηνεία του αποδοκιμάστηκε από το κοινό κατά τη διάρκεια της προβολής της ταινίας στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Τα γιουχαΐσματα από μερίδα θεατών (κυρίως φοιτητών) στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όταν στην οθόνη έπεσε το σήμα της Φίνος Φιλμ (για τους φοιτητές τότε θεωρούνταν το κατεστημένο) προκάλεσαν την οργή του ηθοποιού που δεν δίστασε να ζητήσει και την κατάργηση του θεσμού του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

«Δεν σεβάστηκαν τίποτε. Εξεπλάγην. Επρόκειτο για ένα φαιδρό συρφετό αγέλης, φανατικών της εξέδρας. Καφενόβιους. Ήρθαν με σκοπό να μετατρέψουν το Φεστιβάλ σε εμποροπανήγυρη. Για αυτό είναι προτιμότερο να καταργηθεί», δήλωσε ο Παπαμιχαήλ μετά το τέλος της προβολής.

Παρά το συγκεκριμένο γεγονός η ταινία αρέσει και στην κινηματογραφική εκδήλωση της συμπρωτεύουσας αποσπά  τα βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας στον Ερρίκο Ανδρέου, Αρτιότερης Παραγωγής στους Φιλοποίμην Φίνο και Τζέιμς Πάρις  ενώ δόθηκε και Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο του φιλμ  Διονύση Φωτόπουλο.

Το καστ της ταινίας!

Στο καστ της ταινίας ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων ο  Δημήτρης Ιωακειμίδης ως Κολοκοτρώνης, ο Μάκης Ρευματάς στο ρόλο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο Θόδωρος Μορίδης ως Π.Π.Γερμανός, ο ισπανός Φερνάντο Σάντσο στο ρόλο του Δράμαλη πασά, ο Χρήστος Πολίτης στο ρόλο του Δημήτρη Υψηλάντη και η Κάτια Δανδουλάκη ως Κατερίνα.

Ιδιαίτερη αναφορά ίσως θα έπρεπε να γίνει στο Στέφανο Στρατηγό στο ρόλο του Ιμπραήμ. Όλοι οι ηθοποιοί μακιγιαρίστηκαν εξαιρετικά από κορυφαίους μακιγιέρ της εποχής ώστε να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα πραγματικά πρόσωπα.

Το σάουντρακ της ταινίας

Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Κώστας Καπνίσης, εμπνευσμένος και επηρεασμένος από τη δημοτική και την ανατολίτικη μουσική, όπως άλλωστε το απαιτούσε το ύφος της ταινίας.

Ο Καπνίσης δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει μουσική για επική ταινία. Είχε γράψει πριν μουσικές για ιστορικές και πολεμικές ταινίες δίνοντας πάντα το ύφος ξένης ιστορικής υπερπαραγωγής. Το σάουντρακ του “Παπαφλέσσα” κυκλοφόρησε το 1990  από τη δισκογραφική εταιρεία  Lyra σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Επεισοδιακή και η πρεμιέρα στο Αττικόν!

Η πρεμιέρα της ταινίας στην Αθήνα έγινε στις 25 Οκτωβρίου 1971 στον κινηματογράφο Αττικόν. Παρούσα η στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ (η χούντα στήριζε ταινίες πατριωτικές, βάζοντας ακόμη και ολόκληρα τάγματα να παίζουν ως  κομπάρσοι!). Η παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας ενόχλησε τον Φιλοποίμην Φίνο, το ανέχτηκε ωστόσο γνωρίζοντας τις φιλικές σχέσεις του συμπαραγωγού της ταινίας Τζέιμς Πάρις με το καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Μετά το τέλος της προβολής της ταινίας ο Φίνος συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Τζέλα  Βανάκου αποχώρησε διακριτικά μη τυχόν και έλθει σε επαφή με το χουντικό καθεστώς. Εισπρακτικά ο “Παπαφλέσσας” συγκέντρωσε 297.817 θεατές, μικρός αριθμός για μια τόσο ακριβή παραγωγή. Αμέσως μετά τη πρεμιέρα της ταινίας η κοινοπραξία Φίνος Φιλμ και Τζέιμς Πάρις διαλύθηκε μάλλον άδοξα, παρά το κοσμικό και καλλιτεχνικό κοκτέιλ που δόθηκε, ένα χρόνο πριν, στις αίθουσες του ξενοδοχείου  Μεγάλη Βρετανία για να αναγγελθεί η συνεργασία των δύο παραγωγών.

Προηγούμενο άρθροΗ λογοκριμένη ταινία του Νίκου Κούνδουρου
Επόμενο άρθροΟ κινηματογραφικός έρωτας της Αλίκης