Γνωρίζατε ότι η Ειρήνη Παπά …

Ειρήνη Παπά
Advertisement

Η Ειρήνη Παπά γεννήθηκε στις 03 Σεπτεμβρίου του 1926 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου. Με φυσιογνωμία αρχαίας Ελληνίδας, δυναμική προσωπικότητα, μοναδικό ταλέντο, βαθιά εκφραστική φωνή και εξαιρετικές ικανότητες στην υποκριτική τέχνη, δεν άργησε να ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας της, να κατακτήσει το κοινό, να γίνει διάσημη ηθοποιός και μοναδική πρέσβειρα της Ελλάδας.

Advertisement

Ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος του ellinikoskinimatografos.gr, Χρήστος Κωνσταντίνου έψαξε και βρήκε άγνωστες πτυχές για την καριέρα και τη ζωή της Ειρήνης Παπά και μας τις αποκαλύπτει…

Ειρήνη Παπά: Οι άγνωστες πτυχές

1ον. Η πρώτη εμφάνιση της στον Ελληνικό κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1948 με την κοινωνική ταινία του Νίκου Τσιφόρου, “Χαμένοι άγγελοι” που ήταν σε παραγωγή της Φίνος Φιλμ.
Έκοψε 107.508 εισιτήρια και κατέκτησε την πρώτη θέση εκείνη τη σεζόν. Ενώ για εκείνη την εποχή ήταν ένας κινηματογραφικός θρίαμβος.

2ον. Στα μέσα του καλοκαιριού του 1950 η αγαπητή ηθοποιός άρχισε γυρίσματα για την ταινία της Φίνος Φιλμ, “Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν” το σενάριο και την σκηνοθεσία υπέγραφε ο άνθρωπος που την έβγαλε και πρώτη φορά στο θέατρο, ο Αλέκος Σακελλάριος.
Δυστυχώς όμως λίγες ημέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων και ενώ η ίδια είχε γυρίσει κάποιες σκηνές, αντικαταστάθηκε από την Άννα Καλουτά.

papa eirini

3ον. Τον Μάιο του 1951 ο Φρίξος Ηλιάδης της πρότεινε έναν ρόλο σε μια ταινία που ετοίμαζε για λογαριασμό της Φίνος Φιλμ. Τα εσωτερικά γυρίσματα θα γινόταν στα στούντιο της εταιρίας ενώ όλα τα εξωτερικά θα λάμβαναν χώρα στον Μυστρά.
Οι εξαιρετικές κριτικές που έλαβε η ταινία την οδήγησαν και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού με αποτέλεσμα να γνωρίσουν όλοι την σπουδαία αυτή ηθοποιό.

4ον. Μετά από μια απουσία 7 χρόνων η Ειρήνη Παπά θα επιστρέψει στον Ελληνικό κινηματογράφο το 1959 με τρείς ταινίες. Μάλιστα οι δύο από αυτές έχουν ιστορική σημασία καθώς αναφέρονται σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες που σφράγισαν την Ελληνική ιστορία.

Η πρώτη ήταν η κυρά-Φροσύνη που την ιστορία της με τον Αλή Πασά και τον τραγικό της θάνατο αποτύπωσε μοναδικά ο Γρηγόρης Γρηγορίου στην ταινία, “Η λίμνη των στεναγμών”. Ενώ η δεύτερη ήταν η σπουδαία αγωνίστρια της Ελληνικής επανάστασης του 1821, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα που την ζωή της άλλα και το άδοξο τέλος της μετέφερε με εξαιρετική μαεστρία στην μεγάλη οθόνη ο Κώστας Ανδρίτσος. Στην ταινία πρωταγωνιστεί κι ο Νίκος Κούρκουλος στον ρόλο του Γιάννου Γιάννουζα.

Για πολλά χρόνια η μία κόπια της ταινίας που υπήρχε ήταν ψιλοκατεστραμμένη και με αρκετά προβλήματα στον ήχο και την εικόνα. Όμως λίγα χρόνια πριν ανακάλυψαν ότι ένας εκ των δύο παραγωγών του συγκεκριμένου φιλμ, ο Αντώνης Μουγνάι είχε στην κατοχή του όλα τα αρνητικά του, τα οποία χάρη στο ΑΠΘ και στην μεγάλη χρηματοδότηση από την πλευρά της κυρίας Μαριάννας Λάτση και του γιού της Φίλιππου Κούρκουλου αυτά ξαναμονταρίστηκαν κι έτσι σήμερα αυτή η ταινία προβάλλεται ολοκαίνουργια.

5ον. Η Ειρήνη Παπά ήταν η μόνη Ελληνίδα ηθοποιός που έχει πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις μεταφορές αρχαίων έργων στον κινηματογράφο.
Η πρώτη ήταν το 1961 η “Αντιγόνη” του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα.

Έναν χρόνο μετά ακολούθησε η “Ηλέκτρα” πάλι έργο του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και παραγωγή της Φίνος Φιλμ.

Εννιά χρόνια μετά, το 1971 κάνουν πρεμιέρα “Οι τρωάδες” με την Ειρήνη Παπά στον ρόλο της Ελένης, την Κάθριν Χέπμπορν ως Εκάβη και την Βανέσα Ρεντγκρέιβ ως Ανδρομάχη.

Τέλος το 1977 πάλι σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη η “Ιφιγένεια” μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη με την Τατιάνα Παπαμόσχου στον ομώνυμο ρόλο και την Ειρήνη Παπά δίπλα της ως Κλυταιμνήστρα. Αυτή η ταινία έναν χρόνο μετά ήταν υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας όπως για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.
Να σημειώσω εδώ πως στις τρείς τελευταίες ταινίες η μουσική σύνθεση ανήκει στον Μίκη Θεοδωράκη.

6ον. Το 1993 η Ειρήνη Παπά ξανασυνεργάστηκε για ακόμα μια και τελευταία φορά με τον καλό της φίλο, Μιχάλη Κακογιάννη στην ταινία, “Πάνω, κάτω και πλαγίως”. Στην κωμωδία αυτή το καστ συμπλήρωναν οι: Στράτος Τζώρτζογλου, Πάνος Μιχαλόπουλος, Ελένη Γερασιμίδου, Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάκης Ζαχαράτος και πολλοί άλλοι.

7ον. Στην Ελλάδα το όνομα της σπουδαίας αυτής ηθοποιού εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην μεγάλη οθόνη το 2003. Συμμετείχε στην κοινωνική ταινία του Τζώρτζη Αγαθονικιάδη με τίτλο, “Φθινοπωρινή επιστροφή”.

papa eirini 1

8ον. Σημαντικοί σταθμοί στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξαν οι ξένες ταινίες, “Τα κανόνια του Ναβαρόνε”, το 1961 με τον Γκρέγκορι Πεκ, και “Αλέξης Ζορμπάς” το 1963 με τον Άντονι Κουίν.

Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι ότι το 1968 στην μίνι τηλεοπτική σειρά, “Οδύσσεια” η Ειρήνη Παπά υποδύθηκε την πιστή σύζυγο του Οδυσσέα, Πηνελόπη, ενώ 29 χρόνια αργότερα το 1997 σε μια νέα μίνι τηλεοπτική μεταφορά του Ομηρικού έπους, η αγαπημένη ηθοποιός υποδύθηκε την Αντίκλεια, την μητέρα του Οδυσσέα.

9ον. Το 2001 υποδύθηκε την Δροσούλα στην μεγάλη χολυγουντιανή παραγωγή, “Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά με τον Νίκολας Κέιτζ και την Πενέλοπε Κρουζ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

10ον. Τέλος το 2004 κάθισε και στην καρέκλα του σκηνοθέτη και μαζί με την Ιταλίδα, Giuliana Berlinguer σκηνοθέτησαν την ταινία, “ECUBA” που ήταν και η τελευταία καλλιτεχνική δραστηριότητα της σπουδαίας αυτής ηθοποιού.

Έκτοτε αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα και περιόρισε τις κοσμικές εμφανίσεις διατηρώντας έτσι τον μύθο της ζωντανής “Καρυάτιδας” όπως την είχε αποκαλέσει κατά καιρούς ο ξένος τύπος.

Ειρήνη Παπά σ’ ευχαριστούμε για όλα.

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός Κώστας Καζάκος
Επόμενο άρθροΟ μάγκας με το τρίκυκλο: Άγνωστες ιστορίες …
Χρήστος Κωνσταντίνου
Για μένα ο κινηματογράφος είναι ένα ταξίδι σε κάποιον μαγικό κόσμο μιας άλλης εποχής. Νιώθω ευγνώμων γιατί έχω την τύχη να γνωρίσω και να με τιμούν με την φιλία τους αρκετοί καλλιτέχνες της χρυσής εκείνης περιόδου όπου τα αστέρια ήταν αληθινά κι όχι κάλπικα.