Ο Φρίξος Ηλιάδης υπηρέτησε την πολιτιστική πορεία του τόπου μας σαν λογοτέχνης, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης.
Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1923 και στα 15 του χρόνια είχε κιόλας εκδώσει το πρώτο του βιβλίο. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε δύο ποιητικές ανθολογίες του, ενώ παράλληλα δημοσιογραφούσε στον ημερήσιο τύπο. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Καθημερινή, Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Απογευματινή, Ελεύθερος Κόσμος, Ακρόπολις και διετέλεσε διευθυντής στα περιοδικά, «Ποιητική Τέχνη», «Γράμματα», και «Ελληνικό Θέατρο». Τον ενδιέφερε η έρευνα των σύγχρονων πολιτιστικών θεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα η καταγραφή του πολιτιστικού χρονικού της Ελλάδας, γι’ αυτό και διέθετε ένα τεράστιο αρχείο.
Επί σειρά ετών εργάστηκε σαν κριτικός θεάτρου, κινηματογράφου και εικαστικών τεχνών. Το 1960 κυκλοφόρησε το ιστορικό χρονικό του «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960». Έγραψε επίσης τις μονογραφίες «Μαρίκα Κοτοπούλη», «Ο Τσαρούχης μου είπε» «Δημήτρης Χορν» και «Έλλη Λαμπέτη».
Στο θέατρο, η παρουσία του, ταυτίστηκε με μεταφράσεις που παρουσιάστηκαν από θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών, με έργα των Φεϊντό, Τέιλορ, Σίμον και Πιραντέλο, ενώ μαζί με τον Αιμίλιο Χουρμούζιο, τον Αλέξη Σολωμό, το Μάνο Χατζηδάκι και την Άννα Φόνσου, υπήρξε συνιδρυτής της θεατρικής σκηνής «Προσκήνιο». Διετέλεσε επίσης διευθυντής σε πολλά αθηναϊκά θέατρα.
Πέρα όμως από όλα αυτά, ο Φρίξος Ηλιάδης ασχολήθηκε συστηματικά και με τον κινηματογράφο, ως σεναριογράφος, σκηνοθέτης και μεταφραστής. Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ήταν η “Νεκρή Πολιτεία” σε δικό του σενάριο, που ήταν και η μοναδική συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ.
Ωστόσο η ταινία αυτή, με τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά, απετέλεσε σταθμό, αφού επιλέχτηκε από την επιτροπή να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ των Καννών, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα και κάνοντας διάσημη την Ειρήνη Παππά. Άλλες ταινίες που σκηνοθέτησε σε δικά του σενάρια ήταν «Το Οργανάκι του Αττίκ» (1955), «Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς» (1957), «Μέλπω» (1958), «Το Κορίτσι της Φτωχογειτονιάς» (1957), «Πλούσιοι χωρίς Λεφτά!…» (1960), «Παλικαράκια της Παντρειάς» (1963), κ.α.
Ο Φρίξος Ηλιάδης εργάστηκε επίσης στην ελληνική ραδιοφωνία, ως λογοτέχνης, μεταφραστής και σκηνοθέτης. Το 2009 βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ως ένας από τους ανθρώπους που το παρακολούθησαν και το υπηρέτησαν σταθερά για 50 και πλέον χρόνια.
Ο Φρίξος Ηλιάδης έφυγε από τη ζωή στα 87 του χρόνια στις 21 Αυγούστου του 2010. Η κηδεία του έγινε στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου.